Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ex-koning Juan Carlos eist alsnog immuniteit in rechtszaak

Ex-koning Juan Carlos eist alsnog immuniteit in rechtszaak

LONDEN (ANP/DPA/AFP) - Het proces in Londen tegen de voormalige Spaanse koning Juan Carlos, dat door een ex van hem is aangespannen, is voorlopig stilgelegd tot 8 juli. De rechter wil het besluit in een hoger beroep afwachten dat door de advocaten van de koning is ingesteld tegen de beslissing dat Carlos geen onschendbaarheid geniet.

Juan Carlos draagt in Spanje nog altijd de titel koning. Hij heeft geprobeerd immuniteit toegekend te krijgen door de Londense rechtbank omdat hij koning is, maar volgens de Engelse rechter is hij geen staatshoofd en kan zijn ex met de claims doorgaan. Maar tijdens de zitting van dinsdag kondigden de raadslieden van de koning het beroep tegen dat besluit aan.

Een ex-vriendin van Juan Carlos, de Deens-Duitse Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn (58), beschuldigt hem ervan haar jarenlang te hebben lastiggevallen, haar te bedreigen en haar goede naam opzettelijk aan te tasten. Juan Carlos zou er ook voor hebben gezorgd dat de Britse en de Spaanse geheime diensten haar zonder duidelijke aanleiding hebben bespioneerd.

Felipe

Sayn-Wittgenstein-Sayn, die sinds 2015 in Engeland woont, is naar de rechter gestapt om een aanzienlijke schadevergoeding te eisen en om maatregelen te eisen tegen smaad en bedreigingen van de voormalige vorst. Juan Carlos heeft zich in 2020 in de Verenigde Arabische Emiraten teruggetrokken na een corruptieschandaal in Spanje. Hij bestrijdt alle beschuldigingen.

Nog geen twee kilometer van het gerechtsgebouw in Londen verwijderd, nam Juan Carlos' zoon koning Felipe deel aan een herdenkingsdienst voor de Britse prins Philip (1921-2021). Felipe volgde zijn vader in 2014 op nadat die om gezondheidsredenen was afgetreden.

Meer uit Buitenland

Hamas blijft met Israël onderhandelen over staakt-het-vuren

DOHA (ANP/AFP) - Hamas blijft met Israël onderhandelen over een staakt-het-vuren. Een woordvoerder van de groepering meldt dit nadat Israël burgers in het oosten van Rafah heeft opgeroepen te evacueren, wat mogelijk wijst op een Israëlisch grondoffensief in die stad in Gaza.

11 minuten geleden
EU trekt ultieme strafprocedure in nu Polen rechtstaat versterkt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is van plan de ultieme strafprocedure die tegen Polen loopt te laten vallen. De nieuwe regering in Warschau heeft de aangetaste rechtstaat zo versterkt dat er geen reden meer is voor de strafprocedure, oordeelt de Europese Commissie.

1 uur geleden
Man roept op tot vertrek Netanyahu tijdens herdenking Holocaust

JERUZALEM (ANP/DPA) - Een man heeft in Israël een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van de Holocaust verstoord door op te roepen tot het vertrek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, melden media in het land. De krant Haaretz schrijft dat de premier toen op het punt stond een krans te leggen.

2 uur geleden
Minstens kwart Europarlementariërs heeft betaalde bijbaan

BRUSSEL (ANP) - Een kwart van de Europarlementariërs heeft bijverdiensten naast het salaris en aanvullende vergoedingen. Het werkelijke percentage ligt vermoedelijk veel hoger, omdat iedere bijbaan die minder dan 5000 euro opbrengt ze niet hoeven te melden, zeggen de integriteitsactivisten van Transparency International (TI).

2 uur geleden
Vierde Israëlische militair overleden na raketaanval van Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een vierde Israëlische militair is overleden na een raketaanval van Hamas, meldt de Israëlische krijgsmacht. Van de tien gewonde militairen zouden er drie ernstig aan toe zijn. De aanval op de militairen vond plaats bij de grensovergang Kerem Shalom.

2 uur geleden
Slechts een kandidaat om opgestapte Schotse premier op te volgen

EDINBURGH (ANP) - John Swinney wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Schotland. Hij is de enige kandidaat die zich gemeld heeft om leider van de Schotse Nationale Partij (SNP) te worden en zal dus mogelijk de opvolger worden van Humza Yousaf als eerste minister.

2 uur geleden
VN-hulporganisatie UNRWA weigert vertrek uit Rafah

RAFAH (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verklaart Rafah niet te verlaten. Dit meldt de organisatie kort nadat Israël heeft opgeroepen tot het vertrek van burgers uit het oosten van de stad in de Gazastrook, wat mogelijk wijst op een groot grondoffensief in Rafah in de nabije toekomst.

3 uur geleden