Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts hekelen gezondheidsbeleid VS, pleiten voor hervormingen

Experts hekelen gezondheidsbeleid VS, pleiten voor hervormingen

LONDEN (ANP) - Het beleid van voormalig president Donald Trump en zijn voorgangers heeft slecht uitgepakt voor de Amerikaanse volksgezondheid. Dat concludeert een commissie met tientallen internationale experts, die in medisch vakblad The Lancet pleit voor verregaande hervormingen.

De commissie zegt dat het al tientallen jaren de verkeerde kant opgaat met het gezondheidsbeleid. Als de sterftecijfers in de VS vergelijkbaar waren geweest met die in andere G7-landen, waren volgens de onderzoekers in 2018 461.000 Amerikanen minder overleden. Ook was het dodental door het coronavirus in 2020 40 procent lager uitgevallen.

De problemen ontstonden volgens de onderzoekers in de jaren tachtig tijdens de ambtstermijn van president Ronald Reagan, die inzette op een kleinere overheid. Zijn ideologie zou ook invloed hebben gehad op het beleid van latere Republikeinse en Democratische presidenten. Maatregelen van Trump, zoals belastingverlagingen en deregulering, worden genoemd als voorbeelden van beleid in de stijl van Reagan.

De commissie zegt dat de VS door aanhoudende bezuinigingen kwetsbaar waren tijdens de pandemie. Er is gesneden in de begroting van gezondheidsdiensten en tussen 2008 en 2016 gingen 50.000 banen verloren van hulpverleners in de eerstelijnszorg. Het medische systeem wordt omschreven als gefragmenteerd en gericht op het maken van winst.

Ongelijkheid

De ongelijkheid in de samenleving kan eveneens levens hebben gekost. Zo'n 11 procent van de Amerikanen zou te maken hebben met voedselonzekerheid. Die groep kampt vaker met overgewicht en diabetes en dat vergroot de kans dat ze overlijden aan een coronabesmetting, aldus de commissie. Die bestaat uit 33 deskundigen uit de VS, het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Ook de voormalige president Trump krijgt kritiek. De experts brengen 22.000 sterfgevallen in 2019 in verband met het schrappen van milieumaatregelen door zijn regering. Ze zeggen ook dat door het optreden van Trump nog eens 2,3 miljoen Amerikanen zonder zorgverzekering kwamen te zitten, bovenop de circa 28 miljoen Amerikanen die al onverzekerd waren.

De commissie pleit voor een pakket aan maatregelen. Ze willen dat onder meer belastingverlagingen uit 2017 voor vermogende Amerikanen en bedrijven worden teruggedraaid. Ook vragen ze om lagere defensie-uitgaven en ambitieuze maatregelen om een "klimaatcatastrofe" te vermijden. Daarnaast moet verzekeringsprogramma Medicare grondig op de schop zodat iedereen is verzekerd.

"De gezondheid van Amerikanen verslechterde terwijl onze economie geweldig draaide", zei een van de voorzitters van de commissie, medicus Steffie Woolhandler. "Terwijl het de rijken voor de wind ging, zijn de meeste Amerikanen er zowel financieel als medisch op achteruit gegaan."

Meer uit Buitenland

IAEA: op korte termijn geen risico's voor kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De verwoeste stuwdam in Oekraïne vormt op korte termijn geen veiligheidsrisico's voor de kerncentrale van Zaporizja, stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De nucleaire faciliteit haalt koelwater uit het stuwmeer achter de dam, maar beschikt volgens directeur-generaal Rafael Grossi nog over back-upopties om veilig te opereren.

1 uur geleden
Toestemming Zweeds hof voor uitlevering PKK-aanhanger aan Turkije

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van een aanhanger van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aan Turkije. De regering moet nog wel instemmen met de uitlevering. Ankara eist de uitlevering van een aantal PKK-aanhangers en anderen die als terroristen worden beschouwd als voorwaarde voor de toetreding van Zweden tot de NAVO.

2 uur geleden
Ex-voorzitter Amnesty in Turkije vrijgesproken van terrorisme

ISTANBUL (ANP/DPA) - De oud-voorzitter van Amnesty International in Turkije is door een Turkse rechtbank in een nieuw proces vrijgesproken, meldt persbureau Anadolu. Deze Taner Kilic was in 2020 veroordeeld tot ruim zes jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

3 uur geleden
Duitsland stuurt hulp naar Oekraïne na bezwijken dam

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland stuurt personeel van de burgerbescherming naar Oekraïne om het land te helpen na het bezwijken van een stuwdam. Ook gaan er waterfilters, stroomgeneratoren en andere hulpgoederen naar Oekraïne.

3 uur geleden
Witte Huis: nog niet duidelijk of Rusland dam heeft verwoest

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Het Witte Huis kan vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat Rusland achter de verwoesting van de dam in het zuiden van Oekraïne zit. Wel verwacht Washington dat de overstromingen die volgden tot veel doden hebben geleid, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby dinsdag.

4 uur geleden
Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou al in juni 2022 van "een Europese geheime dienst" hebben gehoord dat speciale Oekraïense duikteams onder bevel van de legerleiding een aanslag op de gaspijpleidingen Nord Stream voorbereidden, meldt The Washington Post.

4 uur geleden
Rusland vraagt internationale veroordeling Oekraïne over dam

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de internationale gemeenschap gevraagd "de criminele daden" van Oekraïne te veroordelen naar aanleiding van de verwoesting van een belangrijk deel van een stuwmeer en waterkrachtcentrale in de loop van de rivier de Dnipro.

5 uur geleden