
Experts: EU-doelen grondstoffen voor energietransitie onhaalbaar
DEN HAAG (ANP) - De doelen van de Europese Unie voor het winnen van mineralen zijn niet of heel moeilijk haalbaar voor 2030. Dat zeggen internationale experts tijdens een bijeenkomst van ChemistryNL, bedoeld om samenwerking in die sector tot stand te brengen. Kritieke grondstoffen zoals koper, lithium, nikkel en platina zijn belangrijk voor de energietransitie, omdat ze nodig zijn voor bijvoorbeeld batterijen voor elektrische auto's. Ze komen meestal uit landen buiten Europa.
De Europese Commissie kondigde afgelopen maart maatregelen aan, die ervoor moeten zorgen dat de EU de komende jaren genoeg mineralen heeft voor de overgang van fossiele grondstoffen, zoals olie en gas naar duurzamere energiebronnen. De commissie wil dat EU-landen vaker mineralen uit eigen grond halen. Ze stelt voor om wettelijk te regelen dat 10 procent van de grondstoffen uit eigen bodem komt tegen 2030. Daarnaast moet 15 procent van de mineralen komen uit hergebruik. Verder wil de commissie niet te afhankelijk zijn van maar één land per mineraal.
Op het eerste gezicht zijn de doelen van de Europese Commissie niet realistisch, zegt hoogleraar organische chemie en Nobelprijswinnaar Ben Feringa. "De weg daar naartoe is niet goed beschreven." Ook chemicus Reinier Grimbergen van onderzoeksinstituut TNO denkt dat 2030 te vroeg is. "Maar het is wel goed dat er hoge doelen worden gesteld."
Grote mijlpaal
Topman Bernd Schäfer van netwerkorganisatie EIT RawMaterials noemt de EU-maatregelen "een grote mijlpaal". Bij de organisatie zijn ruim driehonderd Europese leden aangesloten, zoals bedrijven en universiteiten. De club is opgericht om innovaties in de mineralensector te stimuleren. "Het zal niet makkelijk worden, maar of we het gaan halen hangt af van ons", zegt Schäfer tegen de ongeveer honderd aanwezigen op de bijeenkomst.
Lucia van Geuns van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) vermoedt dat de doelen waarschijnlijk niet worden gehaald. "Het laat wel een gevoel van urgentie zien", zegt ze. Ze meldt dat er weinig mineralen in de Europese grond zitten en dat veel mijnen in de EU afgelopen jaren zijn gesloten. Volgens Van Geuns moeten de kritieke grondstoffensector en de EU-landen meer samenwerken en meer investeren in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van duurzaam mijnen.
China is verreweg de grootste leverancier van belangrijke grondstoffen, maar dat land is bezig om onafhankelijk te worden van het buitenland. Daarnaast gelden sinds deze maand exportbeperkingen in China voor gallium en germanium, metalen die belangrijk zijn voor het maken van chips.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
2 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
3 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
3 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
5 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
6 uur geleden