Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europol neemt ruim 1530 gas- en alarmpistolen in beslag

Europol neemt ruim 1530 gas- en alarmpistolen in beslag

DEN HAAG (ANP) - Tijdens een internationale operatie gericht op de illegale handel in omgebouwde gas- en alarmpistolen heeft Europol 1534 wapens in beslag genomen. Alarmpistolen zijn populair bij criminelen, omdat ze gemakkelijk kunnen worden omgebouwd om scherpe munitie mee af te vuren. In juli vorig jaar werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries waarschijnlijk met een omgebouwd alarmpistool neergeschoten.

De operatie met de naam Conversus werd geleid door de Roemeense politie in het kader van een Europese aanpak tegen criminele dreigingen. De actieweek was in december en er deden 24 landen aan mee, waaronder Nederland, samen met het justitiële samenwerkingsverband Eurojust en de Europese Commissie. Er zijn meer dan 260 huiszoekingen geweest. Daarbij zijn naast 1534 gas- en alarmpistolen 17.464 stuks munitie in beslag genomen en 6550 kilo vuurwerk.

Alarmpistolen worden vaak gebruikt in de sport om wedstrijden te starten. Maar deze wapens kunnen makkelijk worden omgebouwd. Tot voor kort kwamen de meeste van zulke wapens via Turkije de Europese Unie binnen. De Turkse wetgeving is inmiddels gewijzigd om dit tegen te gaan. Eenmaal in de EU worden deze wapens volgens Europol doorgaans voor een lage prijs op legale markten gekocht, voordat ze illegaal worden verhandeld naar landen waar een vergunning vereist is om een dergelijk vuurwapen te kopen, in te voeren en te bezitten.

Meer uit Buitenland

Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn zeker vijf mensen gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde. Volgens Duitse media raakten twee agenten gewond toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Het protest begon zaterdag, maar het bleef lang onrustig. Pas zondagochtend gingen de laatste mensen naar huis.

44 minuten geleden
Passagiersschip op Duitse Main lek en geëvacueerd na rammen steen

KARLSTADT (ANP) - Op de Duitse rivier Main is een passagiersschip lek geraakt nadat het een steen ramde op de rivierbodem. Niemand raakte gewond, maar de hulpdiensten rukten massaal uit voor de evacuatie van de 150 opvarenden. Volgens de politie in Beieren kwam het lek waarschijnlijk door een stuurfout.

1 uur geleden
Arrestaties in Hongkong voor Tiananmen-herdenking

HONGKONG (ANP/RTR) - In Hongkong zijn zondag acht mensen opgepakt, de helft vanwege "opruiende intenties en wanordelijke gedrag". Ze werden gearresteerd bij het Victoria Park, waar zondag een herdenking zal plaatsvinden voor het Tiananmenprotest, het bloedbad in Beijing in 1989 waar Chinese troepen honderden studenten doodschoten.

1 uur geleden
Australië kondigt nationaal park op zee aan met omvang van Spanje

CANBERRA (ANP/AFP) - Australië is van plan om een van zijn nationale parken op zee fors uit te breiden. De regering kondigde zondag aan dat het de omvang van het Macquarie Island Marine Park wil gaan verdrievoudigen. Daardoor ontstaat een maritiem park ter grootte van 475.465 vierkante kilometer, vergelijkbaar met het landoppervlak van Spanje.

3 uur geleden
Tweejarige peuter komt om bij luchtaanvallen in Oekraïne

DNIPRO (ANP/RTR/AFP) - Bij een luchtaanval op de Oekraïense stad Dnipro is een tweejarige peuter om het leven gekomen. Nog 22 anderen zijn gewond geraakt. Ook in andere delen van het land zouden er beschietingen zijn geweest, maar volgens de militaire top van Oekraïne konden de meeste daarvan afgeslagen worden door de luchtafweer.

3 uur geleden
Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

KYIV (ANP) - In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

7 uur geleden
Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

PYONGYANG (ANP) - Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren. Kim Yo-jong, de invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, zei volgens staatspersbureau KCNA zondag dat de vergadering een teken is dat de VN-Veiligheidsraad dient als "politiek aanhangsel" van de Verenigde Staten.

7 uur geleden