Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Expert: mogelijk nog maanden naschokken in aardbevingsgebied

Expert: mogelijk nog maanden naschokken in aardbevingsgebied

UTRECHT (ANP) - Aardbevingen worden doorgaans gevolgd door lange periodes van naschokken, vertelt hoofddocent geowetenschappen Rob Govers van de Universiteit Utrecht. "Gezien de kracht van de aardbevingen in Turkije en Syrië kan het om maanden gaan".

Spanningen bij breuklijnen lopen langzaam op totdat het tot een beving komt. Een zware beving kan die spanning verderop langs de breuklijn intenser maken waardoor die wordt gevolgd door bevingen die lichter zijn, de naschokken. "Maar die naschokken zijn niet wezenlijk anders dan zwaardere aardbevingen", legt Govers uit. "Ze zijn doorgaans minder zwaar en het worden er na verloop van tijd steeds minder, maar ook de naschokken kunnen zeer gevaarlijk zijn", vervolgt Govers.

De aardbeving van maandag is daar een voorbeeld van. Die beving werd waarschijnlijk veroorzaakt door de eerdere schokken van 6 februari, maar is met een kracht van 6.4 niet minder destructief. "Gebouwen in de regio zijn al verzwakt door de zware bevingen. Een naschok van kracht 6.4 is relatief hoog, maar ook bij kracht 4 kan veel verwoest worden. Naschokken zijn dus zeker niet licht te noemen", legt Govers uit.

Bodemsoort

Hoe destructief bevingen zijn, hangt ook nog deels af van de bodemsoort, aldus Govers: "De breuklijn in de regio van Hatay (Turkije) scheidt twee soorten gesteenten van elkaar. De grond in het oosten is aanzienlijk steviger. In het westen is de grond erg slap en gaat dus makkelijker trillen bij aardbevingen. Daardoor storten gebouwen in."

Voor Turkse seismologen heeft Govers alleen maar warme woorden over. "De Turkse collega’s staan vooraan in de aardbevingskunde. Tegelijkertijd wordt wetenschap niet altijd geapprecieerd in Turkije. De kennis is er, maar wordt er ook wat mee gedaan?"

Meer uit Binnenland

ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. Ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen, volgt de organisatie daarmee het dringende advies van de Franse politie.

29 minuten geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

1 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

2 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

2 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

2 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

3 uur geleden
Blauwtongvirus op meer dan 500 plekken

DEN HAAG (ANP) - Het blauwtongvirus is inmiddels op meer dan vijfhonderd plekken in Nederland opgedoken. De teller staat maandag op 503 gevallen, tegen 94 vorige week maandag. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laten weten.

3 uur geleden