
Europese Rekenkamer: EU-steun biologische landbouw schiet tekort
LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie schiet ernstig tekort bij het stimuleren van biologische landbouw. Dat schrijft de Europese Rekenkamer maandag in een verslag waarin het landbouwbeleid is geanalyseerd.
Een van de kritiekpunten is dat het Europees beleid vooral gericht is op het vergroten van de hoeveelheid biologische landbouwgrond. Die prikkel maakt dat boeren wel hun biologische areaal uitbreiden, maar dat ze daarop vervolgens niet per se ook een grotere hoeveelheid biologische producten produceren. Het rapport stelt vast dat boeren soms zelfs landbouwsubsidies krijgen zonder dat ze een aantal normen respecteren voor biologische landbouw, zoals gewasrotatie of dierenwelzijn.
De Europese Rekenkamer is bovendien bezorgd dat biologische boeren gedemotiveerd raken door de focus op de grootte van de percelen zonder bijkomende ondersteuning van een gezonde markt voor biologische producten. Bij de presentatie van het rapport noemde een lid van de Rekenkamer het voorbeeld van boeren die weliswaar biologische melk produceren, maar uiteindelijk die melk als gewone melk naar melkfabrieken moeten sturen omdat er onvoldoende capaciteit is om de biologische melk apart te verpakken en te verkopen.
Nederland
De Europese Unie heeft in de periode tussen 2014 en 2022 ongeveer 12 miljard euro aan subsidies gestoken in de biologische landbouw. Voor de periode tot 2027 komt daar nog eens 15 miljard euro bij.
Het rapport maakt inzichtelijk dat Nederland in vergelijking met andere EU-landen tot de landen behoort met weinig biologische landbouw: nog geen 5 procent is biologische landbouwgrond, in vergelijking met bijvoorbeeld 9,8 procent in Duitsland en 25,7 procent in Oostenrijk.
25 procent
In de periode van 2014 tot 2022 was Nederland blijkens dit rapport ook het enige EU-land dat de Europese steun voor biologische landbouw niet had opgenomen in het eigen nationale programma voor plattelandsontwikkeling. Daarom heeft Nederland hiervoor ook geen Europese subsidie ontvangen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, Italiƫ, Frankrijk, Griekenland en Spanje die samen voor deze periode 62 procent van het Europese steungeld voor biologische landbouw hebben ontvangen.
Het Europese streven is dat in 2030 25 procent van alle landbouwgrond biologisch is. Daar zit Nederland nog ver van af met een streefdoel van 15 procent aan biologische landbouwgrond voor 2030, in vergelijking met bijvoorbeeld 30 procent in Zweden en 35 procent in Oostenrijk.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geƫindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
7 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden