Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Evergrande stijgt op beurs in Hongkong na rentebetaling

Evergrande stijgt op beurs in Hongkong na rentebetaling

TOKIO (ANP) - Op de beurs in Hongkong ging het aandeel Evergrande vrijdag vooruit. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat het Chinese vastgoedconcern toch net op tijd een langverwachte rentebetaling op één van zijn leningen heeft gedaan. Het noodlijdende bedrijf weet daarmee te voorkomen dat het officieel als wanbetaler wordt bestempeld.

Evergrande won 3,5 procent en hielp de Hang Seng-index in Hongkong aan een tussentijdse winst van 0,1 procent. Evergrande gaat gebukt onder een schuldenlast van meer dan 260 miljard euro en miste in de afgelopen weken al drie deadlines voor rentebetalingen op leningen. De vastgoedontwikkelaar had tot uiterlijk zaterdag 23 oktober de tijd om de rente op een van deze leningen te betalen en wanbetaling te voorkomen. Bronnen bevestigden aan persbureaus Reuters en Bloomberg dat Evergrande inderdaad 83,5 miljoen dollar heeft overgemaakt voor het verstrijken van de wachttijd van dertig dagen na de deadline van 23 september.

Donderdag kelderde Evergrande nog 12,5 procent in waarde nadat de handel in het aandeel na ruim twee weken werd hervat. De koersval volgde op de bevestiging van het bedrijf dat de gesprekken over de verkoop van een meerderheidsbelang in de vastgoedbeheertak Evergrande Property Services aan branchegenoot Hopson zijn gestaakt. Evergrande Property Services, dat een aparte notering heeft, maakte ook een deel van het koersverlies van een dag eerder weer goed en klom ruim 3 procent.

Stellantis

De andere beurzen in de Aziatische regio lieten een gemengd beeld zien. De hoofdindex in Shanghai daalde 0,2 procent. De Kospi in Seoul verloor ook 0,2 procent. Samsung SDI won 1,5 procent. De Zuid-Koreaanse maker van elektronische componenten gaat samen met autofabrikant Stellantis accu's maken voor elektrische auto's voor de Noord-Amerikaanse markt.

De Nikkei in Tokio ging 0,3 procent hoger het weekeinde in op 28.804,85 punten. De Japanse technologiebedrijven behoorden tot de sterkste stijgers. De maker van chipapparatuur Disco won 3 procent dankzij een forse winststijging van het bedrijf. Sectorgenoten Tokyo Electron en Screen Holdings stegen rond de 5 procent. Topman Pat Gelsinger van de Amerikaanse chipmaker Intel liet bij de presentatie van de kwartaalcijfers weten dat de wereldwijde chiptekorten nog wel tot in 2023 kunnen aanhouden.

Meer uit Financieel

Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

22 minuten geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economieën zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

56 minuten geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

1 uur geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

1 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

2 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

3 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

3 uur geleden