
Experts: politieke plannen voor bestaanszekerheid niet uitgewerkt
DEN HAAG (ANP) - Bestaanszekerheid is een van de belangrijkste thema's van de Tweede Kamerverkiezingen, maar de politieke partijen geven geen uitwerking van hun plannen. Dit blijkt uit gesprekken met Nathalie Boerebach, directeur van Stichting Urgente Noden Nederland (SUN Nederland), en Bas Pieck, programmaleider bij Stichting Kansfonds. "Tijdelijke regelingen zijn een pleister op de wonde", aldus Pieck, verwijzend naar bijvoorbeeld de energietoeslag. "Wat we missen is een structurele visie over hoe we écht van armoede af gaan komen."
Om te beginnen, zeggen zowel Pieck als Boerebach, is het op zich positief dat er nu veel wordt gepraat over bestaanszekerheid. "Mensen raken bekend met het probleem", zo vat Boerebach het samen. Haar organisatie faciliteert verspreid door het land noodhulpbureaus, waar hulpverleners voor cliënten financiële ondersteuning kunnen vragen als er geen andere voorzieningen meer zijn.
Maar tegelijkertijd, zo vinden de experts, lijkt de politiek vooral te kijken naar de financiële kant van bestaanszekerheid. "Het moet gaan over meer dan geld", aldus Pieck. "Bestaanszekerheid is óók toegang tot de zorg en toegang tot het onderwijs. En vooral wonen is een belangrijk onderwerp. Als je geen woning hebt, maar wel een baan, ben je bestaansonzeker."
Stilstand
Volgens Boerebach merken alle generaties dat er momenteel "veel tot stilstand komt", waarin ze de woningmarkt ook als voorbeeld noemt. "Kinderen wonen langer thuis, waardoor ouders die al slecht rond kunnen komen nog langer monden te voeden hebben. Maar denk ook aan huiselijk geweld: je kan niet verhuizen en dus blijf je ongewild slachtoffer. Dit zijn ook voorbeelden van bestaansonzekerheid die vragen om beleidskeuzes."
Stichting Kansfonds, die initiatieven steunt om mensen in kwetsbare situaties te helpen, is bezig met een onderzoek waarin gezinnen in de bijstand in drie gemeenten 150 euro per maand extra krijgen, zonder voorwaarden, om te zien of en hoe dit helpt bij het vergroten van bestaanszekerheid. De Hogeschool van Amsterdam gaat onderzoeken hoe dit uitpakt. Vanuit de stichting verbazen ze zich over de situatie in Nederland. "Er zijn 172 voedselbanken. Toen ze er kwamen, hadden ze een tijdelijk karakter. En nu vinden we het normaal dat ze er zijn."
Bestaanswaardigheid
Beide experts pleiten voor een andere manier van denken over bestaanszekerheid. Pieck: "Je moet de ambitie hebben dat armoede niet voor mag komen". Boerebach stelt dat beleid nu vooral gericht wordt op het bestrijden van armoede, terwijl je gedwongen wordt anders over het vraagstuk na te denken als je uitspreekt dat je in een land wil wonen waar iedereen voldoende geld heeft om van te leven. "Ik zou graag zien dat mensen het naast bestaanszekerheid ook hebben over bestaanswaardigheid. En áls je dan plannen gaat uitwerken, bedenk dan ook hoe je ze wil betalen, en betrek de doelgroep erbij. Ga niet in de Haagse bubbel dingen verzinnen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De fractietop en de kabinetsleden van NSC zijn zaterdag bij elkaar gekomen voor een overleg na het vertrek van partijleider en medeoprichter Pieter Omtzigt uit de politiek, meldt een woordvoerder van de partij. Zij weet niet wat tijdens dat overleg op de agenda staat.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof en minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) moeten duidelijk maken aan Israël dat er een "rode lijn" is bij de oorlog in Gaza, luidt de oproep van zes oppositiepartijen en hun jongerenbewegingen. "Zonder duidelijke politieke en economische consequenties blijft het geweld doorgaan", schrijven zij in een paginagrote advertentie in het AD, Trouw en de Volkskrant.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC moet op zoek naar "een nieuwe balans" na het plotselinge vertrek van oprichter en politiek leider Pieter Omtzigt. Dat heeft NSC-vicepremier Eddy van Hijum gezegd in het televisieprogramma Café Kockelmann. Het afscheid van Omtzigt "voelt echt als een groot verlies", aldus de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De liberale jongerenorganisatie JOVD is diep teleurgesteld over de voorjaarsnota die moederpartij VVD samen met haar coalitiepartners PVV, NSC en BBB heeft afgeleverd. De VVD-jongeren spreken van een "klarna-kabinet", verwijzend naar een app waarmee mensen spullen op afbetaling kunnen kopen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het besluit van NSC-leider Pieter Omtzigt om de Tweede Kamer te verlaten valt Nicolien van Vroonhoven zwaar. Zij volgt Omtzigt op als fractieleider. "Lieve Pieter, na alles wat we politiek samen hebben meegemaakt de afgelopen 3 jaar valt me dit heel heel zwaar", schrijft ze op X.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Renske Leijten noemt de beslissing van NSC-leider Pieter Omtzigt om te stoppen een "knappe keuze", die wellicht nog bitter zal voelen. "Er is een fijn leven na hectiek en politiek", zo stelt zij Omtzigt gerust.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof vindt het "een moedig maar spijtig besluit" dat NSC-leider Pieter Omtzigt de landelijke politiek verlaat. "Den Haag verliest een bevlogen en gepassioneerd Kamerlid, een echte volksvertegenwoordiger", aldus de premier op X.
18 uur geleden