Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Evacuaties uit theater Marioepol verhinderd door straatgevechten

Evacuaties uit theater Marioepol verhinderd door straatgevechten

MARIOEPOL (ANP) - De evacuatie van slachtoffers uit het gebombardeerde theater in de Oekraïense havenstad Marioepol loopt vertraging op doordat er in de stad straatgevechten zijn uitgebroken. Dat zei de burgemeester van Marioepol Vadim Bojtsjenko zaterdag tegen de Britse omroep BBC.

Bojtsjenko zegt dat reddingsteams alleen puin kunnen ruimen en mensen kunnen bevrijden op de momenten dat de gevechten even gaan liggen. "Er zijn tanks en er wordt met artillerie en verschillende soorten wapens geschoten in het gebied. Onze strijdkrachten doen alles om zich staande te houden, maar de troepen van onze vijand zijn helaas groter dan die van ons", aldus Bojtsjenko.

In de schuilkelder van het theater zitten volgens hem nog honderden mensen vast. De autoriteiten zeiden vrijdag dat er nog ruim duizend mensen in de kelder zaten. 130 mensen zouden zijn ontsnapt. Hoeveel mensen de afgelopen 24 uur zijn bevrijd is volgens de burgemeester nog onduidelijk.

Reddingsactie

Bij het woensdag gebombardeerde theater vindt nog altijd een reddingsactie plaats. Volgens de plaatselijke Oekraïense autoriteiten zijn er bij de aanval geen doden gevallen. Eén persoon raakte voor zover bekend zwaargewond. De schuilkelder onder het pand was een verzamelplaats voor burgers die bescherming zochten tegen het oorlogsgeweld. Het is niet duidelijk wie het pand beschoot. Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor het bombardement.

In Marioepol schuilen zo'n 350.000 mensen voor het oorlogsgeweld. Zij zitten door de omsingeling vast in de havenstad zonder elektriciteit, gas en water. De afgelopen dagen zijn wel tienduizenden inwoners via humanitaire corridors geëvacueerd naar Zaporizja, een stad die iets westelijker ligt in Oekraïne, maar ook onder vuur wordt genomen door de Russen.

Meer uit Buitenland

Negen aanklachten tegen presidentszoon Hunter Biden

LOS ANGELES (ANP) - Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, is donderdag in Los Angeles aangeklaagd voor belastingontwijking. De 53-jarige zou hebben verzuimd 1,4 miljoen dollar (bijna 1,3 miljoen euro) aan belasting te betalen, terwijl hij er volgens justitie een extravagante levensstijl op nahield.

1 uur geleden
Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

3 uur geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

3 uur geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

7 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

8 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

9 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

9 uur geleden