Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europol wil focus op jongeren om drugscriminaliteit tegen te gaan

Europol wil focus op jongeren om drugscriminaliteit tegen te gaan

DEN HAAG (ANP) - Om de Europese drugscriminaliteit beter te beheersen, moet voorkomen worden dat drugscriminelen zeer jonge mensen inschakelen. De inzet van jonge, vaak kwetsbare, mensen is een van de trends die Europol schetst in een nieuw rapport over de Europese drugsmarkt. De jongeren kunnen daarna nauwelijks uit het circuit ontsnappen.

Campagnes om kinderen en jongeren te waarschuwen voor de gevaren moeten daarom worden versterkt, stelt Europol. Een andere aanbeveling uit het rapport is dat er meer mogelijkheden komen om niet alleen in zeehavens, maar ook bij postagentschappen en pakjespunten politieonderzoek te doen.

Het in Den Haag gevestigde Europol, het internationale samenwerkingsverband van Europese politiediensten, stelt in het rapport dat de Europese drugsmarkt "in toenemende mate divers en complex" wordt en ook steeds gewelddadiger. Criminele netwerken blijken niet alleen machtig, maar ook heel vindingrijk in het steeds weer nieuwe manieren vinden om aan controle te ontsnappen.

Het rapport, opgesteld in samenwerking met de Europese dienst die het drugsgebruik analyseert (EMCDDA), schat dat de Europese drugsmarkt in 2021 ten minste 31 miljard euro omvatte. Cannabis is de meest gebruikte drug in de Europese Unie en ook de grootste drugsmarkt. Cocaïne is de drug die het meest wordt onderschept, gevolgd door cannabis.

Meer uit Buitenland

Biden aangekomen in Frankrijk voor meerdaags bezoek

PARIJS (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden is woensdagochtend in Frankrijk gearriveerd. Hij is donderdag bij de herdenking van D-day en heeft tijdens zijn meerdaagse bezoek ontmoetingen met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne.

18 minuten geleden
Gemeente-politicus AfD in Mannheim gestoken door aanvaller

MANNHEIM (ANP/DPA) - Een kandidaat voor de gemeenteraad van Mannheim van de radicaal-rechtse partij AfD is met een mes gestoken en gewond geraakt. De politie heeft een verdachte aangehouden. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht, maar is volgens plaatselijke media niet in levensgevaar.

1 uur geleden
Oekraïne verwelkomt komst vicepresident VS naar vredesconferentie

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne verwelkomt de komst van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris naar de vredesconferentie voor Oekraïne. Het land uitte eerder zijn teleurstelling toen president Joe Biden niet naar de bijeenkomst in Zwitserland leek te komen.

1 uur geleden
Bergingsoperatie na aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea gestopt

PORT MORESBY (ANP/AFP) - De bergingsoperatie na een enorme aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea is na bijna twee weken opgeschort. Er liggen mogelijk nog 2000 mensen onder losgekomen aarde en rotsen. De zoektocht naar hen is volgens de krijgsmacht "te gevaarlijk". Er wordt gevreesd voor meer aardverschuivingen.

3 uur geleden
Noors parlement verhoogt defensiebudget tot boven NAVO-norm

OSLO (ANP/DPA) - Het parlement van Noorwegen heeft unaniem ingestemd met regeringsplannen om het defensiebudget de komende twaalf jaar te verhogen. Het gaat om een verhoging van 11 miljard kronen, waardoor de totale defensie-uitgaven over die periode op 611 miljard kronen (53,21 miljard euro) komen. Daarmee komt het budget tegen 2036 op zo'n 3 procent van het bruto binnenlands product, hoger dan de 2 procent die de NAVO van haar bondgenoten verlangt.

4 uur geleden
Huis VS wil sancties tegen ICC om arrestatiebevel Netanyahu

WASHINGTON (ANP) - Het Huis van Afgevaardigden heeft gestemd voor het nemen van strafmaatregelen tegen functionarissen van het Internationaal Strafhof (ICC), melden Amerikaanse media. Het wetsvoorstel, een initiatief van de Republikeinse meerderheid in het Huis, is een reactie op het recente verzoek van de ICC-aanklager om een arrestatiebevel voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

4 uur geleden
Biden ontmoet Zelensky tijdens herdenking D-day in Frankrijk

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky ontmoeten in de marge van de herdenking van D-day in Normandië. Dat meldde het Witte Huis vlak nadat Biden naar Frankrijk was afgereisd. De twee zullen elkaar ook spreken op de G7-top in Italië.

6 uur geleden