Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ex-burgemeester Jos Heijmans van Weert schond gedragscode

Ex-burgemeester Jos Heijmans van Weert schond gedragscode

WEERT (ANP) - Voormalig burgemeester Jos Heijmans heeft geld overgemaakt naar een stichting waarvan hijzelf voorzitter was, zonder dat hij daarvoor een mandaat had. Daarmee schond hij de gedragscode van de gemeente Weert, concludeert onafhankelijk onderzoeksbureau Berenschot in een dinsdagavond gepubliceerd rapport over de integriteit van de burgemeester.

Heijmans was voorzitter van de stichting International Award for Young People. Het toekennen van geld aan deze stichting was een van de zeventien projecten waaraan COA-geld, bestemd voor de opvang en begeleiding van asielzoekers, werd besteed. De burgemeester was niet bevoegd deze zogenoemde COA-gelden, bedoeld als ondersteuning voor de asielzoekerscentra, uit te geven.

De zeventien projecten zijn allemaal onderzocht door Berenschot. Bij slechts een derde van deze projecten heeft het college van burgemeester en wethouders een besluit genomen, bij twee derde niet. Daarmee is de toekenning van COA-geld "op een slordige en onzorgvuldige wijze" verlopen, aldus Berenschot. Het handelen van de burgemeester is daarmee onzorgvuldig geweest, aldus het rapport.

Raadslid

De bevoegdheid om subsidies te verlenen, is aan het college van B en W, en niet aan de burgemeester, aldus Berenschot. Zeker waar het gaat om de toekenning van een subsidie aan een stichting waarvan hij zelf voorzitter was, is de schijn van belangenverstrengeling ontstaan en is niet gehandeld in lijn met de gedragscode. De burgemeester nam zelf het besluit om te subsidiëren, terwijl hij daartoe niet bevoegd was.

Bij het binnenhalen van een bedrijf om zijn stichting te sponsoren, heeft Heijmans geen sturende rol gehad. Daar is niks mis mee, aldus het rapport. Ook de aanstelling van PvdA-raadslid Fanida Kadra als medewerkster van de stichting, is volgens de regels verlopen.

Woensdag reactie

Heijmans liet dinsdagavond via Twitter weten dat hij woensdagavond zal reageren tijdens een vergadering van de gemeenteraad over het rapport. Hij heeft inmiddels te kennen gegeven niet langer burgemeester te willen zijn van Weert. Hij heeft zich ziek gemeld. De raadsvergadering woensdagavond wordt geleid door waarnemend burgemeester Ina Leppink.

Het onderzoek volgde op publicaties in De Limburger.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In de Meezenbroekstraat in Rotterdam-Beverwaard heeft zaterdagavond een explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn geen gewonden gemeld.

2 uur geleden
Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

5 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

5 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

8 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

8 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

8 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

9 uur geleden