
Excuses president Suriname voor overtreden coronaregels
CORONAVIRUSPARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Chan Santokhi heeft zijn excuses aangeboden aan het Surinaamse volk voor het niet consequent naleven van de coronaregels. Ook andere leden van de regering hebben zich niet aan de regels gehouden. Santokhi heeft zijn verontschuldigingen zondag uitgesproken tegenover de krant De Ware Tijd.
De nonchalance van de president, de vicepresident, enkele ministers en parlementsleden kwam in de openbaarheid via foto’s op sociale media. Deze waren gemaakt op een informele bijeenkomst tijdens een werkbezoek van een presidentiele delegatie aan het district Nickerie in het westen van Suriname. Dit bezoek was onderdeel van een kennismakingstournee in alle districten.
Uit de foto’s blijkt dat lang niet alle aanwezigen een mondkapje droegen en ook de 1,5 meter werd niet in acht genomen. Santokhi heeft beterschap beloofd. "We weten dat het moeilijk is. Ook wij van de regering hebben de afgelopen periode momenten ervaren waar het niet helemaal naar wens is verlopen qua Covid-19-protocollen’’, aldus de president die zich voorneemt om samen met vicepresident Ronnie Brunswijk en de totale ministerraad het juiste voorbeeld te gaan geven. Ook zei hij dat de regering maatregelen zal nemen om te zorgen dat de Covid-19-protocollen altijd worden gehandhaafd. Hij riep burgers op om op elkaar te blijven letten en elkaar te wijzen op de bekende maatregelen.
Het is overigens niet de eerste keer dat een Surinaamse president zijn excuses moet aanbieden voor het overtreden van de coronaregels. In april dit jaar ging ex-president Desi Bouterse in de fout. De ongewenste situatie ontstond toen hij door een groepje jongeren werd aangehouden om over een aantal problemen te praten. Voordat hij het in de gaten had was de groep groter geworden dan de maximaal toegestane tien personen en werd ook de 1,5 meter uit het oog verloren, zo zei hij toen. Ook Bouterse bood zijn excuses aan en zei dat het afkeurenswaardig is als gezagsdragers zich zo gedragen.
Meer uit Buitenland
STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat de verkiezingsuitsluiting van Marine Le Pen niet terugdraaien. De Franse rechts-nationalistische politica werd eerder dit jaar veroordeeld voor het sjoemelen met EU-geld en lijkt daardoor niet te kunnen meedoen aan de volgende presidentsverkiezingen. Het hoger beroep in die zaak loopt nog, maar Le Pen hoopte dat het Europese hof in de tussentijd de verkiezingsuitsluiting zou schrappen.
21 minuten geledenSANAA (ANP/RTR) - De Jemenitische Houthi's claimen verantwoordelijk te zijn voor het tot zinken brengen van het schip Eternity C in de Rode Zee. Het vrachtschip werd eerder deze week aangevallen.
47 minuten geledenBERLIJN (ANP) - NAVO-topman Mark Rutte blijft erbij dat er een groeiend gevaar is van een gelijktijdige aanval van Rusland en China op het Westen en zijn bondgenoten. Er kwam veel kritiek op die waarschuwing, waarvoor critici geen grond zien.
48 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering heeft Californië aangeklaagd omdat trans personen in die staat mogen meedoen aan sportwedstrijden op scholen. President Donald Trump wil dat trans personen worden geweerd van sporten voor meisjes, maar Californië weigert dat beleid uit te voeren.
1 uur geledenBERLIJN (ANP) - Oekraïne kan rekenen op "substantiële" extra steun van Duitsland voor zijn luchtverdediging, belooft bondskanselier Friedrich Merz. Hij zal Oekraïne donderdag bij overleg van de bondgenoten meerdere "aanbiedingen" doen.
1 uur geledenATHENE (ANP/RTR) - Reddingswerkers hebben zeven opvarenden gered van een vrachtschip dat na een aanval zonk op de Rode Zee. Zij brachten meer dan 24 uur in het water door, zeggen bronnen bij veiligheidsbedrijven die zijn betrokken bij een reddingsoperatie. Vier mensen zouden zijn omgekomen en veertien personen worden nog vermist.
1 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De NAVO blijft voorlopig leunen op haar 'traditionele' luchtmacht en ruilt niet al haar gevechtsvliegtuigen in voor drones, denkt de baas van de Duitse luchtmacht. Zeker sinds de oorlog in Oekraïne voorspellen sommige experts een spoedig einde voor het bemande gevechtsvliegtuig.
2 uur geleden