Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eurosceptici in Kroatië willen referendum over invoering euro

Eurosceptici in Kroatië willen referendum over invoering euro

ZAGREB (ANP/RTR) - De Kroatische conservatieve en eurosceptische partij Hrvatski Suverenisti (Kroatische soevereinen) is zondag begonnen met het inzamelen van handtekeningen om een referendum af te dwingen over het invoeren van de euro als de munteenheid van het land. De eurosceptici hebben handtekeningen nodig van 10 procent van het electoraat, ongeveer 370.000 mensen. Ze zullen in de komende twee weken daartoe 250 locaties in het hele land opzetten.

De centrumrechtse regering van premier Andrej Plenkovic hoopt in de eerste helft van 2022 groen licht te krijgen van de EU voor invoering van de euro, wat begin 2023 zou moeten gebeuren. Plenkovic zegt dat de invoering van de euro tot de rente zal verlagen, de Kroatische kredietwaardigheid zal verbeteren en tot meer investeringen in de momenteel door toerisme gedomineerde economie zal leiden.

De eurosceptische partij, die vier afgevaardigden heeft in het 151 zetels tellende parlement, stelt daarentegen dat de economie te zwak en niet-concurrerend is om de euro in te voeren en dat dit prijsstijgingen zal veroorzaken.

Meerderheid

De regering zegt dat een referendum niet nodig is, met het argument dat Kroaten al een gemeenschappelijke munt hebben geaccepteerd toen ze bijna tien jaar geleden in een referendum stemden om lid te worden van de EU. Volgens recente opiniepeilingen is een meerderheid van de kiezers voor invoering van de euro.

Als voor 7 november voldoende handtekeningen voor een referendum zijn verzameld, wordt het Grondwettelijk Hof de volgende vraag voorgelegd: was de kwestie van de invoering van de euro al behandeld op het moment van toetreding tot de EU, op 1 juli 2013, of dient de kwestie nu te worden bezegeld per referendum?

Meer uit Buitenland

Israël moet van hoogste VN-hof het offensief in Rafah staken

DEN HAAG (ANP) - Israël moet van het Internationaal Gerechtshof het offensief in Rafah onmiddellijk beëindigen. Ook moet het land meer doen om de inwoners van het gebied te beschermen. Het hoogste hof van de VN heeft dat geoordeeld in een zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen. Israël had van tevoren al gezegd zich niets van de uitspraak aan te trekken.

18 minuten geleden
EU-buitenlandchef veroordeelt Russische verwijdering grensboeien

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de verwijdering door Rusland van lichtboeien in de grensrivier tussen Rusland en Estland.

2 uur geleden
Sunak: strengste rookbeleid lukt niet meer voor de verkiezingen

LONDEN (ANP/RTR) - De wet die op termijn de verkoop van tabak in het Verenigd Koninkrijk volledig verbiedt, komt er niet voor de aankomende verkiezingen. Dat heeft premier Rishi Sunak toegegeven. Dat is teleurstellend voor de premier. Hij staat er in de peilingen slecht voor en dit verbod moest een van de wapenfeiten van zijn huidige kabinet worden.

2 uur geleden
Ziekenhuis meldt dat het iets beter gaat met neergeschoten Fico

BANSKA BYSTRICA (ANP/AFP) - Het gaat "iets beter" met de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico, meldt het ziekenhuis in Banská Bystrica dat hem behandelt. "We denken dat deze verbetering zal doorzetten."

3 uur geleden
Bronnen: Poetin wil huidige frontlinies Oekraïne bevriezen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is bereid tot een staakt-het-vuren als de huidige frontlinies erkend worden als grenzen. Dat zeggen vier anonieme Russische bronnen tegen persbureau Reuters. Poetin zou zich eraan storen dat Oekraïne en het Westen niet tot onderhandelingen bereid zouden zijn.

3 uur geleden
EU-buitenlandchef neemt het op voor erkenners Palestina

FLORENCE (ANP/RTR) - De buitenlandchef van de Europese Unie spreekt tegen dat Spanje, Noorwegen en Ierland Hamas in de kaart spelen door een onafhankelijke Palestijnse staat te erkennen. Dat is "geen cadeau voor Hamas", zegt hoge buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell.

4 uur geleden
Israël vindt opnieuw omgekomen gijzelaars in Gazastrook

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen de stoffelijke resten gevonden van drie Israëli's die werden gedood bij de aanval van de Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober. De drie werden volgens het leger door Hamas vermoord en hun lichamen werden ontvoerd.

5 uur geleden