Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Expert: klimaatactivist lijkt harder te worden aangepakt dan boer

Expert: klimaatactivist lijkt harder te worden aangepakt dan boer

GRONINGEN (ANP) - Dat enkele aanhangers van Extinction Rebellion zijn opgepakt in de aanloop naar een mogelijke demonstratie zaterdag is "een vrij fors middel, daar zet ik vraagtekens bij. Bovendien lijkt de aanpak van klimaatactivisten steviger te zijn dan de aanpak van boerenprotesten." Dat is de indruk van Berend Roorda, die zich als docent bij de Rijksuniversiteit Groningen heeft gespecialiseerd in demonstratierecht.

Roorda verwijst onder meer naar de zaak van een klimaatactivist die zich vorig jaar in het Mauritshuis had vastgelijmd aan de glasplaat voor het schilderij Meisje met de parel. Een medestander filmde dat, en een ander gooide namaaksoep over de 'plaktivist'. Ze kregen allemaal twee maanden celstraf, waarvan één voorwaardelijk. "Deze mensen demonstreerden op indringende wijze, maar vreedzaam. De boeren die bij het huis van stikstofminister Van der Wal door een politieblokkade waren gebroken, kregen alleen voorwaardelijke celstraffen. Als je dat tegen elkaar afzet, bekruipt mij het gevoel dat klimaatactivisten steviger worden aangepakt."

Het zou kunnen dat het Openbaar Ministerie en politie bij boerenprotesten terughoudender zijn vanwege de mogelijke gevolgen. Roorda: "Ik hoor vanuit politie en OM dat de kans op escalatie bij boeren groter is dan bij klimaatactivisten. Dat kan bij boerenprotesten reden zijn om te zeggen: we hebben de juridische mogelijkheden wel, maar we gebruiken die niet. Klimaatactivisten reageren niet gewelddadig op aanhoudingen, dan is de kans op escalatie veel minder groot."

Aandacht genereren

Dat het OM er nu voor heeft gekozen om Extinction Rebellion aan te pakken, zou die organisatie weleens goed kunnen uitkomen. "Ze willen aandacht genereren. Ze maken de bewuste keuze om zich niet aan regels te houden omdat ze vinden dat dit moreel te rechtvaardigen is vanwege het doel. De aanpak van het OM leidt tot aandacht. Je zou kunnen zeggen dat het OM ze nu een beetje in de kaart speelt."

Roorda zegt dat iedereen het recht heeft om te demonstreren. Burgemeesters mogen dat recht beperken in het belang van de gezondheid of het verkeer, of om wanordelijkheden te voorkomen. Bovendien moeten demonstranten zich aan de wet houden. "Het is niet toegestaan om onder het mom van een demonstratie strafbare feiten te begaan. Het blokkeren van een snelweg is een strafbaar feit, als je iemand daartoe oproept kan dat ook strafbaar zijn. Maar daarin zien we soms verschillende smaken, rechters oordelen soms dat iets niet strafbaar is in de context van een demonstratie."

Juridisch houdbaar

Zeven opgepakte klimaatactivisten hebben een gebiedsverbod gekregen. Ze mogen de komende tijd niet op de Utrechtsebaan in Den Haag komen. Een van hen vocht dat vrijdag aan met een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde dat er meer tijd nodig is om het verbod te onderzoeken, en dat het tot die tijd blijft gelden. Roorda: "Als er meer onderzoek nodig is, zou ik niet zeggen dat ze bij voorbaat kansloos zijn. In dat geval had de rechter meteen gezegd: sorry meneer, dit is juridisch houdbaar."

Meer uit Binnenland

Schoof: moeilijk om tot politiek gedragen stikstofplan te komen

DEN HAAG (ANP) - Het was ingewikkeld om met de ministeriële commissie tot een stikstofplan te komen waar politiek gezien overeenstemming over was. Dat heeft premier Dick Schoof gezegd in een debat met de Tweede Kamer.

46 minuten geleden
Schoof belde met Trump over NAVO-top, Oekraïne en handel

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee hebben vooruitgeblikt op de NAVO-top in Den Haag volgende maand, meldt Schoof op X. "Waarbij ik heb benadrukt dat het een grote eer is voor Nederland om hem en alle andere NAVO-bondgenoten te mogen verwelkomen."

1 uur geleden
Ministers: wederzijds begrip ontbreekt bij hulp op zee

DEN HAAG (ANP) - Het ontbreekt aan wederzijds begrip tussen de Kustwacht en de veiligheidsregio's. Dat schrijft het kabinet in een reactie op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de blus- en reddingsoperatie van het autoschip Fremantle Highway in 2023. Volgens de OVV verliep die operatie vooral moeizaam vanwege gebrekkige communicatie.

1 uur geleden
Alleen BBB ronduit positief over stikstofplannen Wiersma

DEN HAAG (ANP) - Alleen BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is ronduit positief over de stikstofplannen van haar partijgenoot en landbouwminister Femke Wiersma. "Eindelijk wordt er een koerswijziging ingezet", zei ze in een debat.

1 uur geleden
Dijksma gaat in gesprek met politiebonden na ophef over brief

UTRECHT (ANP) - De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma gaat praten met politiebonden ACP en NPB, na de ophef over haar brief aan de gemeenteraad over politiegeweld bij een pro-Palestijnse demonstratie. Dat zegt Dijksma tijdens het vragenuur. In de brief stond dat er geen instructie was gegeven om geweld te gebruiken. Door dat publiekelijk te uiten, voelen de bonden zich niet gesteund.

2 uur geleden
NSC wil voor de zomer stikstofspoedwet

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Harm Holman wil dat het kabinet voor de zomer met een stikstofspoedwet komt. Daarmee moet het verlenen van vergunningen voor boeren en bedrijven weer mogelijk worden. Holman stelde donderdag in een debat dat de huidige stikstofplannen van landbouwminister Femke Wiersma fors tekortschieten.

2 uur geleden
Agema wil meer stoppogingen voor rokers vergoeden via zorgpakket

DEN HAAG (ANP) - Rokers kunnen vanaf volgend jaar meer hulp vergoed krijgen bij pogingen om van hun verslaving af te komen. Sinds 2011 zit één stoppoging in het basispakket van de zorgverzekering, maar dat worden maximaal drie stopprogramma's per jaar. Dit is een van de wijzigingen in de basisverzekering die zorgminister Fleur Agema (PVV) wil doorvoeren per 2026, meldt ze donderdag aan de Kamer.

3 uur geleden