
Evenementenbranche blij met versoepelingen, maar niet met 1G
AMSTERDAM (ANP) - De evenementenbranche is blij met de mogelijke versoepelingen voor de sector, maar hoopt dat het 1G-beleid dat er misschien komt, zo snel mogelijk weer wordt afgeschaft. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP langs de Ziggo Dome, Alliantie van Evenementenbouwers, evenementenorganisator MOJO en branchevereniging van poppodia en -festivals (VNPF). Mogelijk kunnen evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zonder vaste zitplaats doorgaan, maar dienen bezoekers dan wel een negatief testbewijs te laten zien (1G). Dinsdagavond worden de definitieve maatregelen aangekondigd tijdens de coronapersconferentie.
"Versoepelingen zijn wat ons betreft hard nodig", zegt Jolanda Jansen, woordvoerster van de Alliantie van Evenementenbouwers en directeur van Rotterdam Ahoy. De directeur van MOJO, Ruben Brouwer, zegt dat hij "natuurlijk blij is", maar dat het "lang genoeg geduurd heeft". Ook Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome, is "superblij". "Maar het is ook nodig om weer open te gaan, zodat we weer geld kunnen verdienen."
Wel zetten de organisaties vraagtekens bij het 1G-beleid. "Je kunt elkaar in de hele maatschappij ontmoeten en besmetten, dat leidt niet tot grote problemen in ziekenhuizen", zegt Jansen. "Waarom moet je dan wel bij evenementen testen?" Ook Brouwer snapt deze mogelijke maatregel voor alleen hun sector niet. "Straks hoef je je nergens voor te laten testen, behalve bij ons. Ik vind dat moeilijk uit te leggen." Damman heeft een "dubbel gevoel", zegt hij. "Enerzijds ben ik heel erg blij met versoepelingen. Maar anderzijds is 1G een enorme drempel."
Vijfhonderd bezoekers
VNPF-directeur Berend Schans vraagt zich vooral af hoe de grens van vijfhonderd mensen tot stand is gekomen. "Nogal willekeurig", maar met grote gevolgen, vreest Schans. "We maken ons zorgen over de vraaguitval die 1G gaat veroorzaken." Want veel mensen hebben geen zin om zich te laten testen, denkt hij. Volgens Damman is het niet alleen "een enorme drempel" voor bezoekers, maar ook voor personeel. "We hebben als we openen zes concerten achter elkaar, moeten we dan zes keer het hele personeel laten testen?"
Momenteel mogen evenementenhallen maximaal 1250 bezoekers ontvangen, waarbij mensen moeten kunnen zitten en 1,5 meter afstand van elkaar moeten kunnen houden. Veel grote evenementen zijn hierdoor de afgelopen weken afgelast of verplaatst.
Meer uit Binnenland
GRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
54 minuten geledenHOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.
1 uur geledenBREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.
17 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groot onderzoek naar het werk van Johannes Vermeer heeft een aantal nieuwe inzichten opgeleverd. Zo blijkt dat de oude meester het huis op zijn beroemde schilderij Het Straatje (ca. 1658-1659) in eerste instantie met de deur dicht heeft geschilderd. De vrouw die nu in de deuropening zit, blijkt een gespiegelde kopie van de figuur die hij aanvankelijk in de opening van het steegje links van het huis plaatste.
18 uur geleden