Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts adviseren toezichthouder VS positief over Pfizer-vaccin

Experts adviseren toezichthouder VS positief over Pfizer-vaccin

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is veilig genoeg om te worden toegediend aan Amerikanen, adviseert een onafhankelijk expertpanel aan de Amerikaanse toezichthouder FDA.

De FDA hoeft het positieve advies van de deskundigen niet te volgen, maar dat gebeurt doorgaans wel. De toezichthouder zou het Pfizer-vaccin binnen enkele dagen in een noodprocedure kunnen goedkeuren, mogelijk vrijdag al.

De FDA zei dinsdag in een voorlopige conclusie dat het middel aan de veiligheids- en effectiviteitseisen voldoet, maar er nog te weinig gegevens waren om conclusies te trekken over de veiligheid voor kinderen onder de 16 jaar, zwangere vrouwen en mensen die lijden aan immuunziekten. Ook zijn er vragen over mensen die kampen met allergische reacties.

Pfizer kan aan de Amerikaanse regering tot midden 2021 niet meer dan 100 miljoen vaccins leveren. Daarmee kunnen 50 miljoen Amerikanen worden ingeënt.

In de VS zijn al bijna 300.000 mensen overleden aan Covid-19. Momenteel komen er dagelijks zo’n 3000 bij.

In het Verenigd Koninkrijk worden al op grote schaal mensen ingeënt met het Pfizer-vaccin. Ook Canada heeft het middel versneld goedgekeurd. De Europese toezichthouder EMA verwacht eind deze maand een oordeel te vellen over het Pfizer-vaccin.

Meer uit Buitenland

Oud-bondskanselier Kurz schuldig aan afleggen valse getuigenis

WENEN (ANP/AFP/RTR) - Sebastian Kurz, de voormalige bondskanselier van Oostenrijk, is schuldig bevonden aan het afleggen van een valse getuigenis. Kurz krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor het liegen tegen een parlementaire commissie toen hij nog bondskanselier was.

5 minuten geleden
EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

1 uur geleden
Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

3 uur geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

4 uur geleden
Autoriteiten melden tien doden door brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP/AFP/RTR) - Door de brand in een appartementencomplex in Valencia zijn zeker tien doden gevallen, meldt de burgemeester van de Spaanse stad. Donderdagmiddag brak een verwoestende brand uit in de torenflat.

5 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

6 uur geleden
Nieuwe EU-sancties twee jaar na Oekraïne-invasie raken ook China

BRUSSEL (ANP) - Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

7 uur geleden