Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Evergrande kan jaarcijfers niet op tijd presenteren

Evergrande kan jaarcijfers niet op tijd presenteren

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Het noodlijdende Chinese vastgoedbedrijf Evergrande kan de jaarcijfers niet voor 31 maart presenteren, zoals de beursregels van Hongkong voorschrijven. Reden is dat het bedrijf meer tijd nodig heeft om de resultaten op te stellen en te laten goedkeuren.

De accountant die de jaarcijfers controleert heeft veel extra procedures opgelegd aan Evergrande vanwege de "drastische veranderingen" in de tweede helft van het jaar, schrijft het vastgoedconcern in een verklaring. Het bedrijf voegde toe dat het de jaarcijfers "zo snel als praktisch is" zal presenteren nadat de controleprocedures zijn afgerond. Tot die tijd kunnen aandelen Evergrande niet verhandeld worden. De handel werd maandag al stilgelegd.

De Chinese vastgoedsector zit na jaren van ongekende groei, die vooral werd gefinancierd met gigantische schulden, in financiële nood. Grote projectontwikkelaars als Evergrande gaan gebukt onder een enorme schuldenlast en worstelen om deze schulden af te betalen. Evergrande, dat een schuld heeft van omgerekend circa 260 miljard euro, miste in de afgelopen maanden al enkele betalingen aan obligatiehouders. Het bedrijf kondigde eind januari aan binnen zes maanden een reorganisatieplan te presenteren.

Uitdagingen

Ook andere Chinese vastgoedbedrijven met beursnoteringen in Hongkong, zoals Sunac China en Shimao Group, verklaarden dat de publicatie van de cijfers is vertraagd. Deze bedrijven gaven echter de laatste coronagolf in China de schuld van de vertraging en zijn wel van plan om op 31 maart niet-gecontroleerde resultaten bekend te maken. Doordat Sunac en Shimao wel met voorlopige cijfers komen en de vertraging wijten aan coronagerelateerde problemen is de handel in deze aandelen niet stilgelegd.

Sunac liet daarbij alvast weten dat de winst in 2021 naar verwachting met ongeveer 85 procent is gekelderd als gevolg van onder meer de uitdagingen marktomstandigheden in de vastgoedsector in de tweede helft van vorig jaar. Shimao verklaarde dat de gecontroleerde jaarresultaten op of vóór 30 april zullen worden gepubliceerd.

Meer uit Financieel

Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

4 minuten geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

1 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

2 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

2 uur geleden
Amsterdamse beurs begint rustige ochtend met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.

3 uur geleden
Bio-sector wil verplichte etikettering voor gmo van voedsel

EDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.

3 uur geleden
Beleggers zonder veel richtinggevend nieuws richting openingsbel

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen is het voor beleggers dinsdag richting zoeken na een ochtend zonder al te veel groot nieuws over beursfondsen. Op de handelsvloeren in Azië en Australië was het sentiment negatief na een nieuw rentebesluit van de Australische centrale bank.

4 uur geleden