Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Exitpoll: linkse alliantie leidt verrassend in Franse verkiezing

Exitpoll: linkse alliantie leidt verrassend in Franse verkiezing

PARIJS (ANP/AFP) - De linkse alliantie Nieuw Volksfront gaat verrassend aan de leiding in de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen, voorspelt een exitpoll die meteen na het sluiten van de stembussen verscheen. Geen van de partijen lijkt op een absolute meerderheid in het Franse Lagerhuis, de Nationale Vergadering, te kunnen rekenen.

Het Nieuwe Volksfront, met onder anderen de leider Jean-Luc Mélenchon, eindigt op basis van de eerste resultaten tussen de 172 en 215 zetels in de Nationale Vergadering, die 577 zetels telt. De partij Ensemble van president Emmanuel Macron komt uit op 150 tot 180 zetels. Het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen wordt slechts de derde partij van het land, met tussen de 115 en 155 zetels.

RN had vorige week de eerste ronde nog met overmacht gewonnen. De afgelopen week deden de overige partijen er alles aan om de tweede ronde in zoveel mogelijk kiesdistricten te doen uitmonden in een tweestrijd tussen de RN-kandidaat en de best scorende andere kandidaat.

Macron schreef de parlementsverkiezingen verrassend uit nadat RN zijn alliantie had verslagen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni.

Meer uit Buitenland

Celstraf ex-premier Pakistan voor illegaal huwelijk teruggedraaid

ISLAMABAD (ANP/AFP) - Een Pakistaans hof heeft de veroordeling van oud-premier Imran Khan voor een illegaal huwelijk teruggedraaid. Daarmee zijn alle veroordelingen die Khan opgelegd kreeg in aanloop naar de Pakistaanse verkiezingen in februari nu teruggedraaid of opgeschort.

40 minuten geleden
Zelensky neemt Biden verspreking niet kwalijk

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt het zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden niet kwalijk dat hij hem per ongeluk voorstelde als de Russische president Vladimir Poetin. Deze fout kan als vergeten worden beschouwd gezien alle steun die de Verenigde Staten aan Oekraïne hebben gegeven, aldus Zelensky.

1 uur geleden
Ministerie Gaza: 71 doden en 289 gewonden door Israëlische aanval

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Zeker 71 Palestijnen zijn omgekomen door een Israëlische aanval bij Khan Younis, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Daarnaast zouden nog eens 289 anderen verwondingen hebben opgelopen.

3 uur geleden
Hamas over dodelijke aanval Al Mawasi: ernstige escalatie

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Een hoge Hamasfunctionaris omschrijft de aanval op Al Mawasi in de Gazastrook als een "ernstige escalatie" van de oorlog. Volgens hem toont de aanval bovendien aan dat Israël niet geïnteresseerd is in het bereiken van een overeenkomst over een staakt-het-vuren.

3 uur geleden
Prinses Catherine zondag aanwezig bij herenfinale Wimbledon

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine woont zondag op Wimbledon de finale van het mannenenkelspel bij, meldt Kensington Palace. Dit wordt haar tweede publieke optreden sinds ze wordt behandeld voor kanker.

4 uur geleden
Palestijnse media: tientallen doden bij aanval op Al Mawasi

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Bij een Israëlische aanval op Al Mawasi in de Gazastrook zijn tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen, melden Palestijnse media. Dit gebied is door Israël aangemerkt als humanitaire zone voor vluchtelingen.

4 uur geleden
Bijna 35 jaar cel voor moord op presidentskandidaat Ecuador

QUITO (ANP/AFP) - In Ecuador zijn celstraffen tot bijna 35 jaar opgelegd voor de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio. De voormalige journalist werd vorig jaar kort voor de verkiezingen doodgeschoten.

6 uur geleden