Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Excuses familie voor jodenhaat schrijver Roald Dahl

Excuses familie voor jodenhaat schrijver Roald Dahl

LONDEN (ANP/DPA) - De familie van de overleden Britse schrijver Roald Dahl (Sjakie en de chocoladefabriek) heeft excuses aangeboden voor diens antisemitische uitlatingen. Zij werpen een schaduw over zijn nalatenschap.

In een verklaring verontschuldigt Dahls familie zich voor de "blijvende en begrijpelijke pijn" die door sommige verklaringen is veroorzaakt. Britse media verwijzen naar een interview met het Britse tijdschrift New Statesman in 1983, waarin de auteur bijvoorbeeld zei: "Er zit een trek in het joodse karakter die vijandigheid opwekt, misschien is het een soort gebrek aan vrijgevigheid jegens niet-joden." Zelfs een schurk als Hitler koos hen niet zomaar uit, voegde Dahl eraan toe.

Die opmerkingen vol vooroordelen "zijn onbegrijpelijk voor ons en staan ​​in schril contrast met de man die we kenden en met de waarden die de kern vormen van Roald Dahls verhalen", schrijft de familie.

Dahl stierf in 1990 op 74-jarige leeftijd. Zijn boeken zijn nog steeds populair over de hele wereld. Sommigen zijn verfilmd of er is een musical (Matilda) van gemaakt.

Meer uit Buitenland

Spreekverbod Trump na opmerkingen over griffier in rechtszaak

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De rechter die in New York het fraudeproces tegen Donald Trump leidt, heeft de oud-president een spreekverbond ('gag order') opgelegd. Trump had sociale media gebruikt om uit te halen naar de hoogste griffier van de rechter, die liet weten dat aanvallen op zijn personeel "onaanvaardbaar en ongepast" zijn en "onder geen enkele omstandigheid zullen worden getolereerd".

1 uur geleden
McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden

WASHINGTON (ANP) - Kevin McCarthy is afgezet als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij verloor een stemming in het Huis nadat een partijgenoot een motie tegen hem had ingediend. Doordat een groep radicale Republikeinen net als de Democraten tegen McCarthy stemden, had hij niet meer genoeg steun om aan te blijven. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een Huis-voorzitter wordt afgezet.

3 uur geleden
Politico: EU wil dit jaar toetredingsgesprekken Oekraïne goedkeuren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil nog dit jaar formeel bekendmaken dat de gesprekken met Oekraïne over toetreding kunnen beginnen. Drie EU-diplomaten zeggen tegen nieuwssite Politico dat de verwachting is dat die aankondiging, een vurige wens van Oekraïne, in december zal komen.

4 uur geleden
Zeker twintig doden bij busongeluk in Noord-Italië

VENETIË (ANP/RTR) - In Noord-Italië is een bus van een viaduct naar beneden gestort. Italiaanse media melden zeker 21 doden, onder wie twee minderjarigen, en twaalf gewonden. Ook zouden er nog zeker vier vermisten zijn. Na het ongeluk ontstond direct een grote brand.

5 uur geleden
McCarthy verliest in VS eerste Huis-stemming, afzetting dichtbij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse top-Republikein Kevin McCarthy heeft in het Huis van Afgevaardigden een nederlaag geleden. De leden van het Huis hadden de kans om een motie weg te stemmen over het afzetten van McCarthy als voorzitter, maar hebben dat niet gedaan. Daarmee lijkt de afzetting dichtbij. Later op dinsdag wordt over de beslissende motie gestemd.

5 uur geleden
Witte Huis: mogelijk eind aan steun voor Kyiv zonder Huis-akkoord

WASHINGTON (ANP/AFP) - Als de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het niet eens worden over verdere financiering van de steun aan Oekraïne, kan die steun na "enkele maanden" opdrogen, zegt het Witte Huis. Meerdere radicale Republikeinen willen dat er niet meer zomaar eindeloos hulp aan Kyiv geleverd wordt.

6 uur geleden
Azerbeidzjan arresteert voormalige leiders Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP) - Azerbeidzjan zegt twee voormalige presidenten van de Armeense enclave Nagorno-Karabach te hebben gearresteerd. Het Azerbeidzjaanse staatspersbureau apa meldt dat ze zullen worden vervolgd voor de misdaden die ze jarenlang zouden hebben gepleegd.

8 uur geleden