Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Evacuatie Marioepol opgeschort vanwege aanhoudende beschietingen

Evacuatie Marioepol opgeschort vanwege aanhoudende beschietingen

MARIOEPOL (ANP) - De evacuatie van burgers uit de Oekraïense havenstad Marioepol is opgeschort. Volgens het stadsbestuur is het te onveilig om de stad nu te verlaten, omdat Russische troepen zich niet houden aan een overeengekomen tijdelijke wapenstilstand. Ze zouden de stad nog steeds beschieten. Burgers wordt aangeraden te schuilen.

Locoburgemeester Sergij Orlov vertelde kort voordat het officiële besluit om de evacuatie stil te leggen werd genomen al dat het nog niet veilig was. "Onze burgers zijn klaar om te vluchten, maar ze kunnen niet vluchten door artilleriebeschietingen", zei hij tegen de BBC. Een inwoner van Marioepol voegde er tegenover de Britse omroep aan toe dat hij iedere paar minuten beschietingen hoort. "Ik zie auto's met mensen die probeerden te vluchten terugkeren."

Rusland en Oekraïne kwamen eerder overeen dat inwoners vijf uur de tijd zouden krijgen om de belegerde stad te verlaten. In Marioepol wonen circa 450.000 mensen. Ook voor de kleinere plaats Volnovacha, zo'n 50 kilometer ten noorden van Marioepol, is een tijdelijke wapenstilstand afgesproken.

Pro-Russische rebellen, die in een deel van Oost-Oekraïne de dienst uitmaken en aan de Russische zijde meevechten, leggen volgens het Russische persbureau RIA de schuld bij Oekraïense "nationalisten" in Marioepol. Die zouden niet meewerken aan de zogenoemde humanitaire corridor voor mensen die de stad willen ontvluchten.

Meer uit Buitenland

Ook na gesjor België nog geen steun voor natuurherstelwet EU

BRUSSEL (ANP) - De kansen voor de Europese natuurherstelwet slinken steeds meer. Verwoede pogingen van EU-voorzitter België om alsnog genoeg steun voor de omstreden wet te vinden zijn vooralsnog vergeefs, zeggen EU-diplomaten. En over twee weken moet België het wetsvoorstel overdragen aan tegenstander Hongarije, dat dan als nieuwe EU-voorzitter aantreedt.

4 minuten geleden
Twee doden bij explosies in parkeergarage Zwitserse Nussbaumen

NUSSBAUMEN - (ANP/AFP) - Twee personen zijn om het leven gekomen en elf lichtgewond geraakt bij diverse explosies en een brand in een ondergrondse parkeergarage in het Zwitserse Nussbaumen, vlak bij Zürich, aldus de politie in een persverklaring vrijdag.

16 minuten geleden
Nog een persoon vermist na explosie in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - De voorlopige balans van de explosie in Antwerpen is vier doden, drie zwaargewonden en twee lichtgewonden, aldus de politie. Er blijft nog zeker één persoon vermist. Ook vrijdagochtend wordt er verder gezocht naar eventuele slachtoffers onder het puin van het door een zware explosie getroffen appartementsgebouw aan de Sint-Bernardsesteenweg.

1 uur geleden
Rusland zegt 87 Oekraïense drones te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 87 Oekraïense drones neergehaald, aldus het Russische ministerie van Defensie. Zeventig daarvan zouden de zuidelijke regio Rostov in Rusland als doelwit hebben gehad. In die regio is het hoofdkwartier van de militaire operatie tegen Oekraïne gevestigd.

1 uur geleden
Japanse Okinawa evacueert honderdduizenden om aardverschuivingen

NAHA (ANP) - Het bestuur van de Japanse stad Naha heeft 160.044 huishoudens, wat gelijkstaat aan 313.795 mensen, bevolen de stad te verlaten. Het evacuatiebevel is gegeven vanwege het extreem hoge risico op aardverschuivingen, als gevolg van de hevige regen die het eiland Okinawa teistert. Dat meldt de Japanse omroep NHA.

5 uur geleden
Moslims beginnen aan jaarlijkse bedevaartstocht naar Mekka

MEKKA (ANP) - Moslims beginnen in Saudi-Arabië aan de hadj. De pelgrimstocht naar de heilige stad Mekka duurt tot en met woensdag en gaat ook dit jaar gepaard met hitte. De Saudische autoriteiten houden rekening met gemiddelde temperaturen tot wel 48 graden.

6 uur geleden
Tienjarig meisje omgekomen bij explosie Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Na de explosie in een appartementengebouw in Antwerpen is een derde dodelijk slachtoffer onder het puin vandaan gehaald. Het gaat volgens Belgische media om een tienjarig meisje.

10 uur geleden