Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese staalsector vraagt om maatregelen vanwege energiecrisis

Europese staalsector vraagt om maatregelen vanwege energiecrisis

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese staalsector wil dat de politiek een pakket maatregelen neemt om de impact van de huidige energiecrisis te verminderen. De metaalproducenten vragen onder andere om staatssteun en het aanboren van de nationale gasreserves om de hoge energieprijzen te beteugelen en sluitingen van smelterijen te voorkomen.

Eurometaux, dat producenten als Glencore, Rio Tinto en Norsk Hydro vertegenwoordigt, heeft de Europese Commissie daarover een brief gestuurd. Daarin waarschuwen ze dat steeds meer producenten gedwongen kunnen worden om hun productie te verlagen of fabrieken zelfs volledig te sluiten als extra steun uitblijft.

Vooral aluminium- en zinkproducenten worden hard getroffen door de snel stijgende gas- en elektriciteitsprijzen. De afgelopen maanden staakten al verschillende smelterijen noodgedwongen hun productie waardoor regionale tekorten zijn ontstaan. Dat zorgde ook voor sterk gestegen productprijzen. Circa een derde van de aluminiumcapaciteit wordt volgens de briefschrijvers beperkt door de crisis.

Gasvoorraden

De stroomprijzen zijn weliswaar gedaald ten opzichte van de pieken van vorige maand, maar de smelterijen lijden nog steeds zware verliezen in landen zoals Frankrijk. Verder liggen de gasvoorraden in Europa ver onder het niveau dat gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Door het gebrek aan gasaanvoer uit Rusland liggen nieuwe prijspieken deze winter op de loer.

In de brief stelt Eurometaux voor de nationale gasreserves te gebruiken om de markt te stabiliseren. Verder denken de staalbedrijven aan lagere beprijzing voor CO2-uitstoot om de kosten te drukken. Ook zou nagedacht moeten worden over een steunpakket vergelijkbaar met tijdelijke maatregelen die werden genomen om de economie door de coronacrisis te loodsen.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

13 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

17 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

18 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden