Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Evacuaties uit Marioepol weer door beschietingen gestaakt

Evacuaties uit Marioepol weer door beschietingen gestaakt

KIEV/MARIOEPOL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn evacuaties van burgers uit het belegerde Marioepol gestaakt door geweld. Volgens de Oekraïense presidentiële adviseur Anton Gerasjtsjenko is dat het gevolg van Russische beschietingen. Volgens Gerasjtsjenko hebben "militante Russen" op de route geschoten die voor de evacuatie overeengekomen was, berichtte persbureau Interfax-Oekraïne.

Het Rode Kruis maakte ook melding van het stopzetten van de evacuatie. Het is onduidelijk of de corridors zondag nog heropend worden. Het is evenmin duidelijk hoeveel mensen de belegerde stad zijn ontvlucht. Pro-Russische rebellen die samen met de Russische strijdkrachten Marioepol omsingelen, maakten eerder op zondag melding van driehonderd mensen. Die zouden de stad aan de oostkant hebben verlaten onder bescherming van de rebellen. Oekraïense 'nationalisten' zouden de burgers willen beletten te vertrekken.

President Vladimir Poetin van Rusland uitte deze beschuldiging zondag ook. Volgens hem willen de Oekraïense leiders voorkomen dat burgers de belegerde stad verlaten. De burgerbevolking zou mogelijk een hindernis vormen voor een grote aanval van Russische strijdkrachten. Onder de verdedigers van de stad zijn milities waarvan Poetin zegt dat die verantwoordelijk zijn voor de dood van duizenden etnisch Russische burgers in de burgeroorlog die sinds 2014 in het oosten van Oekraïne woedt.

De leider van de pro-Russische separatisten in Donetsk, Denis Poesjilin, zei dat naast de vluchtroutes "offensieve operaties doorgaan". Hij stelt dat burgers in Marioepol gered moeten worden omdat ze anders als menselijk schild in de stad worden ingezet door de 'Oekraïense nationalisten'. Hij doelt op extreemrechtse milities met banden met de reguliere Oekraïense strijdkrachten.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

1 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de terrorist op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

1 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

3 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

5 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

5 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

6 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

8 uur geleden