
'Eurostar heeft snel hulp nodig van Britse overheid'
LONDEN (ANP) - Eurostar, de exploitant van de hogesnelheidstrein tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland, dringt aan op een reddingsoperatie door de Britse overheid. Volgens zakenkrant Financial Times dreigt de onderneming om te vallen omdat er door de coronalockdowns bijna geen treinen meer kunnen rijden. Daardoor zou Eurostar in de loop van dit jaar zonder geld kunnen komen te zitten.
Aandeelhouders hebben al zo'n 200 miljoen euro in Eurostar gepompt om het bedrijf overeind te houden tijdens de crisis, maar de spoorvervoerder denkt meer geld nodig te hebben aangezien de situatie zeer ernstig is. "Zonder aanvullende financiering van de overheid is er een reëel risico voor het voortbestaan van Eurostar", aldus het bedrijf dat erop wijst dat luchtvaartmaatschappijen en luchthavens ook extra steun krijgen.
Er gaan de laatste tijd nog maar enkele treinen per dag. Nieuwe reisbeperkingen maken het voor Eurostar nog lastiger. Vanaf maandag moeten alle passagiers bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk een negatieve coronatestuitslag kunnen laten zien om het land in te mogen reizen. De test mag maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen.
De situatie is complex omdat de Britse staat geen eigenaar meer is van Eurostar. De Britten verkochten hun belang van 40 procent in 2015. De meeste aandelen zijn in handen van de Franse staat. Maar vanuit Frankrijk hoeft het bedrijf waarschijnlijk niet te rekenen op extra hulp. De Britse regering heeft aangegeven Eurostar niet vergeten te zijn. "We zullen nauw met hen blijven samenwerken om de veilige herstart en het herstel van internationale reizen te ondersteunen."
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
51 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
2 uur geleden