Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eurosceptici in Kroatië willen referendum over invoering euro

Eurosceptici in Kroatië willen referendum over invoering euro

ZAGREB (ANP/RTR) - De Kroatische conservatieve en eurosceptische partij Hrvatski Suverenisti (Kroatische soevereinen) is zondag begonnen met het inzamelen van handtekeningen om een referendum af te dwingen over het invoeren van de euro als de munteenheid van het land. De eurosceptici hebben handtekeningen nodig van 10 procent van het electoraat, ongeveer 370.000 mensen. Ze zullen in de komende twee weken daartoe 250 locaties in het hele land opzetten.

De centrumrechtse regering van premier Andrej Plenkovic hoopt in de eerste helft van 2022 groen licht te krijgen van de EU voor invoering van de euro, wat begin 2023 zou moeten gebeuren. Plenkovic zegt dat de invoering van de euro tot de rente zal verlagen, de Kroatische kredietwaardigheid zal verbeteren en tot meer investeringen in de momenteel door toerisme gedomineerde economie zal leiden.

De eurosceptische partij, die vier afgevaardigden heeft in het 151 zetels tellende parlement, stelt daarentegen dat de economie te zwak en niet-concurrerend is om de euro in te voeren en dat dit prijsstijgingen zal veroorzaken.

Meerderheid

De regering zegt dat een referendum niet nodig is, met het argument dat Kroaten al een gemeenschappelijke munt hebben geaccepteerd toen ze bijna tien jaar geleden in een referendum stemden om lid te worden van de EU. Volgens recente opiniepeilingen is een meerderheid van de kiezers voor invoering van de euro.

Als voor 7 november voldoende handtekeningen voor een referendum zijn verzameld, wordt het Grondwettelijk Hof de volgende vraag voorgelegd: was de kwestie van de invoering van de euro al behandeld op het moment van toetreding tot de EU, op 1 juli 2013, of dient de kwestie nu te worden bezegeld per referendum?

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
de prijzen gaan sterk omhoog en het inkomen blijft gelijk. de euro zal alles duurder maken. het land is al arm en zal armer worden. het toetreden tot de eu gaat weer klauwen vol geld kosten.
Tinus Grijpstuiver 1 maand geleden
Die zijn van de pot gerukt Die denken dat de EU Welvaart brengt in het land Je Ziel verkopen doe je Wel de lasten ,maar geen lusten

Meer uit Buitenland

Eerste Omikron-geval ontdekt in Verenigde Staten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Omikron-variant van het coronavirus heeft ook de Verenigde Staten bereikt. Gezondheidsdienst CDC heeft de mogelijk besmettelijkere variant vastgesteld in Californië, bij een reiziger die op 22 november uit Zuid-Afrika terugkeerde.

2 uur geleden
Media: hooggerechtshof VS geneigd strenge abortuswet toe te laten

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof neigt ernaar een strenge abortuswet van de zuidelijke staat Mississippi groen licht te geven, melden media in de VS. Het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan buigt zich momenteel over de zaak die het einde zou kunnen betekenen voor het befaamde Roe versus Wade-vonnis uit 1973 dat abortus in de VS legaliseerde.

3 uur geleden
WHO: vaccin lijkt te beschermen tegen ernstige gevolgen Omikron

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het is aannemelijk dat coronavaccins bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van de nieuwe Omikron-variant, meent de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar het staat nog niet vast. Er is meer en langer onderzoek nodig.

5 uur geleden
VS verlangen ook van gevaccineerde reiziger verse coronatest

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse autoriteiten willen internationale reizigers naar de Verenigde Staten verplichten uiterlijk een ​​dag voor vertrek een coronatest te doen, melden functionarissen. Momenteel hebben gevaccineerde reizigers naar de VS drie dagen voor vertrek een negatieve test nodig. Voor niet-gevaccineerde Amerikanen en anderen die permanent in de VS wonen mag de test nu al hooguit een dag oud zijn. Andere ongevaccineerden mogen, op enkele uitzonderingen na, niet per vliegtuig binnenkomen.

6 uur geleden
Tienduizenden Britten al vijf nachten zonder stroom na storm

LONDEN (ANP) - Tienduizenden Britten zitten al bijna een week zonder stroom door de zware storm Arwen, die een spoor van verwoestingen heeft achtergelaten. In de politiek gaan inmiddels stemmen op om het leger in te zetten om te helpen bij het repareren van de schade aan het elektriciteitsnet. Ook ligt de regering onder vuur omdat parlementariërs vinden dat ze slecht zijn geïnformeerd, schrijven Britse media.

9 uur geleden
Von der Leyen: we moeten praten over vaccinatieplicht

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet het hebben over het verplichten van een coronaprik, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Nu het virus weer om zich heen grijpt in de EU en de vaccinatie stokt, is dat volgens haar logisch en gepast.

10 uur geleden
Ziekenhuizen Oostenrijk selecteren patiënten (triage) door corona

SALZBURG (ANP) - Door het grote aantal coronagevallen zijn Oostenrijkse ziekenhuizen overgegaan op het selecteren van patiënten, de zogenoemde triage. Artsen beslissen welke patiënten de beste overlevingskansen hebben, melden media.

10 uur geleden