Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Evenepoel stelt eindzege Vuelta vrijwel veilig in laatste bergrit

Evenepoel stelt eindzege Vuelta vrijwel veilig in laatste bergrit

PUERTO DE NAVACERRADA (ANP) - De Belgische wielrenner Remco Evenepoel heeft de eindzege in de Ronde van Spanje zo goed als binnen. De 22-jarige kopman van Quick-Step - Alpha Vinyl kwam in de laatste bergetappe geen moment in de problemen. Evenepoel hoeft zondag in de korte slotrit naar Madrid geen aanvallen meer te verwachten en staat op het punt om zijn eerste grote ronde te winnen.

De Belg verdedigde in de twintigste etappe, over 181 kilometer van Moralzarzal naar de top van de Puerto de Navacerrada, een voorsprong van ruim 2 minuten op Enric Mas. De Spanjaard viel één keer aan in de rit met vijf beklimmingen, maar Evenepoel pakte Mas direct terug.

De etappe werd gewonnen door Richard Carapaz uit Ecuador, die zich met zijn derde ritzege ook verzekerde van de winst van het bergklassement. De Nederlander Thymen Arensman eindigde enkele tellen later als tweede.

Tranen

Evenepoel barstte in tranen uit nadat hij als zesde over de finish was gekomen, op 15 seconden van Carapaz. Hij wordt zondag in Madrid gehuldigd als eerste Belgische winnaar van een grote ronde sinds Johan De Muynck in de Giro van 1978. Evenepoel reed nog nooit een grote ronde uit, maar hij was de afgelopen drie weken nagenoeg ongenaakbaar. De Belg zag in de bergetappes van vorig weekeinde zijn voorsprong wel wat slinken, maar hij wist de schade steeds beperkt te houden. Zijn voornaamste uitdager, Primoz Roglic van Jumbo-Visma, verliet de Vuelta woensdag nadat hij een dag eerder in het slot van de zestiende etappe onderuit was gegaan. De Sloveen won de Vuelta de afgelopen drie jaar.

In de laatste bergetappe sloeg Carapaz nogmaals toe. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers was op de derde klim van de dag met nog enkele andere renners naar de kopgroep gereden, ook om zijn bergtrui te verdedigen. Daar achter moest Evenepoel één aanval van Mas pareren en dat deed de Belg ogenschijnlijk moeiteloos.

Carapaz, de olympisch kampioen van Tokio, reed op de slotklim weg bij de Colombiaan Sergio Higuita en soleerde naar zijn derde zege in deze Vuelta. Op 3 kilometer van de streep sprong Arensman weg uit de groep met de klassementsrenners. De 22-jarige renner van Team DSM kwam dicht bij Carapaz, maar hij wist de koploper niet meer te achterhalen. In het klassement klom Arensman naar de zesde plaats, op bijna 8 minuten van Evenepoel die na tal van kleinere etappekoersen nu zijn eerste grote ronde gaat winnen. Het supertalent, in eigen land al vaak vergeleken met Eddy Merckx, schreef eerder dit jaar al onder meer Luik-Bastenaken-Luik en de Clásica San Sebastián op zijn naam.

Meer uit Sport

Alpine stelt nieuwe technische baas aan na ondermaatse resultaten

PARIJS (ANP) - Het Formule 1-team Alpine heeft een technisch directeur aangesteld in de hoop snel wat vooruitgang te boeken. De Fransman David Sanchez krijgt de technische leiding over de fabriek van de renstal in het Engelse Enstone.

7 minuten geleden
TT van Assen verlengt contract met MotoGP tot en met 2031

ASSEN (ANP) - De TT van Assen heeft het contract met de MotoGP met vijf jaar verlengd. Het circuit in Drenthe is nu tot en met 2031 verzekerd van de koningsklasse van de motorsport dankzij een nieuwe overeenkomst met rechtenhouder Dorna.

1 uur geleden
Handbalkeepster Lieder stopt per direct bij Oranje

OUDERKERK AAN DE AMSTEL (ANP) - Tess Lieder heeft per direct afscheid genomen als handbalinternational. De handbalkeepster werd in 2019 wereldkampioen met de Nederlandse handbalsters.

1 uur geleden
Wielrenner Sagan maakt na hartproblemen rentree in Hongarije

KARCAG (ANP/Belga) - Drievoudig wereldkampioen wielrennen Peter Sagan maakt na zijn hartproblemen een rentree in een wegkoers. De Slowaak start volgende week in de Ronde van Hongarije, meldde zijn team Pierre Baguette Cycling.

1 uur geleden
Schumacher voorziet leegloop Red Bull na vertrek Newey

BERLIJN (ANP/DPA) - Voormalig Formule 1-coureur Ralf Schumacher verwacht dat meer personeel zal vertrekken bij Red Bull nadat het Formule 1-team heeft aangekondigd dat topontwerper Adrian Newey begin 2025 opstapt. "Ik denk dat dit het begin is van een nieuw tijdperk voor Red Bull. Hij zal niet de laatste zijn die vertrekt", zei de 48-jarige broer van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher tegen persbureau dpa.

3 uur geleden
Basketballers Boston Celtics naar tweede ronde play-offs

BOSTON (ANP/RTR) - De basketballers van de Boston Celtics hebben de tweede ronde van de play-offs in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA bereikt. In eigen huis versloegen ze Miami Heat met 118-84 en beslisten zo de onderlinge strijd in de play-offs van de Eastern Conference met 4-1.

6 uur geleden
Zevenvoudig wereldkampioen O'Sullivan uitgeschakeld op WK snooker

SHEFFIELD (ANP) - Het wereldkampioenschap snooker gaat verder zonder Ronnie O'Sullivan. De zevenvoudig wereldkampioen uit Engeland was in Sheffield niet opgewassen tegen zijn landgenoot Stuart Bingham (10-13).

14 uur geleden