Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese toezichthouders waarschuwen consument voor crypto's

Europese toezichthouders waarschuwen consument voor crypto's

AMSTERDAM (ANP) - Financiële toezichthouders in Europa waarschuwen consumenten voor beleggingen in cryptomunten zoals bitcoins. De handel in digitale munten is namelijk zeer speculatief en beleggers lopen grote risico's om hun inleg te verliezen. Ook kunnen consumenten geen verhaal halen bij verliezen op cryptobeleggingen en genieten ze geen bescherming.

De waarschuwing komt van de toezichthouders EBA, ESMA en EIOPA die toenemende interesse in crypto's zien bij particulieren. Ze stellen dat digitale munten voor de meeste consumenten niet geschikt zijn als belegging of betaalmiddel omdat die munten vaak te maken hebben met zeer sterke waardeschommelingen. Ook kunnen consumenten die beleggen in digitale valuta het slachtoffer worden van bijvoorbeeld cyberaanvallen en fraude. "Consumenten lopen een zeer reëel risico dat ze al hun belegde geld kwijtraken als ze deze activa kopen", zeggen de toezichthouders dan ook in een verklaring.

Ook wordt gewaarschuwd voor de risico's van misleidende reclames bij crypto's, onder meer door influencers op sociale media. Die influencers kunnen namelijk een financieel belang hebben om digitale munten en cryptogerelateerde producten en diensten aan te prijzen. "Consumenten moeten met name op hun hoede zijn als er snelle of hoge opbrengsten worden beloofd, zeker als die te mooi lijken om waar te zijn."

De Europese Unie is bezig met regelgeving en toezicht voor cryptomarkten. Ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en andere landen hebben autoriteiten al gewaarschuwd voor de risico's die mensen lopen met beleggingen in digitale munten.

Meer uit Financieel

Ook spaarders bij SNS krijgen 1 procent rente

UTRECHT (ANP) - In navolging van de grootbanken verhoogt ook de Volksbank de spaarrente. Spaarders bij SNS en RegioBank kunnen daardoor vanaf 15 juni 1 procent rente verwachten. Bij ASN Bank gaat het hoogste rentetarief naar 0,95 procent. In alle gevallen krijgen consumenten die hoogste rente alleen over de eerste 100.000 euro. Daarboven ligt de rente een half procentpunt lager.

15 minuten geleden
EU-akkoord strengere regels online financiële dienstverlening

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe wetgeving die consumenten beter beschermt bij het online of per telefoon afsluiten van financiële contracten, zoals een verzekering of lening. De strengere regels voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere financiële dienstverleners moeten consumenten beschermen tegen bijvoorbeeld overhaaste aankopen en onvolledige informatie.

26 minuten geleden
Hoge energiekosten stuwen vraag elektrische apparaten met A-label

ZOETERMEER (ANP) - Consumenten hebben vorig jaar meer geïnvesteerd in de verduurzaming van huishoudelijke apparaten door de stijgende energiekosten. Zo was er afgelopen jaar meer vraag naar A-label elektrische huishoudelijke apparaten en werd er flink geïnvesteerd in inbouwkookplaten, meldt brancheorganisatie APPLiA Nederland op basis van de cijfers over 2022.

29 minuten geleden
Concern achter Guinness en Baileys bezorgd over watertekorten

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse drankenconcern Diageo, producent van merken als Johnnie Walker, Smirnoff, Guinness en Baileys, is bezorgd dat klimaatverandering tot watertekorten kan leiden, waardoor de eigen productie gehinderd wordt.

58 minuten geleden
Chipbedrijf Besi onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag licht omlaag onder aanvoering van Besi. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf woensdag hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6 procent omlaag.

1 uur geleden
Zara-moeder voert winst op door grotere winkels en hogere prijzen

A CORUÑA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van kledingketen Zara heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de winst opgevoerd. Inditex, dat ook achter merken als Bershka, Massimo Dutti en Stradivarius zit, verhoogde de prijzen voor zijn kleding. Maar het Spaanse modeconcern bespaarde ook op de kosten door zich op minder, maar grotere winkels te concentreren. Daardoor gingen de kosten per verkocht kledingstuk omlaag.

2 uur geleden
Uber opent nieuw hoofdkantoor in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Taxi-app Uber heeft woensdag zijn nieuwe hoofdkantoor geopend in het Tripolis Park, in Amsterdam-Zuid. Het Amerikaanse bedrijf heeft daar nu meer dan duizend werknemers en er is ruimte voor nog eens duizend medewerkers in het gebouw.

2 uur geleden