Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ex-topadviseur noemt Trump ongeschikt als president

Ex-topadviseur noemt Trump ongeschikt als president

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalig topmedewerker van de Amerikaanse president Donald Trump noemt hem ongeschikt voor dat ambt. In een interview haalt de gewezen nationale veiligheidsadviseur John Bolton fel uit naar zijn ex-baas.

"Ik denk niet dat hij geschikt is voor zijn ambt", aldus Bolton in een interview aan ABC News. "Ik denk niet dat hij de competentie heeft om de klus te klaren." Bolton schreef een boek over zijn ervaringen met Trump, en in al vrijgegeven fragmenten veegt de adviseur de vloer aan met de president.

Bolton gold als havik van het buitenlands beleid van Trump. Hij verliet in september het Witte Huis.

Kritiek op Bolton

Trump sloeg al terug op Twitter. Volgens hem bestaat het boek van Bolton uit leugens en nepverhalen. Hij noemt zijn topmedewerker, die hij persoonlijk zou hebben ontslagen, een "wacko" en wijst erop dat de New York Times het boek als "buitengewoon langdradig" bestempelt. Bolton is een "ontevreden saaie dwaas die alleen maar ten oorlog wilde trekken."

Een politieke aartsvijand van Trump, de Democratische toppolitica Nancy Pelosi, mengde zich ook in de discussie. Naar aanleiding van de onthullingen in het boek van Bolton noemde ze Trump "duidelijk ethisch ongeschikt en intellectueel onvoorbereid" om de president van de Verenigde Staten te zijn. Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van het parlement, bekijkt met vooraanstaande partijgenoten of het zinvol is Bolton te dagvaarden. Ze benadrukte dat de Democraten het gedrag van de president nauwlettend in de gaten blijven houden.

Prominente Democraten hebben ook kritiek geuit op Bolton. Die weigerde tijdens het afzettingsonderzoek naar Trump te getuigen voor het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten in de meerderheid zijn. Afgevaardigde Adam Schiff klaagde dat Bolton zijn onthullingen kennelijk bewaarde voor zijn boek. "Bolton mag dan een schrijver zijn, hij is geen patriot", zei de Democraat volgens Amerikaanse media.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

1 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

1 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

2 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

5 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

7 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

8 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

8 uur geleden