Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experiment met digitale meldplicht voetbalhooligans in 3 steden

Experiment met digitale meldplicht voetbalhooligans in 3 steden

BREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.

De digitale meldplicht moet het relschoppers onmogelijk maken om zich tijdens een voetbalwedstrijd van hun club in of bij het stadion te begeven. De burgemeester van Breda heeft namens de burgemeesters voetbalzaken in zijn portefeuille.

Depla noemt het "diep triest" wat er in Amsterdam is gebeurd. "Dit is het werk van zogenaamde voetballiefhebbers die zeggen dat ze handelen uit clubliefde. Het is een feit dat in sommige stadions tribunes in handen zijn van de harde kern, die zich aan niets of niemand meer storen. Ze eigenen zich het voetbalfeest toe. In de Johan Cruijff ArenA is dat waarschijnlijk ook zo."

Vuurwerk

Depla wijst erop dat er zondag vuurwerk of fakkels vanaf tribunes werden gegooid. "Dat is op de een of andere manier in het stadion terechtgekomen. Dit moet echt stoppen. De KNVB en de clubs moeten weer de baas zijn in het stadion. Niet die gasten die het altijd en overal weer verpesten voor alle goedwillende voetballiefhebbers." Volgens de burgemeesters zijn er steeds meer mensen die "echt helemaal klaar zijn" met het geweld rond wedstrijden. "Het maatschappelijk draagvlak voor voetbal kan zo verdwijnen."

Volgens Depla is een meldplicht voor hooligans tijdens voetbalwedstrijden juridisch en technisch niet eenvoudig te organiseren. "Je komt al gauw terecht bij grondrechten zoals bewegingsvrijheid. Het Openbaar Ministerie is daar terecht huiverig voor." En er is volgens Depla in de laatste jaren ook wel "keihard gewerkt" aan andere maatregelen tegen excessen in het stadion. "Zoals het stilleggen van wedstrijden als er gescholden of gegooid wordt. Dat helpt, maar het is een zaak van lange adem. Het is ook naïef om te denken dat je alle voetbalgeweld helemaal kunt uitbannen. Maar zolang we maar op de weg naar boven zijn, zodat ouders met hun kinderen gewoon naar een wedstrijd kunnen gaan kijken."

Meer uit Binnenland

Zwaargewonde door steekpartij in parking Vinkeveen

VINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.

4 uur geleden
Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

6 uur geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

6 uur geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

7 uur geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

7 uur geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

7 uur geleden
PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

8 uur geleden