Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts in aanloop naar klimaattop: het moet vooral sneller

Experts in aanloop naar klimaattop: het moet vooral sneller

DEN HAAG (ANP) - Om de opwarming van de aarde in toom te houden, moet het tempo waarin landen klimaatbeleid maken en uitvoeren fors omhoog. Nederlandse klimaatexperts benadrukken dat in een vooruitblik op de klimaattop in Dubai, die over twee weken begint.

"Er gebeurt wel iets, maar het moet veel sneller", zegt Detlef van Vuuren, die aan diverse rapporten van VN-klimaatpanel IPCC meeschreef. "Als het blijft gaan zoals nu, dan ga je snel door het koolstofbudget heen." Met die term wordt de CO2-uitstoot bedoeld die de wereld zich nog kan veroorloven, zonder de grens van 1,5 graden opwarming te overschrijden.

"De komende jaren zien we een stabilisatie van de uitstoot rond de 40 gigaton per jaar. Het koolstofbudget voor 1,5 graden bedraagt waarschijnlijk nog 250 tot 350 gigaton", becijfert de hoogleraar van de Universiteit Utrecht. Over zes tot negen jaar is dat dus op.

Ambitie en implementatie

Ook Heleen de Coninck, hoogleraar aan de TU Eindhoven en de Radboud Universiteit Nijmegen, is bezorgd over het tempo. "Je ziet wel dat het ambitiegat verkleint doordat landen meer beloftes doen, maar het implementatiegat wordt nauwelijks kleiner." Met andere woorden: plannen worden te weinig waargemaakt. Voor veel landen is dat ook niet gemakkelijk. "Voor ontwikkelingslanden is het nog steeds financieel aantrekkelijker om een kolencentrale te bouwen dan om hernieuwbare energie op te wekken. Het ontbreekt aan financiële prikkels." Volgens haar zijn daarom grote veranderingen in het financiële systeem nodig.

Op de zogeheten COP28 wordt ook de balans opgemaakt van de plannen die landen tot nog toe hebben gemaakt om de uitstoot te verminderen. Dat gebeurt eens in de vijf jaar. "Heel belangrijk, want het vestigt de aandacht op het tekort", zegt De Coninck, die is gespecialiseerd in internationaal klimaatbeleid.

Maatregelen

Een belangrijk punt voor Europa is dat er meer ambitie komt om de uitstoot van fossiele brandstoffen te verlagen. Armere landen hechten juist meer belang aan het uitwerken van een op te zetten klimaatschadefonds. De Coninck noemt het daarnaast belangrijk dat afspraken worden gemaakt over energiebesparing en het verminderen van dierlijke eiwitten. Vee veroorzaakt veel methaanuitstoot en draagt zo bij aan de opwarming.

De wetenschappers zien ook lichtpuntjes. "Op het gebied van hernieuwbare energie zien we een grote kostendaling", zegt Van Vuuren. "In een deel van de westerse wereld dalen de emissies, ook China doet wel degelijk pogingen. Het is niet alleen rampspoed, maar het tempo ligt te laag."

Meer uit Binnenland

LAKS ontvangt 21.000 klachten op eerste dag eindexamens

UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.

5 uur geleden
Wegwerk aan A12 begonnen, drukke verkeersader negen dagen dicht

UTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.

5 uur geleden
Startschot maanden van wegwerkzaamheden rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.

6 uur geleden
Zes demonstraties gemeld in Den Haag rond NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.

6 uur geleden
Gelderland schiet 'probleemwolf' Hoge Veluwe voorlopig niet af

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.

8 uur geleden
Groep wil 'vredesmanifestaties' houden tijdens NAVO-top Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.

8 uur geleden
Israël laakt verzoek Nederland om onderzoek relatie met EU

DEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.

8 uur geleden