Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Evergrande stijgt op beurs in Hongkong na rentebetaling

Evergrande stijgt op beurs in Hongkong na rentebetaling

TOKIO (ANP) - Op de beurs in Hongkong ging het aandeel Evergrande vrijdag vooruit. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat het Chinese vastgoedconcern toch net op tijd een langverwachte rentebetaling op één van zijn leningen heeft gedaan. Het noodlijdende bedrijf weet daarmee te voorkomen dat het officieel als wanbetaler wordt bestempeld.

Evergrande won 3,5 procent en hielp de Hang Seng-index in Hongkong aan een tussentijdse winst van 0,1 procent. Evergrande gaat gebukt onder een schuldenlast van meer dan 260 miljard euro en miste in de afgelopen weken al drie deadlines voor rentebetalingen op leningen. De vastgoedontwikkelaar had tot uiterlijk zaterdag 23 oktober de tijd om de rente op een van deze leningen te betalen en wanbetaling te voorkomen. Bronnen bevestigden aan persbureaus Reuters en Bloomberg dat Evergrande inderdaad 83,5 miljoen dollar heeft overgemaakt voor het verstrijken van de wachttijd van dertig dagen na de deadline van 23 september.

Donderdag kelderde Evergrande nog 12,5 procent in waarde nadat de handel in het aandeel na ruim twee weken werd hervat. De koersval volgde op de bevestiging van het bedrijf dat de gesprekken over de verkoop van een meerderheidsbelang in de vastgoedbeheertak Evergrande Property Services aan branchegenoot Hopson zijn gestaakt. Evergrande Property Services, dat een aparte notering heeft, maakte ook een deel van het koersverlies van een dag eerder weer goed en klom ruim 3 procent.

Stellantis

De andere beurzen in de Aziatische regio lieten een gemengd beeld zien. De hoofdindex in Shanghai daalde 0,2 procent. De Kospi in Seoul verloor ook 0,2 procent. Samsung SDI won 1,5 procent. De Zuid-Koreaanse maker van elektronische componenten gaat samen met autofabrikant Stellantis accu's maken voor elektrische auto's voor de Noord-Amerikaanse markt.

De Nikkei in Tokio ging 0,3 procent hoger het weekeinde in op 28.804,85 punten. De Japanse technologiebedrijven behoorden tot de sterkste stijgers. De maker van chipapparatuur Disco won 3 procent dankzij een forse winststijging van het bedrijf. Sectorgenoten Tokyo Electron en Screen Holdings stegen rond de 5 procent. Topman Pat Gelsinger van de Amerikaanse chipmaker Intel liet bij de presentatie van de kwartaalcijfers weten dat de wereldwijde chiptekorten nog wel tot in 2023 kunnen aanhouden.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

3 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

5 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

7 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

9 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

10 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

11 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

11 uur geleden