Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europol rolt groot drugskartel op en onderschept 30 ton coke

Europol rolt groot drugskartel op en onderschept 30 ton coke

DEN HAAG (ANP) - De Europese politieorganisatie Europol heeft in zes landen 49 verdachten, onder wie zeker twee Nederlanders, opgepakt die verdacht worden van grootschalige internationale drugshandel. Daarbij is in totaal meer dan 30.000 kilo cocaïne onderschept. Europol denkt dat het kartel ongeveer een derde van de Europese cocaïnehandel controleerde.

Europol deed tussen 8 en 19 november door heel Europa en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gecoördineerde invallen die gericht waren tegen zowel het commando- en controlecentrum als de logistieke infrastructuur voor de drugshandel in Europa.

Onder de arrestanten bevinden zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker twee Nederlanders. De een is een 37-jarige man met zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Hij wordt vervolgd vanwege de invoer van duizenden kilo’s cocaïne in Nederland in 2020 en 2021, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van grote hoeveelheden geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens.

Cryptofoons

De andere verdachte is een 40-jarige Nederlander, die ook burger is van Bosnië en Herzegovina. Hij wordt verdacht van onder meer handel in drugs en handel in grondstoffen voor het maken van drugs. Tegen beide verdachten is een opsporingsonderzoek gestart na onderschepte berichten op cryptofoons. Beiden werden in Dubai aangehouden. Aan dat land wordt voor de twee door Nederland een uitleveringsverzoek gedaan.

Bij de actie waren naast Nederlandse ook politie- en justitiediensten uit Spanje, Frankrijk, België, de Verenigde Arabische Emiraten en Verenigde Staten betrokken.

Meer uit Binnenland

Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

30 minuten geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

54 minuten geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

1 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

1 uur geleden
Man opgepakt die mogelijk meisjes in Waalwijk van scooter trapte

WAALWIJK (ANP) - Een man die donderdag mogelijk twee meisjes van hun scooter heeft getrapt in Waalwijk is aangehouden, meldt de politie. De twee slachtoffers raakten allebei gewond en een van hen moest naar het ziekenhuis.

2 uur geleden
Raad van State oordeelt donderdag of derdelanders mogen blijven

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, laat volgende week donderdag weten of gevluchte derdelanders uit Oekraïne in Nederland mogen blijven. Op die dag om 10.00 uur volgt uitspraak in de beroepen die zijn aangespannen tegen zestien beslissingen van lagere rechters.

2 uur geleden
Belgische drugsbaron Tom M. in Berlijn aangehouden

DRIEBERGEN (ANP) - De 48-jarige Belgische drugsbaron Tom M. is donderdag in Berlijn aangehouden. De Nederlandse politie meldt dat hij sinds 2020 op de vlucht was. Hij moet in Nederland nog een celstraf van elf jaar uitzitten voor handel in cocaïne, heroïne en witwassen. In België wacht hem nog een celstraf van acht jaar.

2 uur geleden