Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ex-koning Juan Carlos eist alsnog immuniteit in rechtszaak

Ex-koning Juan Carlos eist alsnog immuniteit in rechtszaak

LONDEN (ANP/DPA/AFP) - Het proces in Londen tegen de voormalige Spaanse koning Juan Carlos, dat door een ex van hem is aangespannen, is voorlopig stilgelegd tot 8 juli. De rechter wil het besluit in een hoger beroep afwachten dat door de advocaten van de koning is ingesteld tegen de beslissing dat Carlos geen onschendbaarheid geniet.

Juan Carlos draagt in Spanje nog altijd de titel koning. Hij heeft geprobeerd immuniteit toegekend te krijgen door de Londense rechtbank omdat hij koning is, maar volgens de Engelse rechter is hij geen staatshoofd en kan zijn ex met de claims doorgaan. Maar tijdens de zitting van dinsdag kondigden de raadslieden van de koning het beroep tegen dat besluit aan.

Een ex-vriendin van Juan Carlos, de Deens-Duitse Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn (58), beschuldigt hem ervan haar jarenlang te hebben lastiggevallen, haar te bedreigen en haar goede naam opzettelijk aan te tasten. Juan Carlos zou er ook voor hebben gezorgd dat de Britse en de Spaanse geheime diensten haar zonder duidelijke aanleiding hebben bespioneerd.

Felipe

Sayn-Wittgenstein-Sayn, die sinds 2015 in Engeland woont, is naar de rechter gestapt om een aanzienlijke schadevergoeding te eisen en om maatregelen te eisen tegen smaad en bedreigingen van de voormalige vorst. Juan Carlos heeft zich in 2020 in de Verenigde Arabische Emiraten teruggetrokken na een corruptieschandaal in Spanje. Hij bestrijdt alle beschuldigingen.

Nog geen twee kilometer van het gerechtsgebouw in Londen verwijderd, nam Juan Carlos' zoon koning Felipe deel aan een herdenkingsdienst voor de Britse prins Philip (1921-2021). Felipe volgde zijn vader in 2014 op nadat die om gezondheidsredenen was afgetreden.

Meer uit Buitenland

Moeder Navalny brengt bezoek aan graf

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft de dag na zijn uitvaart opnieuw zijn graf bezocht. Ook andere rouwende mensen kwamen daar zaterdag afscheid nemen.

59 minuten geleden
Jemen meldt dat beschoten vrachtschip Rubymar is gezonken

ADEN (ANP/RTR) - De Jemenitische autoriteiten zeggen dat het vrachtschip Rubymar is gezonken. Het vaartuig bleef eerder verlaten achter op de Rode Zee nadat het onder vuur was genomen door Houthi-rebellen.

1 uur geleden
President Argentinië zegt staatspersbureau te sluiten

BUENOS AIRES (ANP) - De radicaal-rechtse Argentijnse president Javier Milei sluit naar eigen zeggen het staatspersbureau Télam. Milei stelt dat de regering geen geld heeft en dat "het persbureau in de afgelopen decennia is misbruikt voor propaganda voor de Kirchners". In 2003 werd Néstor Kirchner president van Argentinië. Hij werd in 2007 opgevolgd door zijn vrouw Cristina Kirchner die tot december 2015 president was.

1 uur geleden
Bronnen: gedeeltelijke overeenstemming over bestand Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - De partijen die onderhandelen over een bestand in de Gazastrook zijn het op belangrijke punten eens geworden, zeggen Egyptische veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters. De gesprekken worden zondag hervat in Caïro.

1 uur geleden
Berlijn bezorgd over mogelijk afgeluisterd gesprek hoge militairen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse parlementariërs zijn bezorgd over berichten dat een vertrouwelijk overleg van hoge officieren van de 'Bundeswehr' is afgeluisterd door Russen. Russische media berichten over de communicatie waarbij zou zijn gesproken over de mogelijkheid van een aanval op de Krimbrug over de Straat van Kertsj en waar ook werd opgemerkt dat "de Britten er mensen op de grond hebben".

2 uur geleden
Frankrijk houdt Israël verantwoordelijk voor blokkade hulp Gaza

PARIS (ANP/AFP) - Israël is "overduidelijk" verantwoordelijk voor de blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook en "de onrechtvaardige toestand" daar, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné. De bewindsman vaart uit tegen Israël in een vraaggesprek met de krant Le Monde.

4 uur geleden
Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

8 uur geleden