Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Exitpoll Italië: ruime zege rechts blok van Giorgia Meloni

Exitpoll Italië: ruime zege rechts blok van Giorgia Meloni

ROME (ANP/RTR) - Het rechtse blok met als boegbeeld Giorgia Meloni heeft zondag naar het zich laat aanzien de Italiaanse parlementsverkiezingen gewonnen. Meloni zou daarmee de eerste vrouwelijke premier van het land kunnen worden. Volgens de exitpoll van persbureau ANSA heeft het samenwerkingsverband van Fratelli d'Italia, de rechts-nationalistische partij van Meloni, Lega en Forza Italia tussen de 41 en 45 procent van de stemmen gekregen.

Van die drie is de 'Broeders van Italië' (22-26 procent) verreweg de grootste geworden. Lega, van voorman Matteo Salvini, leverde volgens de peilingen na sluiting van de stemlokalen flink in. De aanhang slonk tot rond de 12,5 procent. Silvio Berlusconi's Forza Italia zou rond de 7 procent hebben gescoord. Samen zouden zij tussen de 227 en 257 van de 400 zetels in de Kamer van Afgevaardigden kunnen gaan bezetten.

Op centrum-links, waar geen verbond is gesloten door de partijen, wordt de Partito Democratico van voorman Enrico Letta naar verwachting de grootste met 17 à 21 procent. De Vijfsterrenbeweging, bij de stembusgang van 2018 nog de grote winnaar met 33 procent, hield met oud-premier Giuseppe Conte als kopstuk en een uitgesproken groen-linkse koers door allerlei strubbelingen tussen de 13,5 en 17,5 procent over.

Meer dan 50 miljoen Italianen waren opgeroepen zondag te komen stemmen. De opkomst viel volgens de eerste berichten erg laag uit: net boven de 64 procent. Wanneer dat wordt bevestigd, zou het zelfs gaan om een historisch laag opkomstpercentage. Bij de verkiezingen vier jaar geleden was de opkomst nog 74 procent. Hoewel zware stormen in het zuiden van het land wellicht de nodige kiezers ervan weerhielden te gaan stemmen, was de opkomst ook in steden in het noorden en het midden van Italië laag. En daar was het weer een stuk rustiger.

Meer uit Buitenland

Rusland: aanslagplegers kregen geld van Oekraïense nationalisten

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou ziet een link tussen de dodelijke aanslag vrijdag bij Moskou en "Oekraïense nationalisten". Volgens een Russische onderzoekscommissie kregen de daders aanzienlijke hoeveelheden cash en cryptogeld uit Oekraïne. Daarvoor zou zelfs bewijs zijn gevonden.

19 minuten geleden
Palestijnse Autoriteit stelt nieuwe regering aan

RAMALLAH (ANP/AFP) - De president van de Palestijnse Autoriteit heeft de nieuwe regering goedgekeurd. De 69-jarige econoom Mohammed Mustafa werd twee weken geleden als premier aangesteld en nu is ook zijn ministersploeg compleet.

44 minuten geleden
Verdachten aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Twee van de verdachten die vastzitten vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week zijn in beroep gegaan tegen hun voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

57 minuten geleden
Polen doet invallen bij Russisch spionnennetwerk

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse veiligheidsdiensten hebben een reeks invallen gedaan bij een Russisch spionnennetwerk. Voor deze actie werkten de Polen samen met Tsjechië, waar woensdag een pro-Russisch propagandanetwerk werd opgerold.

1 uur geleden
Meer dan 1500 doden door bendegeweld Haïti 

GENÈVE (ANP/RTR) - Bendegeweld heeft dit jaar in Haïti al meer dan 1500 mensen het leven gekost, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. Het roept op tot onmiddellijke actie tegen de situatie die steeds verder uit de hand loopt.

1 uur geleden
Belgische cipiers gaan staken uit onvrede over overbevolking

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Belgische gevangenbewaarders gaan uit onvrede over de overvolle gevangenissen opnieuw staken. Ditmaal tot nader order, hebben de vakbonden aangekondigd na stukgelopen overleg met de regering.

1 uur geleden
Duits OM onderzoekt chauffeur Flixbus na ongeval bij Leipzig

LEIZPIG (ANP/DPA) - Het Duitse Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar de chauffeur van de bus die woensdag van de weg raakte in de buurt van Leipzig. De 62-jarige man wordt beschuldigd van onopzettelijke doodslag en lichamelijk letsel door nalatigheid.

1 uur geleden