Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese stroom duurder door stilvallen Franse kernreactoren

Europese stroom duurder door stilvallen Franse kernreactoren

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De stroomprijzen in Europa zijn aan het stijgen omdat het Franse energiebedrijf EDF verschillende kernreactoren voor langere tijd heeft moeten stilleggen wegens onderhoud. EDF verlaagde daarom opnieuw zijn verwachting voor de hoeveelheid stroom die het bedrijf dit jaar denkt te kunnen opwekken.

EDF is de grootste elektriciteitsleverancier van Frankrijk en ook een belangrijke stroomleverancier aan buurlanden, zoals Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Het concern kampt al enige tijd met gebreken bij diverse reactoren die daardoor om veiligheidsredenen zijn stilgelegd. Om die uitval te compenseren moet EDF nu elders stroom inkopen, tegen hoge prijzen. Dit leidt ertoe dat ook de elektriciteitsprijzen voor consumenten stijgen in Frankrijk en Duitsland.

Volgens schattingen van de Amerikaanse bank Morgan Stanley kan de stroomproductie bij EDF dit jaar wel dalen naar het laagste niveau in meer dan drie decennia. De problemen bij EDF komen erg ongelegen, want de energieprijzen in Europa liggen al erg hoog. Dat komt door de grote vraag naar gas en een beperkt aanbod uit Rusland, de grootste gasleverancier aan Europa. Daar komen de spanningen rond Oekraïne nog bovenop.

De Europese gasprijs ging dinsdag ook omhoog. Dat kwam mede door het dreigement van de Amerikaanse president Joe Biden over de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2, die loopt van Rusland naar Duitsland. Biden zei dat indien Rusland Oekraïne binnenvalt, dat het einde zou betekenen voor Nord Stream 2. De pijplijn is al aangelegd, maar wacht nog op formele goedkeuring voor ingebruikname.

Meer uit Financieel

Vaccinmaker Novavax keldert op afwachtend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Novavax zag dinsdag ruim 16 procent van de beurswaarde verdampen op de aandelenmarkten in New York. Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar vanwege teleurstellende verkopen van zijn coronavaccin. Novavax heeft een zogenoemd eitwitvaccin ontwikkeld tegen het coronavirus als alternatief voor de zogeheten mRNA-vaccins van Moderna, Pfizer en BioNTech, die zijn gemaakt met de nieuwste technologieën. De vraag naar het vaccin van Novavax valt echter tegen.

5 minuten geleden
Eerste Deense supermarkten 7-Eleven weer open na hackaanval

KOPENHAGEN (ANP/AFP) - De Amerikaanse supermarktketen 7-Eleven zegt dinsdag zijn winkels in Denemarken langzaamaan weer te heropenen. Maandag moest de Deense tak van 7-Eleven alle winkels sluiten nadat een hacker de kassasystemen had aangevallen.

30 minuten geleden
Autoverzekeringen goedkoper ondanks hoge inflatie

EINDHOVEN (ANP) - Autoverzekeringen zijn ondanks de hoge inflatie in de eerste helft van dit jaar goedkoper geworden. Dit constateert de financiële vergelijkingswebsite Geld.nl. Volgens de site komt dit onder meer doordat er vorig jaar minder sprake was van autobranden en andere vormen van voertuigcriminaliteit.

1 uur geleden
Mark Zuckerberg kondigt nieuwe privacyfuncties aan voor WhatsApp

MENLO PARK (ANP) - Berichtendienst WhatsApp voert veranderingen door waardoor de privacy van gebruikers moet verbeteren. Topman Mark Zuckerberg van moederconcern Meta Platforms heeft dat laten weten in een post op Facebook.

1 uur geleden
Huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar WK voetbal

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - De huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat vanaf 21 november in het Arabisch emiraat wordt gehouden. Bewoners in populaire buurten zeggen dat ze gedwongen worden in te stemmen met huurverhogingen van 40 procent en contractperiodes van twee jaar. Sommige van hen zijn gedwongen hun huis te verlaten omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.

1 uur geleden
Italianen hoeven pizza's van Domino's niet, pizzamaker vertrekt

NEW YORK (ANP) - Domino's Pizza vertrekt uit Italië, de bakermat van de pizza. Italianen geven de voorkeur aan pizza's van lokale restaurants. Door het gebrek aan klandizie ziet het van huis uit Amerikaanse Domino's daarom nog maar een oplossing. De laatste vestigingen van Domino's in Italië hebben inmiddels hun deuren gesloten.

2 uur geleden
Just Eat Takeaway en PostNL grootste dalers op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van dik 7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

3 uur geleden