Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Unie zoekt positie tussen VS en China

Europese Unie zoekt positie tussen VS en China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil een speciale dialoog aangaan met de Verenigde Staten over China. "Onze speciale samenwerking is erg belangrijk", zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na video-overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken met hun Amerikaanse ambtgenoot Mike Pompeo.

De VS dringen erop aan dat de EU zich veel krachtiger uitspreekt tegen onder meer de veiligheidswet waardoor Peking meer macht krijgt in Hongkong, maar Borrell wil niet één kant kiezen omdat ook China een belangrijke partner is. Het is volgens hem lastig daarin de juiste balans te vinden. Volgende week hebben de EU en China topoverleg.

Nauwe samenwerking met de VS is nodig, zeker ook rond Hongkong, aldus Borrell, die ondanks allerlei meningsverschillen met de regering-Trump vol wil blijven inzetten op de trans-Atlantische band. Hij wees op het belang van internationale samenwerking om de coronacrisis te bestrijden, waarbij hij Washingtons aankondiging om de Wereldgezondheidsorganisatie de rug toe te keren bekritiseerde. "Mondiale problemen hebben mondiale oplossingen nodig."

De EU moet haar eigen koers blijven varen en zich niet laten meeslepen in de steeds heviger strijd tussen de twee grootmachten om mondiale hegemonie, vindt Borrell. "In ruwere zeeën moeten de eigen belangen en waarden van de EU ons kompas zijn", zo verwoordde hij het in een blog.

Ook de mogelijke annexatie van Palestijnse gebieden door Israël kwam ter sprake. Tegen dat onderdeel van een Amerikaans 'vredesplan’ spraken veel lidstaten zich volgens Borrell duidelijk uit. Vooral Duitsland en Luxemburg doen dat, maar bijvoorbeeld Hongarije heeft een ander standpunt. Pompeo nam nota van de meningsverschillen in Europa, aldus Borrell.

Het plan van de VS heeft wel "momentum" gecreëerd, wat volgens de EU-diplomaat zou moeten leiden tot hervatting van de gesprekken tussen Israël en de Palestijnen. De EU staat klaar om hierbij een rol te spelen, besloot de Spaanse diplomaat.

Meer uit Buitenland

Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van hun boot op Lago Maggiore in Italië, melden Italiaanse media maandag. De twintig andere opvarenden konden na het incident van zondag zelf naar de wal zwemmen of zijn gered door de kustwacht.

1 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

4 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

4 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

9 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

10 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

11 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

12 uur geleden