
Eurozone kampte in slotkwartaal 2023 met economische stagnatie
LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar niet gegroeid of gekrompen vergeleken met het voorgaande kwartaal, heeft het Europese statistiekbureau Eurostat bekendgemaakt. Waar de economische grootmacht Duitsland last had van problemen in de industrie, steeg het bruto binnenlands product (bbp) juist in Zuid-Europese landen.
Het blok van eurolanden ontloopt met de nieuwe cijfers een technische recessie, waarvan sprake is bij twee kwartalen van economische krimp op rij. In het derde kwartaal kromp de economie van de eurozone nog met 0,1 procent.
Portugal was het land met de sterkste economische groei op kwartaalbasis (plus 0,8 procent). Ook buurland Spanje groeide hard door met een bbp-stijging van 0,6 procent. Tegen de verwachtingen in groeide ook de Italiaanse economie licht.
Ierland
In heel 2023 groeide de economie van de eurolanden met 0,5 procent. Dat is een veel lager groeicijfer dan in 2022, toen veel landen profiteerden van het herstel na de coronacrisis.
In onder andere Spanje speelt mee dat het land economisch hard werd geraakt door de coronapandemie, bijvoorbeeld door het wegblijven van toeristen tijdens de virusuitbraak. Het herstel daarvan duurt nog voort en dat is terug te zien in de groeicijfers.
Duitsland kampte met krimp, door een haperende industrie die voor een groot deel voor de export produceert. Van alle eurolanden mat Eurostat de sterkste neergang in het bbp in Ierland (min 0,7 procent).
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De pauze die de Europese Unie eerder heeft ingesteld op tegenmaatregelen voor de Verenigde Staten wordt tot begin augustus verlengd. Dat heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zondag gezegd.
10 minuten geledenMÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
19 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
19 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
20 uur geleden