Expertgroep: gezondheid omwonenden Tata mogelijk extra belast
DEN HAAG (ANP) - De gezondheid van omwonenden van Tata Steel staat komende jaren mogelijk extra onder druk. De Expertgroep Gezondheid IJmond signaleert dat woensdag in een eerste advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De gezondheid van omwonenden moet daarom centraal staan als de overheid geld stopt in de verduurzaming van Tata Steel.
Die gezondheidsrisico's ontstaan doordat de verduurzamingsplannen een overgangsfase hebben tussen 2025 en 2030, waarin nieuwe installaties worden gebouwd en getest, terwijl oude installaties nog blijven draaien. De experts vinden dat dit sneller moet gaan. Een grotere belasting op de gezondheid "kan niet de bedoeling zijn", benadrukt de groep. Een optie is om de Kooksgasfabriek 2 "veel eerder te sluiten".
Nu staat een sluiting van de Kooksgasfabriek op de planning voor 2029. De fabriek is echter een "reëel gezondheidsrisico", onder meer omdat die kankerverwekkende stoffen uitstoot en dicht bij woonwijken staat, schrijft de expertgroep. Ook kunnen de voorbereiding en het vergunningstraject sneller, zodat delen van het bedrijfsterrein eerder overkapt kunnen worden om gezondheidsrisico's in te perken.
Effect onderschat
Het RIVM deed eerder onderzoek naar de gezondheidsproblemen in de regio. Hierin is het werkelijke effect op de gezondheid echter nog onderschat, oordeelt de expertgroep. Dat komt onder meer omdat belangrijke gezondheidseffecten in het rapport nog ontbreken.
Overigens ziet de expertgroep ook dat Tata Steel op hoog tempo "goede en belangrijke verbeteringen heeft doorgevoerd" voor de gezondheid van inwoners in de IJmond. Het gaat dan om maatregelen zoals extra afzuigkappen in de staalfabriek en stofschermen bij de grondstoffenopslag. Maar uiteindelijk is nog veel meer transparantie nodig, benadrukt de groep.
Normen onvoldoende
Zo ontbreekt informatie over de exacte uitstoot van Tata Steel, het bedrijf lijkt terughoudend met het delen van "absolute waarden". Volgens de experts moet Tata Steel deze uitstoot continu monitoren en rapporteren. Bovendien is het nog lastig te achterhalen wat uiteindelijk de effecten zijn van de plannen om 'groen staal' te gaan maken.
Toezicht hierop vanuit de overheid moet beter, net als aandacht voor de gezondheid bij het verlenen van vergunningen. "Het is duidelijk dat de huidige normen onvoldoende zijn om de gezondheid van de inwoners van de IJmond te borgen", zegt Levi daarover. "Dit is het moment om een stuk ambitieuzer te worden."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - De academische ziekenhuizen vinden de aangepaste onderwijsbegroting "slecht nieuws voor de wetenschap". Een deel van de aangekondigde bezuinigingen blijft overeind. Om andere maatregelen te kunnen schrappen, wordt bezuinigd op de scholing van medisch specialisten. "Het ene onderwijsgat wordt met het andere onderwijsgat gedicht. We maken ons zorgen over wat dit betekent voor de toegankelijkheid van de zorg, zeker gezien de toenemende zorgvraag", zegt voorzitter Helen Mertens van de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU).
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Zeker 95 zorgmedewerkers zijn in de afgelopen jaren ontslagen omdat ze medicijnen hadden gestolen van hun werkplek. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) namen ze de medicatie mee omdat ze overbelast waren door hoge werkdruk en wisselende diensten, en soms kampten met privéproblemen. Volgens hen komt het meenemen van medicijnen vaak voor, zonder dat zorginstellingen dit weten.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Medisch specialisten vinden het onaanvaardbaar dat op hen wordt bezuinigd, zodat het kabinet met dat geld de omstreden bezuinigingen op het hoger onderwijs kan verlagen. "Dit veroorzaakt veel onrust. Deze bezuinigingen raken de patiënt en daarom moeten we er alles aan doen om dit weer van tafel te krijgen", zegt voorzitter Piet-Hein Buiting van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) in een verklaring.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal kleine kinderen dat met klachten aan de luchtwegen naar een huisarts wordt gebracht, neemt de laatste weken snel toe. Sinds eind oktober is het aantal kinderen van 4 jaar en jonger met een acute infectie ongeveer verdubbeld, meldt onderzoeksinstituut Nivel.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 2,5 miljoen mensen hebben in de afgelopen weken een herhaalprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is lager dan vorig jaar. Toen lieten 2,7 miljoen mensen zich inenten om de kans op ernstige coronaklachten te beperken.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ouders moeten vapes van hun kinderen afpakken en weggooien, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans. Hij krijgt "echt rillingen" van berichten dat kinderen door de elektronische sigaretten in het ziekenhuis belanden en roept ouders op in te grijpen.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Zeker veertien kinderen zijn afgelopen jaar in het ziekenhuis opgenomen met klachten die volgens artsen werden veroorzaakt door vapes. De meesten waren tussen de 14 en 17 jaar. Ze liepen na het roken van elektronische sigaretten onder meer klaplongen en een longbloeding op. Ook werd op scans longschade geconstateerd.
1 dag geleden