Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ex-medewerkers Hongkongse krant pleiten schuldig aan samenzwering

Ex-medewerkers Hongkongse krant pleiten schuldig aan samenzwering

HONGKONG (ANP/RTR) - Zes voormalige medewerkers van de opgeheven Hongkongse krant Apple Daily hebben dinsdag schuldig gepleit aan samenspanning met buitenlandse krachten. Het gaat onder meer om de voormalige hoofdredacteur en meerdere eindredacteuren van de krant. Bij een veroordeling kunnen ze levenslang krijgen.

De zes zouden volgens de autoriteiten tussen juli 2020 en juni 2021 in tientallen berichten hebben geprobeerd om buitenlandse sancties uit te lokken tegen China of Hongkong. Ze zouden daarin onder meer zijn bijgestaan door de Hongkongse mediatycoon Jimmy Lai.

De 74-jarige Lai is de oprichter van de prodemocratische krant en geldt in Hongkong als een van de prominentste voorvechters van democratie. Sinds China er in 2020 een omstreden veiligheidswet invoerde, is de prodemocratische beweging de kop ingedrukt. De wet betekende ook het einde van Apple Daily. De krant stopte in juni vorig jaar met publiceren nadat werknemers werden opgepakt en tegoeden werden bevroren.

De veiligheidswet verbiedt staatsondermijnende activiteiten, terrorisme, buitenlandse inmenging en het streven naar onafhankelijkheid. De wet werd door Beijing ingevoerd vanwege de antiregeringsprotesten in Hongkong, die regelmatig uit de hand liepen. Door de wet is het voor critici lastig geworden om zonder gevolgen publiekelijk kritiek te leveren op de Hongkongse en Chinese autoriteiten.

Meer uit Buitenland

Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

1 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

3 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

4 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

5 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

6 uur geleden
VS stoppen 3 miljard dollar in klimaatfonds na lang geen bijdrage

DUBAI (ANP/AFP) - De Verenigde Staten doneren 3 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) aan het grote klimaatfonds Green Climate Fund. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris maakte zaterdag het geldbedrag bekend op de klimaattop in Dubai en zei dat het bedoeld was om ontwikkelingslanden te helpen met investeringen in onder meer schone energie en voorbereidingen op de gevolgen van klimaatverandering. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de VS weer geld in dit fonds stoppen.

6 uur geleden
Erdogan: voor nu geen kans meer op vrede in Gazastrook

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat er voor nu geen kans meer is op vrede in de Gazastrook, een dag na het aflopen van een korte wapenstilstand. Israël is hier met zijn "compromisloze aanpak" verantwoordelijk voor, aldus Erdogan volgens omroep NTV en andere Turkse media.

7 uur geleden