Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Evergrande lijkt wanbetaling toch af te wenden

Evergrande lijkt wanbetaling toch af te wenden

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Vastgoedontwikkelaar China Evergrande Group lijkt op het nippertje wanbetaling te voorkomen. De onderneming die gebukt gaat onder een schuldenlast van omgerekend 260 miljard euro zou alsnog rentebetalingen hebben overgemaakt. Klanten van het internationale clearingbedrijf Clearstream, hebben achterstallige rentebetalingen ontvangen op drie obligaties in Amerikaanse dollars uitgegeven door Evergrande, aldus een woordvoerder van Clearstream.

Twee investeerders die twee van de obligaties bezitten bevestigden dat zij de betalingen hebben ontvangen. Zij meldden dat aan persbureau Bloomberg op basis van anonimiteit omdat ze niet gemachtigd waren om in het openbaar te spreken.

Beleggers waren in afwachting of de in opspraak geraakte ontwikkelaar de rentebetalingen van in totaal 148,1 miljoen dollar zou doen voor het einde van de 30-daagse aflossingsvrije periode op woensdag. Evergrande miste de eerste betalingstermijnen vorige maand. Het gaat om een drietal leningen met vervaldatum 2022, 2023 en 2024.

In gebreke

De vastgoedgigant stond op het punt in oktober in gebreke te blijven. Maar het bedrijf wist dit te voorkomen. Dat alsnog geld is overgemaakt betekent niet dat de crisis bij de grootste uitgever van junkbonds in Aziƫ voorbij is gelet op de schuldenberg van het concern. Ook een reeks andere ontwikkelaars zijn in de problemen geraakt. De problemen hebben zich zelfs verspreid naar andere delen van de kredietmarkt.

Op maandag zeiden twee houders van andere obligaties van Evergrande dat ze nog geen betaling hadden ontvangen voor leningen die zaterdag officieel opeisbaar waren. Ook hier geldt een aflossingsvrije periode van 30 dagen voordat een gemiste betaling als een wanbetaling wordt beschouwd.

Evergrande heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Chinese autoriteiten proberen de gevolgen van de bredere crisis op de vastgoedmarkt te beperken. Evengoed blijven er zorgen. De Duitse schuldeiser DMSA (Deutsche MarktScreening Agentur) meldde eerder dat Evergrande failliet wil laten verklaren. DMSA is een Duitse marktonderzoeker die zelf obligaties Evergrande houdt. Het roept ook andere betrokken investeerders op zich aan te sluiten bij de aanvraag.

Meer uit Financieel

Ticketprijzen Lufthansa verder omhoog door milieuheffing

FRANKFURT (ANP/RTR) - Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa gaat vliegtickets tot 72 euro duurder maken met een milieutoeslag. Eerder maakte Air France-KLM zijn tickets al duurder vanwege het milieu. Luchtvaartmaatschappijen worstelen om de kosten van nieuwe EU-regels voor het verminderen van uitstoot te dekken.

28 minuten geleden
Woonbond: senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder

AMSTERDAM (ANP) - De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

50 minuten geleden
LTO: problemen spinazieteelt voorlopig niet verholpen

DEN HAAG (ANP) - De problemen met de spinazieteelt in Nederland zijn voorlopig niet opgelost, waardoor veel spinazieschappen in de supermarkten leeg blijven. "We hebben een paar dagen mooi weer, maar binnenkort staat er gewoon weer elke dag regen op de planning. Dus onze verwachting is dat de problemen de komende tijd nog zeker niet voorbij zijn", zegt Evelien Drenth, sectorspecialist akkerbouw bij LTO Nederland.

1 uur geleden
AI-chipbedrijf Nvidia herstelt op Wall Street na koersval

NEW YORK (ANP) - De beurskoers van Nvidia wist zich dinsdag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) kelderde in de laatste drie handelsdagen zo'n 13 procent en zag daarmee ongeveer 430 miljard dollar (ruim 400 miljard euro) aan marktwaarde verdampen. Vorige week was Nvidia nog kortstondig het waardevolste bedrijf ter wereld door de hoge verwachtingen rond de toekomst van AI.

1 uur geleden
Ford roept ruim half miljoen F-150 pick-uptrucks terug in VS

NEW YORK (ANP/DPA) - Autoproducent Ford Motor roept in de Verenigde Staten meer dan een half miljoen F-150 pick-uptrucks terug vanwege een computerprobleem. Door dit euvel kan de auto onverwacht uit zichzelf terugschakelen naar de eerste versnelling. Dit kan ertoe leiden dat een bestuurder de controle over het voertuig verliest, met mogelijk een ongeluk als gevolg, waarschuwt de National Highway Traffic Safety Administration.

1 uur geleden
Van Weyenberg: snel na zomer besluit over TenneT

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiƫn) verwacht "snel na de zomer" een besluit over de financiering van TenneT, nu de verkoop van de Duitse tak van de stroomnetbeheerder is afgeketst. Dat is althans de planning op het ministerie, zei hij tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. Het is aan het nieuwe kabinet om een oplossing te kiezen.

1 uur geleden
Novo Nordisk steekt miljarden in uitbreiding medicijnproductie

BAGSVAERD (ANP/BLOOMBERG) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk steekt meer dan 4 miljard dollar in een nieuwe fabriek in de Verenigde Staten. De uitbreiding moet helpen om nog meer van zijn diabetes- en obesitasmedicijnen Wegovy en Ozempic te kunnen maken.

2 uur geleden