Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Excuses maker Snickers in China na 'foute naam' Taiwan

Excuses maker Snickers in China na 'foute naam' Taiwan

BEIJING (ANP/AFP) - Mars Wrigley, het bedrijf achter onder meer Snickers-repen, heeft in China excuses aangeboden omdat Taiwan in een reclame van Snickers een land werd genoemd. China ziet de eilandstaat die de facto al sinds 1949 onafhankelijk is als een afvallige provincie en eist van bedrijven dat ze Taiwan als onderdeel van China benoemen.

Snickers had Taiwan een land genoemd tijdens een evenement met de Zuid-Koreaans boyband BTS. Dat werd buiten China gehouden, maar er waren ook video's van en die kregen direct veel aandacht in China. Mars Wrigley ging daarop op Sina Weibo, een Twitter-achtige dienst, door de knieën. In een bericht daar maakte het Amerikaanse bedrijf niet alleen excuses, maar stelde het ook zijn Aziatische afdeling gevraagd te hebben om teksten op websites aan te passen.

Na de eerste mea culpa kwam Mars Wrigley nog met een tweede bericht. Daarin zei het bedrijf "China's soevereiniteit en territoriale integriteit" te respecteren en zich strikt aan alle Chinese wetten te houden. "Er is maar één China in deze wereld en Taiwan is een onvervreemdbaar onderdeel van China's grondgebied", voegde de Amerikaanse onderneming daaraan toe.

Nationalisme

De laatste jaren is het nationalisme in China toegenomen en moeten bedrijven zich vaker verontschuldigen voor wat in het Aziatische land als beledigingen worden gezien. In 2019 moest het Franse luxemerk Dior bijvoorbeeld excuses maken omdat het een kaart van China waar Taiwan niet opstond in een presentatie gebruikte.

Een jaar eerder moest de website van hotelketen Marriott in China een week offline blijven nadat in een enquête Taiwan, Tibet en Hongkong als aparte landen werden genoemd. Ook veel andere bedrijven hebben gekozen om China niet kwaad te maken en duiden Taiwan bijvoorbeeld aan als Taiwan, China zoals bijvoorbeeld KLM doet, of Chinese Taipei. Onder die naam doet het land ook mee aan de Olympische Spelen vanwege Chinese druk.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Nvidia omlaag op Wall Street na tegenvallende omzet

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen gesloten. Chipbedrijf Nvidia ging flink omlaag op Wall Street na bekendmaking van tegenvallende omzetcijfers. Nvidia gaf aan dat de vraag naar zijn grafische kaarten vanuit de gamesindustrie veel zwakker is geworden. De producent van elektrische auto's Tesla was juist een winnaar na de goedkeuring van het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden in de Amerikaanse Senaat.

5 uur geleden
Hervatten levering Boeing 787 Dreamliner deze week verwacht

ARLINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verwacht dat vliegtuigbouwer Boeing deze week de leveringen van de 787 Dreamliner hervat. Die werden in mei vorig jaar stopgezet als gevolg van constructiefouten.

7 uur geleden
President Mexico wil verbod op brouwen bier in noorden om droogte

MONTERREY (ANP/BLOOMBERG) - Het noorden van Mexico moet stoppen met het brouwen van bier. Dat zegt de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador. De regio, waar ook het Nederlandse Heineken actief is, heeft te maken met ernstige watertekorten.

7 uur geleden
Airbus levert minder vliegtuigen af door productieproblemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in juli minder vliegtuigen afgeleverd dan in juni vanwege productieproblemen door verstoringen in de levering van onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld vanwege de problemen bij de toelevering.

8 uur geleden
Reuters: Russische vliegtuigen worden gestript voor onderdelen

MOSKOU (ANP) - Russische luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het strippen van hun eigen vliegtuigen om zo onderdelen veilig te stellen. De luchtvaartmaatschappijen kunnen namelijk geen onderdelen meer kopen in het buitenland door de sancties die westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

9 uur geleden
Carlsberg verwacht fors meer winst door goede bierverkopen

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De Deense bierbrouwer Carlsberg gaat de rest van dit jaar fors meer winst maken dan waar het bedrijf eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Concurrent Heineken meldde vorige week al betere resultaten dan vorig jaar, ook door de heropening van de horeca na de coronapandemie.

9 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen koploper in hogere AEX, Just Eat omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst gesloten, waarmee wat herstel werd getoond van de koersverliezen op vrijdag. Het sentiment onder beleggers werd geholpen door sterke handelscijfers uit China. Betalingsverwerker Adyen was koploper in de hoofdindex op Beursplein 5. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler na een adviesverlaging door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

10 uur geleden