Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Exitpoll Italië: ruime zege rechts blok van Giorgia Meloni

Exitpoll Italië: ruime zege rechts blok van Giorgia Meloni

ROME (ANP/RTR) - Het rechtse blok met als boegbeeld Giorgia Meloni heeft zondag naar het zich laat aanzien de Italiaanse parlementsverkiezingen gewonnen. Meloni zou daarmee de eerste vrouwelijke premier van het land kunnen worden. Volgens de exitpoll van persbureau ANSA heeft het samenwerkingsverband van Fratelli d'Italia, de rechts-nationalistische partij van Meloni, Lega en Forza Italia tussen de 41 en 45 procent van de stemmen gekregen.

Van die drie is de 'Broeders van Italië' (22-26 procent) verreweg de grootste geworden. Lega, van voorman Matteo Salvini, leverde volgens de peilingen na sluiting van de stemlokalen flink in. De aanhang slonk tot rond de 12,5 procent. Silvio Berlusconi's Forza Italia zou rond de 7 procent hebben gescoord. Samen zouden zij tussen de 227 en 257 van de 400 zetels in de Kamer van Afgevaardigden kunnen gaan bezetten.

Op centrum-links, waar geen verbond is gesloten door de partijen, wordt de Partito Democratico van voorman Enrico Letta naar verwachting de grootste met 17 à 21 procent. De Vijfsterrenbeweging, bij de stembusgang van 2018 nog de grote winnaar met 33 procent, hield met oud-premier Giuseppe Conte als kopstuk en een uitgesproken groen-linkse koers door allerlei strubbelingen tussen de 13,5 en 17,5 procent over.

Meer dan 50 miljoen Italianen waren opgeroepen zondag te komen stemmen. De opkomst viel volgens de eerste berichten erg laag uit: net boven de 64 procent. Wanneer dat wordt bevestigd, zou het zelfs gaan om een historisch laag opkomstpercentage. Bij de verkiezingen vier jaar geleden was de opkomst nog 74 procent. Hoewel zware stormen in het zuiden van het land wellicht de nodige kiezers ervan weerhielden te gaan stemmen, was de opkomst ook in steden in het noorden en het midden van Italië laag. En daar was het weer een stuk rustiger.

Meer uit Buitenland

President Taiwan stopt als partijleider na verkiezingsnederlaag

TAIPEI (ANP/RTR) - De president van Taiwan, Tsai Ing-wen, stapt op als partijleider van de Democratische Progressieve Partij DPP na een grote verkiezingsnederlaag bij lokale verkiezingen. Oppositiepartij Kuomintang (KMT) lijkt in 13 van de 21 districten te winnen.

3 uur geleden
Elektriciteitsnetwerk in Kiev nog niet volledig hersteld

KIEV (ANP/DPA) - In Kiev zitten nog steeds zo'n 130.000 mensen zonder stroom, volgens het stadsbestuur. Het elektriciteitsnetwerk in de Oekraïense hoofdstad is na de zware Russische raketaanvallen van deze week nog niet hersteld.

5 uur geleden
Onduidelijkheid over doden na aardverschuiving Zuid-Italië

NAPELS (ANP/RTR) - Door een aardverschuiving op het Italiaanse eiland Ischia zijn volgens de Italiaanse minister van Transport en Infrastructuur acht doden gevallen. De minister van Binnenlandse Zaken zei later echter dat er nog geen bevestigde sterfgevallen waren. De burgemeester van Napels spreekt van in elk geval één overleden vrouw.

5 uur geleden
Scholz wil dat immigranten sneller Duitser kunnen worden

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil dat immigranten sneller Duits staatsburger kunnen worden dan nu het geval is. Het is de bedoeling dat immigranten al na vijf jaar het staatsburgerschap kunnen krijgen, dat is nu nog na acht jaar.

6 uur geleden
Belgische premier onaangekondigd op bezoek in Kiev

KIEV/BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo is zaterdagochtend gearriveerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het gaat om een onaangekondigd bezoek, meldt het Belgische persbureau Belga. De premier wordt vergezeld door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

9 uur geleden
Chinese leider wil met Noord-Korea werken aan 'wereldvrede'

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - China wil met Noord-Korea samenwerken om regionale en wereldwijde stabiliteit, welvaart en vrede te bewerkstelligen. De Chinese president Xi Jinping schrijft dat in een brief aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, meldt staatspersbureau KCNA.

10 uur geleden
Duizenden naakte mensen op strand Sydney tegen huidkanker

SYDNEY (ANP/AFP) - Op Bondi Beach, het iconische strand van de Australische stad Sydney, zijn zaterdagochtend 2500 mensen uit de kleren gegaan voor de Amerikaan Spencer Tunick. De bekende beeldend kunstenaar maakte foto's van de mensenmassa in verschillende poses om aandacht te vragen voor huidkanker.

14 uur geleden