Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Rekenkamer: EU-steun biologische landbouw schiet tekort

Europese Rekenkamer: EU-steun biologische landbouw schiet tekort

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie schiet ernstig tekort bij het stimuleren van biologische landbouw. Dat schrijft de Europese Rekenkamer maandag in een verslag waarin het landbouwbeleid is geanalyseerd.

Een van de kritiekpunten is dat het Europees beleid vooral gericht is op het vergroten van de hoeveelheid biologische landbouwgrond. Die prikkel maakt dat boeren wel hun biologische areaal uitbreiden, maar dat ze daarop vervolgens niet per se ook een grotere hoeveelheid biologische producten produceren. Het rapport stelt vast dat boeren soms zelfs landbouwsubsidies krijgen zonder dat ze een aantal normen respecteren voor biologische landbouw, zoals gewasrotatie of dierenwelzijn.

De Europese Rekenkamer is bovendien bezorgd dat biologische boeren gedemotiveerd raken door de focus op de grootte van de percelen zonder bijkomende ondersteuning van een gezonde markt voor biologische producten. Bij de presentatie van het rapport noemde een lid van de Rekenkamer het voorbeeld van boeren die weliswaar biologische melk produceren, maar uiteindelijk die melk als gewone melk naar melkfabrieken moeten sturen omdat er onvoldoende capaciteit is om de biologische melk apart te verpakken en te verkopen.

Nederland

De Europese Unie heeft in de periode tussen 2014 en 2022 ongeveer 12 miljard euro aan subsidies gestoken in de biologische landbouw. Voor de periode tot 2027 komt daar nog eens 15 miljard euro bij.

Het rapport maakt inzichtelijk dat Nederland in vergelijking met andere EU-landen tot de landen behoort met weinig biologische landbouw: nog geen 5 procent is biologische landbouwgrond, in vergelijking met bijvoorbeeld 9,8 procent in Duitsland en 25,7 procent in Oostenrijk.

25 procent

In de periode van 2014 tot 2022 was Nederland blijkens dit rapport ook het enige EU-land dat de Europese steun voor biologische landbouw niet had opgenomen in het eigen nationale programma voor plattelandsontwikkeling. Daarom heeft Nederland hiervoor ook geen Europese subsidie ontvangen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, Italië, Frankrijk, Griekenland en Spanje die samen voor deze periode 62 procent van het Europese steungeld voor biologische landbouw hebben ontvangen.

Het Europese streven is dat in 2030 25 procent van alle landbouwgrond biologisch is. Daar zit Nederland nog ver van af met een streefdoel van 15 procent aan biologische landbouwgrond voor 2030, in vergelijking met bijvoorbeeld 30 procent in Zweden en 35 procent in Oostenrijk.

Meer uit Financieel

Media: TikTok bouwt nieuwe versie app voor gebruikers in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.

8 uur geleden
Washington: aantal grote handelsakkoorden op komst

WASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.

11 uur geleden
China legt importbeperkingen op voor medische apparatuur uit EU

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.

17 uur geleden
Petronas begint met olieboringen voor de kust van Suriname

PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.

1 dag geleden
Topman TotalEnergies: Europa kan vanaf 2028 zonder Russisch gas

PARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.

1 dag geleden
Rusland schrapt heffing tarwe om ingezakte export te stimuleren

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.

1 dag geleden
China opent grootste Legoland ter wereld in Shanghai

SJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.

1 dag geleden