Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

De spreidingswet regelt dat gemeenten desnoods onder dwang plaatsmaken voor de opvang van asielzoekers. Gemeenten die uit zichzelf plekken regelen kunnen daarvoor een bonus krijgen. De Raad van State veegde het wetsvoorstel onlangs van tafel, omdat de procedure veel te ingewikkeld is. Daarmee volgde de hoogste bestuursrechter kritiek die eerder al door onder meer het Veiligheidsberaad en de gemeenten was geuit. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) denkt nu volgende week met een nieuw wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te komen.

De BoerBurgerBeweging (BBB), grote winnaar van de verkiezingen voor Provinciale Staten, is tegen de spreidingswet en zal invoering niet steunen, zei fractievoorzitter Caroline van der Plas begin deze maand. De BBB is tegen dwang en vindt dat asielopvang besproken moet worden met gemeenten. Het Veiligheidsberaad constateert al sinds de zomer van vorig jaar dat een behoorlijk aantal gemeenten om uiteenlopende redenen weigert plaats te maken voor asielzoekers en vindt dwang daarom wel een goed idee. "Als spreiding niet mogelijk is wordt de crisis heftiger", waarschuwt Bruls. "En hij is al heftig. Dat houdt niemand vol."

"We vormen samen een koninkrijk en iedereen moet zijn aandeel leveren. Dat heet solidariteit", zei Bruls eerder. Bruls is ook boos dat sommige gemeenten wel noodopvangplaatsen hebben maar die leeg laten staan omdat ze bijvoorbeeld geen alleenreizende mannen willen opvangen. "Dat kan en dat mag niet", vindt hij. Er zijn de komende maanden duizenden extra asielopvangplaatsen nodig, aangezien de stroom vluchtelingen in het voorjaar naar verwachting zal aanzwellen.

Meer uit Politiek

Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

5 uur geleden
Doorzoeking bij Van Strien na aangifte universiteit

ARCEN (ANP) - De woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien wordt doorzocht door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Het Functioneel Parket bevestigt dat er doorzoekingen plaatsvinden, maar wil niet zeggen dat het gaat om het huis van Van Strien in het Limburgse Arcen. Volgens kadastrale gegevens staat de woning waar de doorzoeking plaatsvindt op naam van Van Strien.

6 uur geleden
Ministers: techbedrijven moeten optreden tegen deepfakes politici

DEN HAAG (ANP) - De mogelijkheid dat op internet deepfakes - nepbeelden - van politici verschijnen om valse informatie te verspreiden en te manipuleren, leidt tot zorgen bij bewindslieden. De demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) wijzen niet alleen op regelgeving hiertegen maar vinden ook dat sociale mediabedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij zouden verdachte beelden niet moeten plaatsen en als er onechte beelden circuleren, die snel weghalen, zegt Yeşilgöz. De Jonge denkt dat producenten van desinformatie harder moeten worden aangepakt.

6 uur geleden
Aangifte tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer om belediging moslims

DEN HAAG (ANP) - Een groep van tien juristen en een historicus hebben aangifte gedaan tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer. Ze zou op televisie onder meer moslims als groep hebben beledigd. Keijzer deed de gewraakte uitspraken vorige week tijdens een uitzending van Sophie & Jeroen, meldt advocaat Reinout Sterk, die de aangevers bijstaat.

7 uur geleden
OM bevestigt doorzoekingen, volgens NRC bij PVV'er Van Strien

DEN HAAG (ANP) - Het Functioneel Parket bevestigt dat er vrijdagochtend doorzoekingen plaatsvinden, maar kan niet zeggen of deze bij de woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien zijn. Volgens NRC vinden er bij Van Strien doorzoekingen plaats omdat hij in verband zou worden gebracht met omkoping en oplichting.

8 uur geleden
Gelderland vreest dat paintballgeweer pas mag als wolf mens aanvalt

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland is bang dat een wolf eerst een mens moet aanvallen, voordat een paintballgeweer wordt toegestaan om de dieren af te schrikken. Dat zegt gedeputeerde Harold Zoet in reactie op de uitspraak van de rechter donderdag in een zaak van de Faunabescherming.

21 uur geleden
EU-lijsttrekker noemt Nederland een verkeerd voorbeeld voor EU

BRUSSEL (ANP) - Wat er in Nederland is gebeurd met de opkomst van radicaal-rechts, kan in heel Europa gebeuren, waarschuwde de EU-lijsttrekker van de Groenen tijdens een groot verkiezingsdebat in het Europees Parlement. Daarom moeten Europese partijen nu, twee weken voor de Europese verkiezingen, duidelijk aangeven of ze in Brussel willen samenwerken met radicaal-rechtse of extreem-rechtse partijen.

1 dag geleden