Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Europese privacy-wet voldoet maar handhaving moet beter'

'Europese privacy-wet voldoet maar handhaving moet beter'

BRUSSEL (ANP) - De twee jaar geleden ingevoerde Europese privacy-wet voldoet aan de doelstelling om de gegevens van burgers te beschermen maar er moeten nog wat onvolkomenheden worden weggewerkt. Zo is er meer eenheid in de toepassing van de zogeheten Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de lidstaten nodig en kan de handhaving beter, stelt de Europese Commissie in haar eerste evaluatierapport over de wet.

Volgens vicevoorzitter Vera Jourova is Europa's beleid op het gebied van databescherming "een perfect voorbeeld van hoe burgers en bedrijven in staat worden gesteld het beste te halen uit de digitale revolutie". De wetgeving verplicht overheden, bedrijven en andere organisaties aan te tonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe die worden gebruikt en beveiligd. Consumenten kunnen bij hun nationale Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan de bel trekken als ze hierover klachten hebben, en de AP kan boetes uitdelen als bedrijven of overheden zich niet aan de regels houden.

EU-commissaris Didier Reynders (Justitie) noemt de AVG een "referentiepunt" voor landen in de hele wereld maar "het is belangrijk voor burgers en vooral kleinere bedrijven dat de regels overal in de EU hetzelfde worden toegepast. We moeten ook zeker weten dat burgers overal volledig van hun rechten gebruik kunnen maken."

Tekort aan middelen

In de EU zegt 69 procent van de bevolking (ouder dan 16 jaar) van de verordening af te weten, en 71 procent weet wie de nationale autoriteit is. Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA): "Het is sowieso bijzonder dat deze wet nu al de bekendste Europese wetgeving ooit zou kunnen zijn, binnen én buiten Europa. Het laat zien dat de EU op het gebied van databescherming en privacy kilometers ver vooroploopt op de rest van de wereld."

Maar er is met de handhaving nog duidelijk werk aan de winkel, stelt hij. "Veel nationale Autoriteiten Persoonsgegevens pleiten voor meer staf en middelen om de handhaving goed te kunnen doen. Ongewenste bijwerking van de AVG is dat veel data-experts bij overheden zijn vertrokken en een beter betaalde baan in de zakenwereld hebben gevonden."

Ook Sophie in ’t Veld (D66) wijst op het tekort aan middelen: "Gezamenlijk hebben de privacy-waakhonden in de EU een budget van 325 miljoen euro per jaar. Dat staat gelijk aan de Europese omzet van Facebook in nog geen acht dagen." Nergens ter wereld hebben burgers zoveel zeggenschap over hun privacy als in Europa, meent ze. "Persoonsgegevens zijn echter veel geld waard. Grote techbedrijven gaan niet zelden over de schreef om deze felbegeerde gegevens te bemachtigen. Daarop moet veel steviger gehandhaafd worden."

Meer uit Buitenland

VN-chef in Rusland voor top met onder meer Poetin

KAZAN (ANP/AFP) - VN-chef António Guterres is in de Russische stad Kazan aangekomen om er de top van de groep BRICS bij te wonen. Het is de eerste keer in meer dan twee jaar dat Guterres Rusland bezoekt. Donderdag heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en ze spreken elkaar naar verwachting vooral over de oorlog in Oekraïne.

23 minuten geleden
Giuliani moet na lasterzaak woning en bezittingen afstaan

NEW YORK (ANP) - Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani (80) moet binnen een week zijn appartement in New York en tal van eigendommen overdragen aan twee voormalige verkiezingsmedewerksters, een moeder en dochter. Een Amerikaanse rechter gaf het duo volgens Amerikaanse media ook toestemming de spullen meteen te verkopen.

1 uur geleden
Opsporingsbericht bij Belgische snelwegen na ontvoering baby

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten roepen via digitale informatieborden bij snelwegen op uit te kijken naar een auto waarmee een baby zou zijn ontvoerd. De pas enkele weken oude Santiago verdween uit een ziekenhuis en heeft volgens Belgische media constante zorg nodig, anders komt zijn leven in gevaar. Het is uitzonderlijk dat de autoriteiten via informatieborden om aandacht vragen. Dat is volgens omroep VRT nog maar twee keer gebeurd.

3 uur geleden
McDonald's in verband gebracht met dodelijke E. coli-uitbraak VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - Eén persoon is overleden en tientallen zijn ziek geworden na een ernstige E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten gelink aan hamburgers van fastfoodketen McDonald's. Dat meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.

9 uur geleden
Krijgsmacht Israël bevestigt dood Hezbollah-kopstuk Safieddine

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft bevestigd dat Hezbollah-kopstuk Hashem Safieddine is gedood bij een luchtaanval. Safieddine werd gezien als een mogelijke opvolger van de gedode Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

12 uur geleden
Blinken in Israël: dood Hamasleider kans om oorlog te stoppen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft de leiding in Israël dinsdag meegedeeld dat de dood van Hamasleider Yahya Sinwar een kans is om de oorlog in Gaza te beëindigen.

13 uur geleden
Trump vrijdag in podcastshow van Joe Rogan, melden media

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump schuift vrijdag aan in de populaire podcastshow van Joe Rogan. De opname is in het Texaanse Austin, melden Amerikaanse media.

13 uur geleden