Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europol neemt ruim 1530 gas- en alarmpistolen in beslag

Europol neemt ruim 1530 gas- en alarmpistolen in beslag

DEN HAAG (ANP) - Tijdens een internationale operatie gericht op de illegale handel in omgebouwde gas- en alarmpistolen heeft Europol 1534 wapens in beslag genomen. Alarmpistolen zijn populair bij criminelen, omdat ze gemakkelijk kunnen worden omgebouwd om scherpe munitie mee af te vuren. In juli vorig jaar werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries waarschijnlijk met een omgebouwd alarmpistool neergeschoten.

De operatie met de naam Conversus werd geleid door de Roemeense politie in het kader van een Europese aanpak tegen criminele dreigingen. De actieweek was in december en er deden 24 landen aan mee, waaronder Nederland, samen met het justitiële samenwerkingsverband Eurojust en de Europese Commissie. Er zijn meer dan 260 huiszoekingen geweest. Daarbij zijn naast 1534 gas- en alarmpistolen 17.464 stuks munitie in beslag genomen en 6550 kilo vuurwerk.

Alarmpistolen worden vaak gebruikt in de sport om wedstrijden te starten. Maar deze wapens kunnen makkelijk worden omgebouwd. Tot voor kort kwamen de meeste van zulke wapens via Turkije de Europese Unie binnen. De Turkse wetgeving is inmiddels gewijzigd om dit tegen te gaan. Eenmaal in de EU worden deze wapens volgens Europol doorgaans voor een lage prijs op legale markten gekocht, voordat ze illegaal worden verhandeld naar landen waar een vergunning vereist is om een dergelijk vuurwapen te kopen, in te voeren en te bezitten.

Meer uit Buitenland

Oekraïne denkt dat overleg met Rusland nu niet mogelijk is

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne staat open voor gesprekken met Rusland als Moskou te goeder trouw bereid is te onderhandelen, maar die signalen zijn er niet. De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba heeft dat in Guangzhou gezegd tijdens een overleg met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

21 minuten geleden
Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

2 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

4 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

5 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

6 uur geleden
Trump dient klacht over Harris in bij verkiezingscommissie

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een klacht ingediend bij de federale verkiezingscommissie van de VS, de FEC. De campagneleiders beweren dat de overdracht van de campagnekas van Joe Biden aan Kamala Harris in strijd is met de wet.

7 uur geleden
Taiwan zet zich schrap voor tyfoon Gaemi

TAIPEI (ANP) - Taiwan maakt zich woensdag op voor de komst van tyfoon Gaemi. De financiële markten zijn opgeschort, bijna alle vluchten zijn geannuleerd, scholen hebben hun deuren gesloten en de meeste mensen gaan niet naar hun werk. Het leger staat paraat in verband met verwachte stortregens en harde wind.

7 uur geleden