Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ex-PvdA’er eist rectificatie beschuldiging aanranding en wil rust

Ex-PvdA’er eist rectificatie beschuldiging aanranding en wil rust

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk eist dat kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, een rectificatie plaatst voor de beschuldigingen aan zijn adres. In een programma van NPO Radio 1 zei ze onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand. "Ik wil graag rust, ik wil dat het overgaat", zei een geëmotioneerde Van Dijk tijdens het kort geding in de rechtbank van Amsterdam.

Van Dijk stapte in februari 2022 op na meldingen van ongewenst gedrag. De PvdA liet onafhankelijk onderzoek doen en weerde hem uit de fractie, maar het partijbestuur moest later erkennen dat dit proces "op verschillende momenten" onzorgvuldig was verlopen. Er volgden excuses aan Van Dijk. Het rapport is nooit volledig openbaar geworden.

Simonse, een columniste en kunstenares, is een van de vrouwen die aan de bel heeft getrokken over de oud-PvdA’er. Zij had eerder een seksuele relatie met hem. De twee troffen elkaar donderdag weer in de rechtbank, ieder geflankeerd door hun advocaten.

Rectificatie

Simonse zei in een programma van NPO Radio 1 dat Van Dijk een vrouw heeft aangerand door haar tegen haar zin hardhandig te knuffelen. Daar steekt ze "haar handen voor in het vuur", citeerde de advocaat van Van Dijk. Ook heeft ze gespeculeerd over dat de oud-PvdA'er 350.000 euro en een nieuwe baan aangeboden zou hebben gekregen van de fractie.

"Van Dijk krijgt al anderhalf jaar van alles over zich heen", vat zijn advocaat de reden van het kort geding samen. Van Simonse wordt geëist dat ze rectificeert op haar Twitter en via een podcast die ze zelf maakt. Ze mag dan wat de advocaat van Van Dijk betreft na het plaatsen van de rectificatie twee uur lang niet twitteren.

Uitspraak

De advocaat van Simonse vindt dat er geen onrechtmatige uitlatingen zijn gedaan over Van Dijk en wijst er hierbij ook op dat de vraag of Van Dijk zich schuldig heeft gemaakt aan de eerder genoemde zaken niet op deze zitting voorligt. Een twee uur durend verbod op twitteren noemt haar advocaat daarnaast "buitenproportioneel".

De rechter vroeg de op momenten bekvechtende partijen of ze er nog samen uit konden komen, want "wonderen zijn de wereld nog niet uit". Toen de advocaat van Van Dijk zei dat hij die kans klein achtte omdat hij zijn sommatiebrief naar Simonse terugkreeg met de tekst 'retour voor in je reet' besloot de rechtbank dat op 8 juni uitspraak wordt gedaan.

Meer uit Binnenland

Vrouw komt om bij botsing scooter en auto in Vught

VUGHT (ANP) - Een 33-jarige vrouw uit Den Bosch is om het leven gekomen door een botsing in Vught. De vrouw reed op een scooter en kwam donderdag rond 22.00 uur op de Boxtelseweg in botsing met een auto, meldt de politie.

48 minuten geleden
Politie behandelt dinsdag geen asielaanvragen als onderdeel actie

BAARN (ANP) - Politiemedewerkers van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) op de locaties in Ter Apel en Budel nemen komende dinsdag geen asielaanvragen in behandeling. Ze sluiten zich aan bij de acties voor een structureel vroegpensioen, meldt het Landelijk Actiecentrum Politieacties (LAC).

2 uur geleden
Politie vraagt om 'evenementluwe periode' rondom NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De politie vraagt om een 'evenementluwe periode' rondom de NAVO-top die volgend jaar in Nederland wordt georganiseerd. Verder geldt voor alle politiepersoneel in de periode een verlofbeperking. Dit is nodig omdat de top "een van de grootste veiligheidsoperaties ooit" is in Nederland, aldus de politie in een verklaring.

2 uur geleden
Hof doet uitspraak in zaak tegen Haagse politicus Richard de Mos

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de onder meer van omkoping verdachte Haagse politicus Richard de Mos en zes medeverdachten. Dat is bijna vijf jaar nadat de politie bij de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag binnenviel. De Mos heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

4 uur geleden
FlixBus ziet 'Swift-effect', ook pendelbus in trek voor concert

AMSTERDAM (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

4 uur geleden
Kookadvies verlengd voor Goor, ook waarschuwing voor IJhorst

N i e u w bericht, ook kookadvies voor IJhorst in kop en 2e alinea

6 uur geleden
Honderden vaten met vermoedelijk chemicaliën gevonden in Tilburg

TILBURG (ANP) - De politie heeft in een opslagbox in Tilburg honderden vaten met daarin vermoedelijk chemicaliën aangetroffen. Volgens een politiewoordvoerder werden de vaten gevonden bij een bedrijf dat opslagruimte verhuurt.

11 uur geleden