
Excuses OM aan fotograaf om tappen en volgen
ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft toegegeven dat het in 2015 en 2016 een journalist heeft afgeluisterd en hem heeft gevolgd door een peilbaken onder zijn auto te plaatsen. De persfotograaf en -cameraman was niet op de hoogte van deze dwangmiddelen, die werden ingezet tijdens twee verschillende strafrechtelijke onderzoeken naar brandstichtingen. Het OM stelde dinsdag dat het fout zat en heeft hem excuses aangeboden.
Het gaat om de Rotterdamse freelancer Joey Bremer die onder meer werkt voor de NOS, Omroep Rijnmond en enkele kranten. In 2015 vonden politie en justitie dat Bremer erg snel aanwezig was bij branden rond Vlaardingen. Ze zagen hem als mogelijke brandstichter en zetten hem drie weken onder de tap. Het onderzoek leverde niets op.
Een jaar later plaatste het OM een peilbaken onder Bremers auto. In dit onderzoek was hij zelf geen verdachte maar hoopte de politie via hem de brandstichter in het vizier te krijgen. Ook dit onderzoek leidde nergens toe.
Geen goede afweging
In 2018 had het OM ook al excuses aangeboden aan Bremer, omdat in dat jaar zijn verkeersgegevens waren gevorderd. Ook daar hadden het OM en de politie geen goede afweging gemaakt, lichtte persofficier Ernst Pols toe. Tijdens dat gesprek gaf de fotograaf aan dat er eerder ook al wat aan de hand moet zijn geweest.
Het OM heeft daarop meer onderzoek gedaan, aldus Pols, waardoor de twee zaken uit 2015 en 2016 aan het licht kwamen. Probleem was dat er niet veel was geregistreerd over de inzet. Om de zaken toch te reconstrueren, zijn er mensen geïnterviewd die toen betrokken waren bij deze onderzoeken.
Wet Bronbescherming
Volgens Pols werd destijds niet gehandeld volgens de richtlijn omtrent de positie van journalisten. Die is in 2018 aangescherpt, toen ook de wet Bronbescherming in werking trad.
Bremer twittert dat hij blij is dat er eindelijk duidelijkheid is over het feit dat hij onterecht is afgeluisterd en gevolgd. Hij gaat ervan uit dat hij nu normaal zijn werk kan doen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - In aanloop naar zondagavond, wanneer in Nederland klokslag 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden, levert de temperatuur iets in en wordt het niet warmer dan 11 of 12 graden. Volgens Weeronline blijft het zowel in Amsterdam als elders in het land droog, en "zal het gevoelsmatig nog een stukje kouder zijn dan de thermometers aangeven".
1 uur geledenHOLTEN (ANP) - Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben zondagochtend de dodenherdenking bijgewoond op de Canadese begraafplaats in de Twentse gemeente Rijssen-Holten. Op de begraafplaats zijn 1394 graven, waarvan het grootste deel van Canadese bevrijders is. Margriet en haar echtgenoot legden een krans.
3 uur geledenLOENEN (ANP) - Onze vrijheid is niet meer vanzelfsprekend en daarom moeten wij blijven herdenken. Dat zei Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim zondag tijdens de jaarlijkse herdenking op het Nationaal Ereveld Loenen. Op die begraafplaats in de Gelderse plaats liggen bijna 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven.
3 uur geledenSOESTERBERG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans van Defensie vergelijkt de situatie van Oekraïense F-16-piloten met Nederlandse vliegers in de Tweede Wereldoorlog. In een toespraak bij de luchtmachtherdenking in Soesterberg vertelde hij de verhalen van een Nederlandse en Oekraïense vlieger.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma stond tijdens de herdenking van oorlogsslachtoffers in het Kamergebouw stil bij de rol die Nederlandse koopvaardijschepen speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de herdenking waren onder anderen premier Dick Schoof en voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn aanwezig.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Operaregisseur Pierre Audi was "de meester van het muziektheater", stellen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix in een reactie op zijn overlijden. In een verklaring spreken de koning, koningin en de prinses van de "magische voorstellingen" van Audi.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op zeker 480 plekken in Nederland kunnen mensen zondag op enige wijze stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In 350 gevallen gaat het om een herdenking of stille tocht, laat een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei weten. Op een kaart op de website van het comité is te zien waar en hoe laat de aangemelde lokale activiteiten plaatsvinden. Vorig jaar hadden zich 410 organisatoren aangemeld voor deze zogeheten herdenkingskaart.
6 uur geleden