Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts: richt 'taskforce ventilatie' op voor coronabestrijding

Experts: richt 'taskforce ventilatie' op voor coronabestrijding

AMSTERDAM (ANP) - Het kabinet zou een 'taskforce ventilatie' in moeten stellen die naast het OMT advies geeft over de juiste regels voor het verversen van lucht in binnenruimtes. Daartoe roepen meerdere hoogleraren op in Trouw. De huidige ventilatieadviezen gaan volgens de experts niet ver genoeg. Een brief hierover aan het ministerie van Volksgezondheid is volgens hen vooralsnog onbeantwoord gebleven.

De overheid kwam eerder deze maand met een strakker advies over ventileren. "Zorg voor voldoende frisse lucht binnen en dan praat je dus over thuis, het werk, school, winkels en horeca", zei demissionair premier Mark Rutte in een coronapersconferentie. "En thuis betekent dat bijvoorbeeld zorg ervoor dat er minimaal een kwartier per dag frisse lucht door het huis stroomt."

De experts in Trouw zijn het vooral met dat laatste niet eens. Hoogleraar binnenmilieu Philomena Bluyssen van de TU Delft noemt dat advies "een lachertje" en vraagt zich af waar Rutte het op baseert. "Een kwartiertje doorluchten is niet genoeg. Stel je voor dat iemand binnen meerdere sigaretten rookt, die lucht verdwijnt niet na een kwartiertje luchten." Hoogleraar aerodynamica Bert Blocken stelt dat een kwartier per uur luchten veel meer nut zou hebben.

"Ik zie onmiddellijk beperkingen", zegt viroloog Louis Kroes over het ventilatieadvies. "In de winter gaan we meer naar binnen en zijn de mogelijkheden voor ventilatie beperkter. Als het vriest, moeten we toch ramen en deuren dichtdoen." Wel vindt hij het advies een goede manier om het belang van ventilatie te onderstrepen.

Wat Bluyssen en Blocken betreft wordt het huidige 'ventilatieplan' uitgebreid. Er zou meer aandacht moeten komen voor het goed verversen van lucht, bijvoorbeeld door de airco thuis uit te zetten wanneer er bezoek is. "Omdat een airco alleen aanwezige lucht koelt en hergebruikt", legt Bluyssen uit. De hoogleraar vindt dat er ook in de horeca meer aandacht moet worden gelegd op goede ventilatie. "In België hangt in ieder café een CO2-meter. Als die boven de 900 parts per million uitkomt, moeten een aantal mensen het restaurant uit."

Onlangs bleek nog dat het kabinet had besloten de ventilatieregels voor de horeca juist te versoepelen. Met de aanpassing van de Drank- en horecawet is sinds 1 juli de ventilatienorm voor de horeca vijf keer lager geworden dan deze was. Deskundigen spraken daar in NRC hun verbazing over uit. Het kabinet kijkt nu hoe het de oude, strengere ventilatienormen voor de horeca weer kan invoeren.

Meer uit Binnenland

Fans wachten in Ziggo Dome op vervoer na concert Harry Styles

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 200 bezoekers van het concert van Harry Styles wachten zondag rond middernacht in de Ziggo Dome totdat zij naar huis kunnen. En er stromen rond dat tijdstip ook nog steeds meer mensen binnen. De concertgangers kunnen tijdelijk in de Ziggo Dome terecht vanwege een storing die het treinverkeer rond Amsterdam zondagavond stillegde en die ook in de nacht van zondag op maandag zal voortduren volgens de NS.

4 uur geleden
Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's

DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.

4 uur geleden
Geen treinen rond Amsterdam vannacht, ook impact maandagochtend

DEN HAAG (ANP) - Er zullen vannacht geen treinen meer van en naar Amsterdam rijden, meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter. Dit komt door een storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam. De verwachting is dat de storing ook impact zal hebben op de start van de treindienstregeling maandagochtend.

5 uur geleden
NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

6 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

8 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

10 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

10 uur geleden