
Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer
AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.
Lecanemab is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Biogen en het Japanse Eisai. Het middel werd vorig jaar toegelaten in de Verenigde Staten.
Aan de proeven voor het middel deden 1795 mensen mee. Ongeveer de helft kreeg Lecanemab, de rest ontving een placebo, een zoutoplossing zonder werkzame stoffen. Vervolgens keken de onderzoekers hoe de symptomen van alzheimer zich ontwikkelden. Bij de mensen die Lecanemab kregen, waren die symptomen na anderhalf jaar iets minder ver ontwikkeld dan bij de controlegroep. Maar het verschil was minimaal, en het risico op bijwerkingen is te groot, oordeelt het EMA.
Hersenbloeding
Zo bestaat er een kans dat mensen een hersenbloeding krijgen na het nemen van het medicijn. Dat risico bestaat vooral bij mensen met een bepaald gen. Dat gen wordt in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer, en uitgerekend die mensen zouden eerder dan anderen in aanmerking kunnen komen voor Lecanemab.
Alzheimer Nederland is teleurgesteld over de beslissing, maar heeft er wel respect voor. "Hoewel wij samen met veel mensen met alzheimer wachten op een geneesmiddel, is behoefte aan een medicijn geen legitimatie voor toelating van een onvoldoende effectief of onveilig medicijn", verklaart directeur Gerjoke Wilmink. Ze zegt dat er steeds meer alzheimermedicijnen in ontwikkeling zijn, en hoopt dat er binnenkort een middel komt dat wel kan worden toegelaten.
Aantal patiƫnten
Volgens Alzheimer Nederland hebben ongeveer 300.000 mensen in Nederland een vorm van dementie. Voor hun aandoening is nu geen medicijn. Er zijn alleen middelen die symptomen kunnen bestrijden.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiƫnten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
4 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
15 uur geleden