Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Evergrande kan jaarcijfers niet op tijd presenteren

Evergrande kan jaarcijfers niet op tijd presenteren

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Het noodlijdende Chinese vastgoedbedrijf Evergrande kan de jaarcijfers niet voor 31 maart presenteren, zoals de beursregels van Hongkong voorschrijven. Reden is dat het bedrijf meer tijd nodig heeft om de resultaten op te stellen en te laten goedkeuren.

De accountant die de jaarcijfers controleert heeft veel extra procedures opgelegd aan Evergrande vanwege de "drastische veranderingen" in de tweede helft van het jaar, schrijft het vastgoedconcern in een verklaring. Het bedrijf voegde toe dat het de jaarcijfers "zo snel als praktisch is" zal presenteren nadat de controleprocedures zijn afgerond. Tot die tijd kunnen aandelen Evergrande niet verhandeld worden. De handel werd maandag al stilgelegd.

De Chinese vastgoedsector zit na jaren van ongekende groei, die vooral werd gefinancierd met gigantische schulden, in financiële nood. Grote projectontwikkelaars als Evergrande gaan gebukt onder een enorme schuldenlast en worstelen om deze schulden af te betalen. Evergrande, dat een schuld heeft van omgerekend circa 260 miljard euro, miste in de afgelopen maanden al enkele betalingen aan obligatiehouders. Het bedrijf kondigde eind januari aan binnen zes maanden een reorganisatieplan te presenteren.

Uitdagingen

Ook andere Chinese vastgoedbedrijven met beursnoteringen in Hongkong, zoals Sunac China en Shimao Group, verklaarden dat de publicatie van de cijfers is vertraagd. Deze bedrijven gaven echter de laatste coronagolf in China de schuld van de vertraging en zijn wel van plan om op 31 maart niet-gecontroleerde resultaten bekend te maken. Doordat Sunac en Shimao wel met voorlopige cijfers komen en de vertraging wijten aan coronagerelateerde problemen is de handel in deze aandelen niet stilgelegd.

Sunac liet daarbij alvast weten dat de winst in 2021 naar verwachting met ongeveer 85 procent is gekelderd als gevolg van onder meer de uitdagingen marktomstandigheden in de vastgoedsector in de tweede helft van vorig jaar. Shimao verklaarde dat de gecontroleerde jaarresultaten op of vóór 30 april zullen worden gepubliceerd.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

2 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

5 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

7 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

9 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden