Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts: alarmsysteem WHO voor pandemie schiet tekort

Experts: alarmsysteem WHO voor pandemie schiet tekort

GENÈVE (ANP/RTR) - De manier waarop de wereld nu kan worden gewaarschuwd voor een gevaarlijke virusuitbraak is ongeschikt, zegt een panel van onafhankelijke deskundigen over de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die riep vorig jaar pas op 30 januari een noodtoestand uit en noemde de corona-uitbraak pas op 11 maart officieel een pandemie. Het virus werd eind 2019 geconstateerd in China en verspreidde zich snel over de wereld.

De WHO is onvoldoende toegerust voor deze taak, stellen de deskundigen in een tussenrapport over het alarmsysteem van de WHO. Het panel onder leiding van de Nieuw Zeelandse oud-premier Helen Clark en oud-president van Liberia Ellen Johnson Sirleaf vindt dat het systeem op de schop moet en komt in mei met aanbevelingen.

China wordt onder meer door de Verenigde Staten verweten de uitbraak te hebben verbloemd en de wereld te laat te hebben gewaarschuwd voor het coronavirus. Het expertteam stelt dat er "potentieel" was om sneller te handelen, ook door China. Het noodcomité van de WHO kwam pas in de derde week van januari bijeen, onduidelijk waarom dat niet eerder gebeurde.

Het virus dook voor het eerst in december 2019 in de Chinese stad Wuhan op. Eind januari waren nog geen honderd besmettingsgevallen buiten China vastgesteld, maar op 11 maart waren in 114 landen meer dan 118.000 gevallen geconstateerd en bijna 4300 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. In China was de uitbraak toen al over het hoogtepunt heen, na op sommige plekken voor westerse begrippen draconische maatregelen.

Meer uit Buitenland

Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

25 minuten geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

51 minuten geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

1 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

1 uur geleden
NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

WASHINGTON (ANP) - Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.

2 uur geleden
EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

6 uur geleden
Neergestoken bisschop Sydney vergeeft aanvaller

SYDNEY (ANP/AFP) - Een bisschop uit Sydney die maandag tijdens een live gestreamde mis werd neergestoken, zei donderdag dat hij herstellende is en dat hij zijn aanvaller vergeeft.

7 uur geleden