Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europol: 61 arrestaties om migrantensmokkel naar EU via Belarus

Europol: 61 arrestaties om migrantensmokkel naar EU via Belarus

DEN HAAG/VILNIUS (ANP) - Nationale autoriteiten uit Estland, Duitsland, Letland, Litouwen en Polen hebben woensdag acht mensen gearresteerd die deel zouden uitmaken van "een groot crimineel netwerk dat migranten via Belarus de EU binnensmokkelt". Dat meldt Europol, dat de 'actiedag' coördineerde. Sinds januari 2022 hebben de autoriteiten 61 vermeende leden van dit smokkelnetwerk gearresteerd.

Het criminele netwerk, voornamelijk samengesteld uit Syrische en Turkse onderdanen, smokkelde in Irak gerekruteerde migranten naar de EU. De migranten reisden van Bagdad via Turkije naar Rusland en vervolgens naar Belarus voordat ze de EU binnenkwamen via de grenzen van Letland, Litouwen en Polen. De eindbestemmingen waren overwegend Duitsland en in mindere mate Finland. De leden van het criminele netwerk waren gevestigd in en handelden vanuit de landen langs de smokkelroute, aldus Europol.

De meerderheid van de personen die betrokken waren bij de smokkeloperaties kenden elkaar niet persoonlijk. De geldstromen werden geregeld via het ondergrondse financiële systeem van hawala, waarbij op basis van vertrouwen en tegen commissie cashgeld aan iemand wordt gegeven, en door het gebruik van cryptocurrency. De verdachten brachten volgens Europol tussen de 3000 en 15.000 euro per persoon in rekening, met een geschatte geldstroom van minstens 16 miljoen euro.

Levensbedreigende omstandigheden

Vanuit Belarus gebruikten de smokkelaars lokale chauffeurs, voornamelijk Oekraïense staatsburgers, om het laatste deel van de smokkelroute over land naar de EU af te leggen. Naar verluidt vroegen de chauffeurs tussen de 500 en 1000 euro per persoon voor hun diensten. Europol maakt ook melding van smokkel onder levensbedreigende omstandigheden, zoals vervoer in overvolle voertuigen op laadperrons. Een migrant werd dood aangetroffen in Duitsland, na in kritieke gezondheidstoestand te zijn achtergelaten door de chauffeur dicht bij de Duits-Poolse grens.

De arrestaties van woensdag werden uitgevoerd onder leiding van de begin 2022 door Europol opgerichte Operational Taskforce Flow (OTF), die momenteel vanuit Vilnius opereert. De actiedag behelsde ook controles op hoofdwegen en havens in Estland, Letland en Litouwen. De OTF werd in het leven geroepen om het relatief nieuwe fenomeen van migrantensmokkel vanuit Belarus naar de EU aan te pakken.

Meer uit Buitenland

Israël zegt veertig doelen van Hezbollah te hebben aangevallen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen veertig posities van de beweging Hezbollah in het zuiden van Libanon aangevallen met gevechtsvliegtuigen en artillerie. Het gaat om doelen in de streek van het dorp Ayta al Shaab dat een kilometer van de Israëlische grens ligt.

1 uur geleden
Bron: leger Israël klaar voor operatie in Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor een inval in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Dat zegt een hoge defensiefunctionaris tegen persbureau Reuters. De inval kan volgens de bron beginnen zodra de Israëlische regering daar toestemming voor geeft.

2 uur geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

2 uur geleden
Honger in de wereld neemt verder toe, waarschuwen VN en partners

NEW YORK (ANP/AFP) - De honger in de wereld nam ook vorig jaar weer toe. De Verenigde Naties en andere internationale organisaties waarschuwen dat 282 miljoen mensen te maken hadden met acute voedselonzekerheid, een toename van 24 miljoen mensen ten opzichte van een jaar eerder.

3 uur geleden
Honderden ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

STUTTGART (ANP/DPA) - Honderden mensen die afgelopen weekend naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten. Die komen waarschijnlijk van een virusinfectie die naar het zich laat aanzien in een feesttent is opgedoken. Alle mensen die ziek zijn geworden hebben voor zover bekend dezelfde feesttent bezocht.

4 uur geleden
Rusland: grotere buffer nodig als Oekraïne nieuwe raketten krijgt

MOSKOU (ANP/RTR) - Als Oekraïne van de Verenigde Staten raketten krijgt met een groter bereik, zal Rusland de "bufferzone" in Oekraïne uitbreiden, zegt de regering in Moskou. Rusland heeft eerder gezegd dat zo'n buffer moet voorkomen dat vanaf Oekraïens grondgebied Russische doelen getroffen kunnen worden.

4 uur geleden
Rechter onderzoekt belangenverstrengeling vrouw Spaanse premier

MADRID (ANP/AFP) - Een Spaanse rechter onderzoekt of de vrouw van de Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en corruptie. Justitie verklaart enkel dat er recent een onderzoek naar is begonnen waarover voorlopig verder geen mededelingen gedaan worden.

4 uur geleden