
Europese Rekenkamer: EU-steun biologische landbouw schiet tekort
LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie schiet ernstig tekort bij het stimuleren van biologische landbouw. Dat schrijft de Europese Rekenkamer maandag in een verslag waarin het landbouwbeleid is geanalyseerd.
Een van de kritiekpunten is dat het Europees beleid vooral gericht is op het vergroten van de hoeveelheid biologische landbouwgrond. Die prikkel maakt dat boeren wel hun biologische areaal uitbreiden, maar dat ze daarop vervolgens niet per se ook een grotere hoeveelheid biologische producten produceren. Het rapport stelt vast dat boeren soms zelfs landbouwsubsidies krijgen zonder dat ze een aantal normen respecteren voor biologische landbouw, zoals gewasrotatie of dierenwelzijn.
De Europese Rekenkamer is bovendien bezorgd dat biologische boeren gedemotiveerd raken door de focus op de grootte van de percelen zonder bijkomende ondersteuning van een gezonde markt voor biologische producten. Bij de presentatie van het rapport noemde een lid van de Rekenkamer het voorbeeld van boeren die weliswaar biologische melk produceren, maar uiteindelijk die melk als gewone melk naar melkfabrieken moeten sturen omdat er onvoldoende capaciteit is om de biologische melk apart te verpakken en te verkopen.
Nederland
De Europese Unie heeft in de periode tussen 2014 en 2022 ongeveer 12 miljard euro aan subsidies gestoken in de biologische landbouw. Voor de periode tot 2027 komt daar nog eens 15 miljard euro bij.
Het rapport maakt inzichtelijk dat Nederland in vergelijking met andere EU-landen tot de landen behoort met weinig biologische landbouw: nog geen 5 procent is biologische landbouwgrond, in vergelijking met bijvoorbeeld 9,8 procent in Duitsland en 25,7 procent in Oostenrijk.
25 procent
In de periode van 2014 tot 2022 was Nederland blijkens dit rapport ook het enige EU-land dat de Europese steun voor biologische landbouw niet had opgenomen in het eigen nationale programma voor plattelandsontwikkeling. Daarom heeft Nederland hiervoor ook geen Europese subsidie ontvangen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, Italië, Frankrijk, Griekenland en Spanje die samen voor deze periode 62 procent van het Europese steungeld voor biologische landbouw hebben ontvangen.
Het Europese streven is dat in 2030 25 procent van alle landbouwgrond biologisch is. Daar zit Nederland nog ver van af met een streefdoel van 15 procent aan biologische landbouwgrond voor 2030, in vergelijking met bijvoorbeeld 30 procent in Zweden en 35 procent in Oostenrijk.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
58 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
1 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
3 uur geleden