Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts pleiten voor vaccinatiecampagne

Experts pleiten voor vaccinatiecampagne

DEN HAAG (ANP) - Experts pleiten voor een vaccinatiecampagne om met name jongeren te overtuigen een coronaprik te halen. Een nieuwe taskforce moet die samen met het RIVM ontwikkelen, zegt kinderarts-infectioloog, vaccinoloog en emeritus-hoogleraar Ronald de Groot tegen De Telegraaf.

Volgens De Groot wordt het een opgave jongvolwassenen ervan te overtuigen zich te laten vaccineren. "Dat is een zorgpunt en een probleem. Een deel heeft door hun gedrag laten zien corona niet zo serieus te nemen. Dat is een aanzienlijke groep. Om die te bereiken zal een goede communicatiestrategie nodig zijn."

Jongeren wanen zich onaantastbaar en denken mogelijk dat de bijwerkingen erger zijn dan de kwaal en laten het afweten, signaleert de vaccinoloog. Om hen te bereiken zou de overheid een omvangrijke campagne moeten uitrollen. "Er zijn voorbeelden nodig die aansprekend zijn en die laten zien dat het hip en cool is om je laten vaccineren. Dat je daarmee ouders en grootouders beschermt die mogelijk kwetsbaar zijn."

Vaccineren is ook in hun eigen belang, zegt viroloog Ab Osterhaus. "Dat is in de voorlichting erg belangrijk. De boodschap zou kunnen zijn: ’Hé jongens, als je meedoet dan kun je de kroeg weer in!’ Dat zal jongeren moeten aanspreken. Want als we een groepsimmuniteit van minimaal 70 procent bereiken, dan wordt alles veel makkelijker en kunnen veel beperkingen er uiteindelijk weer af."

De Groot erkent dat er groeiende twijfels zijn rond vaccinatie, waardoor de vanzelfsprekendheid om een prik te halen onder druk staat. "Een heikel punt. Dat moet zeer serieus worden genomen. Mensen vertrouwen het niet. Dat komt omdat er ook binnen de medische vakgroep mensen zijn die zich kritisch uitlaten over onderdelen van het vaccinatieprogramma. Dat wordt door het publiek en jongeren opgepakt. Daar kun je niet omheen."

Osterhaus vreest dat complotdenkers milde bijwerkingen van een vaccin aangrijpen om die uit te vergroten en de bereidheid om te vaccineren afneemt. "Er worden nu 38 vaccins bij de mens getest. Er zal er echt wel een tussen zitten die iets meer milde bijwerkingen geeft. Er wordt daarom altijd een kosten-batenafweging gemaakt bij toelating. Dat geldt voor elk vaccin. Vooral de complotdenkers en antivaxxers zullen bij de minste bijwerking erbovenop duiken. Daar zit mijn grootste zorg. Het uiteindelijke doel is terug te gaan naar de normale samenleving en daarbij is vaccinatie een zeer belangrijk wapen."

Meer uit Binnenland

OM: verdachte moord De Vries had geheim netwerk voor betalingen

AMSTERDAM (ANP) - De nieuwste verdachte in de moordzaak van Peter R. de Vries beschikte over een netwerk van personen en bankrekeningen in Nederland, waarmee hij afgeschermd andere verdachten in de zaak kon betalen. Dat stelde het Openbaar Ministerie donderdag tijdens een eerste zitting tegen Raily B.

52 minuten geleden
Onderwijsbegroting met extra bezuinigingen aangenomen

DEN HAAG (ANP) - De begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) met extra bezuinigingen is aangenomen door de Tweede Kamer. Aangezien ook GroenLinks-PvdA voorstemde, lijkt de begroting ook in de Eerste Kamer een meerderheid te krijgen.

1 uur geleden
47.000 lopers en 82 nationaliteiten bij 107e Nijmeegse Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Bij de Nijmeegse Vierdaagse zijn dit jaar iets minder nationaliteiten aanwezig dan vorig jaar, toen er sprake was van een recordaantal van 86. Marsleider Henny Sackers zei tijdens een persconferentie dat mensen van 82 nationaliteiten meedoen aan het wandelevenement. Voor het eerst doet iemand mee uit Vanuatu, in de Stille Oceaan.

1 uur geleden
Chemours krijgt weer een dwangsom, nu voor diverse overtredingen

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft chemiefabriek Chemours in Dordrecht opnieuw dwangsommen opgelegd, dit keer om diverse kleine overtredingen van de regels. De dwangsommen variëren van 10.000 tot 15.000 euro per overtreding. Chemours moet betalen als het dezelfde fouten maakt of verzuimt om maatregelen te nemen om dit te voorkomen.

1 uur geleden
Van lekken verdachte NCTV'er op vrije voeten

ROTTERDAM (ANP) - De 65-jarige medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten, is op vrije voeten. Ab el M. werd in oktober 2023 opgepakt op Schiphol, toen hij naar Marokko wilde reizen. Sindsdien zat hij in voorlopige hechtenis. De rechtbank Rotterdam heeft nu besloten "dat het persoonlijk belang van de verdachte bij invrijheidstelling inmiddels zwaarder is gaan wegen dan het strafvorderlijk belang".

1 uur geleden
Drinkwaterraad moet tekort aan drinkwater in Utrecht voorkomen

UTRECHT (ANP) - In de provincie Utrecht gaat een Drinkwaterraad ervoor zorgen dat er vanaf 2030 voldoende drinkwater beschikbaar is. De raad moet procedures versnellen om nieuwe drinkwaterbronnen te vinden en kijkt ook naar nieuwe manieren om water te zuiveren en mogelijkheden om drinkwater te besparen. De Drinkwaterraad komt in september voor het eerst bijeen, meldt de provincie.

1 uur geleden
'Aanzienlijk deel' verdachten ontving geen sepotbrief van OM

DEN HAAG (ANP) - In een "aanzienlijk deel" van de geseponeerde zaken heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen sepotbrief gestuurd naar verdachte en slachtoffer. Dat meldt Edwin Bleichrodt, procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad, donderdag in een rapport. Een sepot is het besluit om niet verder te gaan met een strafzaak. In 2024 deed het OM 39,7 procent van de zaken af met een sepot.

2 uur geleden