Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese rechter oordeelt over te veel aan stikstof in Duitsland

Europese rechter oordeelt over te veel aan stikstof in Duitsland

LUXEMBURG (ANP) - Ook Duitsland komt mogelijk niet uit onder maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Het Europees Hof van Justitie oordeelt donderdag over de al jarenlang te vieze lucht in Duitse steden als Hamburg en München. Als het hof Duitsland op de vingers tikt, is er misschien in sommige plaatsen bijvoorbeeld minder ruimte voor dieselauto's.

Duitsland overschrijdt sinds 2010 in 26 gebieden stelselmatig de stikstofdioxidelimieten in de EU-regels die moeten zorgen voor schone lucht. De Europese Commissie stelde de Duitse regering daarom in gebreke, en stapte naar het hof toen Berlijn niet genoeg beterschap toonde.

De laatste tijd bevat de lucht in Duitse steden minder stikstofdioxide, onder meer door de coronacrisis. Maar in bijvoorbeeld München en Hamburg werd de limiet vorig jaar nog geschonden, constateerde de Duitse milieudienst.

Nederland zag zich eerder ook gedwongen de stikstofuitstoot terug te dringen omdat die Europese regels schond. Een heuse stikstofcrisis bracht onder meer de bouw enige tijd tot stilstand. Toen ging het om stikstof die neersloeg in natuurgebieden. Daar heeft Duitsland tot dusver minder mee te stellen.

Meer uit Buitenland

EU sluit migratiedeal met Libanon

BEIROET (ANP/DPA) - De Europese Unie sluit een migratiedeal met Libanon en gaat het land helpen met een hulppakket van ongeveer 1 miljard euro, aldus diplomatieke bronnen.

18 minuten geleden
Zuid-Koreaans parlement wil alsnog onderzoek dodelijke stormloop

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft opnieuw een onderzoek gevraagd naar de dodelijke stormloop in Seoul waarbij anderhalf jaar geleden 159 doden vielen. Een eerdere poging om de zaak te onderzoeken werd door president Yoon Suk-yeol geblokkeerd.

2 uur geleden
Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

BEIJING (ANP/AFP) - Het dodental na het instorten van een stuk weg in de Chinese provincie Guangdong is opgelopen tot 48, melden Chinese staatsmedia. Dertig mensen raakten gewond, maar verkeren niet in levensgevaar.

6 uur geleden
Partij Sunak hoopt schade te beperken in lokale verkiezingen VK

LONDEN (ANP) - Dat de Conservatieve Partij gaat verliezen bij de lokale Britse verkiezingen lijkt zeker; de vraag is hoe groot dat verlies wordt. Premier Rishi Sunak hoopt de schade voor zijn partij enigszins beperkt te kunnen houden, vooral omdat een grote nederlaag ook zijn eigen positie kan doen wankelen.

6 uur geleden
VS beschuldigen Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan dat het "het chemische wapen chloorpicrine tegen Oekraïense strijdkrachten" heeft gebruikt, in strijd met het Verdrag Chemische Wapens (CWC).

7 uur geleden
VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

GENÈVE (ANP) - Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

9 uur geleden
Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

9 uur geleden