Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Unie wil China straffen voor acties tegen Oeigoeren

Europese Unie wil China straffen voor acties tegen Oeigoeren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil China straffen voor het schenden van de mensenrechten van de Oeigoerse moslimminderheid in de regio Xinjiang. Het is voor het eerst dat de EU het communistische regime sancties oplegt sinds het bloedige neerslaan van een opstand op het Tiananmenplein in Peking in 1989, meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal (WSJ) vanuit Brussel.

De EU zou vier functionarissen en een zogenoemde entiteit op de zwarte lijst willen zetten, is vernomen van diplomaten. Een van de sancties is een reisverbod voor de betrokkenen. Ook komen ze niet bij hun eventuele tegoeden in de EU-lidstaten. De Chinezen staan vermeld in een lijst waarop ook verdachte mensenrechtenschenders uit Rusland, Noord-Korea en Afrika staan.

Sommige Europese regeringen en de Verenigde Staten bestempelen de acties van Peking in Xinjiang als genocide tegen de Oeigoeren. Dat deed de Tweede Kamer twee weken geleden eveneens. De volkerenmoord zal ook worden aangekaart tijdens het eerste overleg tussen de nieuwe Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en een Chinese delegatie volgende week in Alaska.

Het besluit voor Europese sancties voor mensenrechtenschendingen kwam er na lange onderhandelingen deze week. Het slepende overleg legde opnieuw de verdeeldheid van het EU-blok bloot over hoe om te gaan met Peking, aldus WSJ. De maatregelen moeten nog worden goedgekeurd, wat naar verwachting zal gebeuren wanneer de EU-ministers van Buitenlandse Zaken later deze maand bijeenkomen.

Meer uit Buitenland

Europees hof draait verkiezingsuitsluiting Le Pen niet terug

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat de verkiezingsuitsluiting van Marine Le Pen niet terugdraaien. De Franse rechts-nationalistische politica werd eerder dit jaar veroordeeld voor het sjoemelen met EU-geld en lijkt daardoor niet te kunnen meedoen aan de volgende presidentsverkiezingen. Het hoger beroep in die zaak loopt nog, maar Le Pen hoopte dat het Europese hof in de tussentijd de verkiezingsuitsluiting zou schrappen.

1 uur geleden
Houthi's claimen aanval op schip in Rode Zee

SANAA (ANP/RTR) - De Jemenitische Houthi's claimen verantwoordelijk te zijn voor het tot zinken brengen van het schip Eternity C in de Rode Zee. Het vrachtschip werd eerder deze week aangevallen.

1 uur geleden
Rutte houdt vol: gevaar simultane aanval China en Rusland groeit

BERLIJN (ANP) - NAVO-topman Mark Rutte blijft erbij dat er een groeiend gevaar is van een gelijktijdige aanval van Rusland en China op het Westen en zijn bondgenoten. Er kwam veel kritiek op die waarschuwing, waarvoor critici geen grond zien.

1 uur geleden
Californië aangeklaagd om deelname transgenders aan schoolsporten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering heeft Californië aangeklaagd omdat trans personen in die staat mogen meedoen aan sportwedstrijden op scholen. President Donald Trump wil dat trans personen worden geweerd van sporten voor meisjes, maar Californië weigert dat beleid uit te voeren.

2 uur geleden
'Substantiële' extra Duitse steun voor luchtverdediging Oekraïne

BERLIJN (ANP) - Oekraïne kan rekenen op "substantiële" extra steun van Duitsland voor zijn luchtverdediging, belooft bondskanselier Friedrich Merz. Hij zal Oekraïne donderdag bij overleg van de bondgenoten meerdere "aanbiedingen" doen.

2 uur geleden
Doden en vermisten na zinken vrachtschip bij Jemen

ATHENE (ANP/RTR) - Reddingswerkers hebben zeven opvarenden gered van een vrachtschip dat na een aanval zonk op de Rode Zee. Zij brachten meer dan 24 uur in het water door, zeggen bronnen bij veiligheidsbedrijven die zijn betrokken bij een reddingsoperatie. Vier mensen zouden zijn omgekomen en veertien personen worden nog vermist.

3 uur geleden
NAVO ruilt luchtvloot nog niet in voor drones, zegt generaal

BERLIJN (ANP/DPA) - De NAVO blijft voorlopig leunen op haar 'traditionele' luchtmacht en ruilt niet al haar gevechtsvliegtuigen in voor drones, denkt de baas van de Duitse luchtmacht. Zeker sinds de oorlog in Oekraïne voorspellen sommige experts een spoedig einde voor het bemande gevechtsvliegtuig.

3 uur geleden