Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ex-kickbokser Rodney G. ontkent extreem seksueel geweld

Ex-kickbokser Rodney G. ontkent extreem seksueel geweld

AMSTERDAM (ANP) - "Gewelddadige verkrachtingen ontwrichten levens definitief, laten een slachtoffer nooit meer los, veranderen het DNA en de persoonlijkheid. Het deelt de tijd opnieuw in; er bestaat een 'voor de verkrachting' en een 'na de verkrachting'. Een verkrachting is een psychisch litteken dat niet alleen het slachtoffer, maar ook haar blik op de wereld voor altijd ontsiert."

Dat zei advocaat Annemiek van Spanje donderdag voor de rechtbank in Amsterdam, in het tweedaagse strafproces tegen voormalig kickbokser Rodney G. (47), verdacht van een reeks ernstige zeden- en geweldsdelicten. Van Spanje staat de slachtoffers in de zaak bij. Amsterdammer G., die na zijn vechtsportloopbaan ook actief is geweest als stuntman en acteur, zou een spoor van vernieling en verdriet hebben achtergelaten bij zes vrouwen met wie hij een relatie heeft gehad. Hij ontkent de zware beschuldigingen nagenoeg integraal.

De zaak kwam aan het rollen op 9 december 2020, toen een van de vrouwen aangifte tegen G. deed. Zij had al geruime tijd een relatie met hem. Op de bewuste dag zou hij haar zijn woning binnen hebben getrokken, om haar vervolgens met veel geweld te verkrachten. Het slachtoffer werd naar eigen zeggen zo hard met een zweep geslagen dat zij moest overgeven van de pijn.

Vaste werkwijze

Tijdens het onderzoek van de politie dijde het aantal aangiftes en meldingen uit, mede door een item in tv-programma RTL Boulevard over de zaak. Volgens de politie valt uit het geheel een min of meer vaste werkwijze van G. op te maken. Hij legde contacten met zwakke, kwetsbare vrouwen in de sportscholen waar hij lesgaf. Hij bood zijn hulp aan, om na verloop van tijd manipulatief en agressief te worden. Seks ontaardde in geweld en soms extreme en weerzinwekkende vernederingen. De betrokken vrouwen zijn nog steeds bang voor hem. "Gruwelijk en mensonterend", zo kwalificeerde advocaat Van Spanje de lotgevallen van haar cliënten. Zij hekelde het gebrek aan wroeging bij G.

Vier vrouwen legden donderdag ter zitting een zogeheten slachtofferverklaring af. Dat ging met veel emoties gepaard. Hun ervaringen met G. hebben enorme impact gehad, mentaal en in enkele gevallen ook fysiek. In een aantal gevallen zou G. de keel van zijn slachtoffer hebben dichtgeknepen, tot aan het verliezen van het bewustzijn toe. Behalve van meerdere verkrachtingen beschuldigt het OM hem van pogingen tot doodslag.

Onderzoek door een psycholoog en een psychiater hebben geen stoornis bij G. aan het licht gebracht. Daarom moet hij voor volledig toerekeningsvatbaar worden gehouden. Het OM komt vrijdag met de strafeis.

Meer uit Binnenland

Kosten dumpen lachgascilinders mogelijk verrekend in afvalheffing

DEN HAAG (ANP) - Door het lachgasverbod dat op 1 januari 2023 van kracht werd komen veel lege lachgascilinders in de openbare ruimte en bij het restafval terecht. De rekening om dat probleem op te lossen komt op het bordje van gemeenten terecht en mogelijk ook bij burgers in de vorm van verhoogde afvalstoffenheffing. Dat schrijven onder meer de Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsdiensten (NVRD) en afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden in aanloop naar een gesprek in de Tweede Kamer donderdag over het onderwerp.

2 uur geleden
Qbuzz: busverkeer weer op gang gekomen

AMERSFOORT (ANP) - Het busverkeer bij Qbuzz in Groningen en Drenthe is weer op gang gekomen, meldt een woordvoerder van de vervoerder. Eerder reden er geen bussen als gevolg van een storing in de communicatiesystemen.

2 uur geleden
Bussen Qbuzz rijden niet door storing communicatiesystemen

AMERSFOORT (ANP) - Door een storing in de communicatiesystemen rijden er geen bussen van Qbuzz, meldt de vervoerder. Het is niet bekend hoelang dit gaat duren.

3 uur geleden
Rapport: schril contrast opvang Oekraïners en andere vluchtelingen

STRAATSBURG (ANP) - Er is een schril contrast in Europa tussen de warme ontvangst van Oekraïense vluchtelingen en andere vluchtelingen die internationale bescherming verdienen. Dat stelt het laatste jaarverslag van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) vast.

4 uur geleden
Media: Russische schepen bespioneren infrastructuur in Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Niet-militaire Russische schepen bespioneren pijpleidingen en kabels in de Noordzee en dat gebeurt op veel grotere schaal dan al bekend was. Dat schrijft het Belgische De Tijd op basis van onderzoek dat het samen met Follow the Money (FTM) heeft uitgevoerd.

5 uur geleden
Kamer ondervraagt bewindslieden voor het eerst in hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) - Een primeur in de Tweede Kamer: beoogde bewindslieden worden in hoorzittingen ondervraagd. Kamerleden kunnen vragen stellen over de geschiktheid van de kandidaten die de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB naar voren hebben geschoven als minister of staatssecretaris. Het is voor het eerst dat hoorzittingen worden gehouden, en niet iedereen is even enthousiast.

7 uur geleden
Geen meerderheid in parlement Aruba voor homohuwelijk

ORANJESTAD (ANP) - Het Arubaanse parlement heeft woensdag gestemd over een wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Begin mei is over dezelfde wet gestemd. Beide keren eindigde de stemming in 10-10.

10 uur geleden