Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ex-kickbokser Rodney G. ontkent extreem seksueel geweld

Ex-kickbokser Rodney G. ontkent extreem seksueel geweld

AMSTERDAM (ANP) - "Gewelddadige verkrachtingen ontwrichten levens definitief, laten een slachtoffer nooit meer los, veranderen het DNA en de persoonlijkheid. Het deelt de tijd opnieuw in; er bestaat een 'voor de verkrachting' en een 'na de verkrachting'. Een verkrachting is een psychisch litteken dat niet alleen het slachtoffer, maar ook haar blik op de wereld voor altijd ontsiert."

Dat zei advocaat Annemiek van Spanje donderdag voor de rechtbank in Amsterdam, in het tweedaagse strafproces tegen voormalig kickbokser Rodney G. (47), verdacht van een reeks ernstige zeden- en geweldsdelicten. Van Spanje staat de slachtoffers in de zaak bij. Amsterdammer G., die na zijn vechtsportloopbaan ook actief is geweest als stuntman en acteur, zou een spoor van vernieling en verdriet hebben achtergelaten bij zes vrouwen met wie hij een relatie heeft gehad. Hij ontkent de zware beschuldigingen nagenoeg integraal.

De zaak kwam aan het rollen op 9 december 2020, toen een van de vrouwen aangifte tegen G. deed. Zij had al geruime tijd een relatie met hem. Op de bewuste dag zou hij haar zijn woning binnen hebben getrokken, om haar vervolgens met veel geweld te verkrachten. Het slachtoffer werd naar eigen zeggen zo hard met een zweep geslagen dat zij moest overgeven van de pijn.

Vaste werkwijze

Tijdens het onderzoek van de politie dijde het aantal aangiftes en meldingen uit, mede door een item in tv-programma RTL Boulevard over de zaak. Volgens de politie valt uit het geheel een min of meer vaste werkwijze van G. op te maken. Hij legde contacten met zwakke, kwetsbare vrouwen in de sportscholen waar hij lesgaf. Hij bood zijn hulp aan, om na verloop van tijd manipulatief en agressief te worden. Seks ontaardde in geweld en soms extreme en weerzinwekkende vernederingen. De betrokken vrouwen zijn nog steeds bang voor hem. "Gruwelijk en mensonterend", zo kwalificeerde advocaat Van Spanje de lotgevallen van haar cliënten. Zij hekelde het gebrek aan wroeging bij G.

Vier vrouwen legden donderdag ter zitting een zogeheten slachtofferverklaring af. Dat ging met veel emoties gepaard. Hun ervaringen met G. hebben enorme impact gehad, mentaal en in enkele gevallen ook fysiek. In een aantal gevallen zou G. de keel van zijn slachtoffer hebben dichtgeknepen, tot aan het verliezen van het bewustzijn toe. Behalve van meerdere verkrachtingen beschuldigt het OM hem van pogingen tot doodslag.

Onderzoek door een psycholoog en een psychiater hebben geen stoornis bij G. aan het licht gebracht. Daarom moet hij voor volledig toerekeningsvatbaar worden gehouden. Het OM komt vrijdag met de strafeis.

Meer uit Binnenland

Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

3 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

7 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

13 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

14 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

17 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

18 uur geleden