Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ex-minister Schultz (VVD) pleit voor voortzetten huidige coalitie

Ex-minister Schultz (VVD) pleit voor voortzetten huidige coalitie

DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-minister Melanie Schultz van Haegen zou het liefst zien dat het huidige demissionaire kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie wordt voortgezet. "Ik ben heel erg voor dat partijen langer blijven zitten omdat je dan beter verantwoordelijkheid kunt nemen en ook kan afmaken wat je doet", zei ze zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Schultz van Haegen was van 2010 tot 2017 minister van Infrastructuur en Milieu in de kabinetten-Rutte I en II. Voortzetting van de bestaande coalitie is ook beter volgens haar omdat die evenwichtiger zal zijn. "Steeds nieuwe partijen leidt nou niet echt tot stabiliteit."

In de kabinetsformatie dringt D66 aan op de vorming van een "zo progressief mogelijk" kabinet. Het liefst met VVD, CDA, PvdA en GroenLinks, verklaarde D66-leider Sigrid Kaag deze week na een gesprek met Informateur Mariëtte Hamer. Binnen het CDA zijn er aarzelingen over de deelname van GroenLinks. Ook VVD-leider Mark Rutte gaf eerder aan twee linkse partijen teveel te vinden.

Kritiek uit eigen partij

In WNL op Zondag verklaarde CDA-prominent Onno Ruding weinig te voelen voor een kabinet waarin zowel PvdA als GroenLinks zit. "Het zoeken naar vijf partijen vind ik hoogst vreemd als je met vier toe kunt", zei de oud-minister van Financiën. Hij vindt ook dat de mogelijkheid van een coalitie met de ChristenUnie op tafel moet worden gehouden. "Die werd een beetje weggedrukt door mevrouw Kaag."

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie verklaarde eerder niet meer in een kabinet te willen zitten met Rutte omdat die gelogen heeft tegen de Tweede Kamer. Maar daar is Segers inmiddels van teruggekomen, ook na kritiek uit zijn eigen partij. Hij zegt nu dat de kans klein is dat de ChristenUnie in een kabinet gaat zitten, maar hij heeft er ook geen "principiële bezwaren" tegen.

Meer uit Politiek

Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

14 uur geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

19 uur geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

1 dag geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

1 dag geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

1 dag geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

1 dag geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

1 dag geleden