Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Evacuatie Marioepol opgeschort vanwege aanhoudende beschietingen

Evacuatie Marioepol opgeschort vanwege aanhoudende beschietingen

MARIOEPOL (ANP) - De evacuatie van burgers uit de Oekraïense havenstad Marioepol is opgeschort. Volgens het stadsbestuur is het te onveilig om de stad nu te verlaten, omdat Russische troepen zich niet houden aan een overeengekomen tijdelijke wapenstilstand. Ze zouden de stad nog steeds beschieten. Burgers wordt aangeraden te schuilen.

Locoburgemeester Sergij Orlov vertelde kort voordat het officiële besluit om de evacuatie stil te leggen werd genomen al dat het nog niet veilig was. "Onze burgers zijn klaar om te vluchten, maar ze kunnen niet vluchten door artilleriebeschietingen", zei hij tegen de BBC. Een inwoner van Marioepol voegde er tegenover de Britse omroep aan toe dat hij iedere paar minuten beschietingen hoort. "Ik zie auto's met mensen die probeerden te vluchten terugkeren."

Rusland en Oekraïne kwamen eerder overeen dat inwoners vijf uur de tijd zouden krijgen om de belegerde stad te verlaten. In Marioepol wonen circa 450.000 mensen. Ook voor de kleinere plaats Volnovacha, zo'n 50 kilometer ten noorden van Marioepol, is een tijdelijke wapenstilstand afgesproken.

Pro-Russische rebellen, die in een deel van Oost-Oekraïne de dienst uitmaken en aan de Russische zijde meevechten, leggen volgens het Russische persbureau RIA de schuld bij Oekraïense "nationalisten" in Marioepol. Die zouden niet meewerken aan de zogenoemde humanitaire corridor voor mensen die de stad willen ontvluchten.

Meer uit Buitenland

Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

1 uur geleden
EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

1 uur geleden
Oekraïense geheime dienst verspreidt 'gesprek Russen over dam'

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest, maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, alleen dat het "afgeluisterde gesprek" kort na de verwoesting van een deel van de cruciale stuwdam in de rivier de Dnipro zou zijn gevoerd tussen Russische militairen.

1 uur geleden
Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

3 uur geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

3 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

3 uur geleden
Luchtvervuiling in VS houdt aan, wel verbetering in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De luchtvervuiling die deze week het noordoosten van de Verenigde Staten teistert houdt waarschijnlijk aan tot en met dinsdag. Op sommige plekken is de overlast afgenomen. In New York is donderdag voor het eerst weer sprake van een verbetering in de luchtkwaliteit.

4 uur geleden